”Miljarderna till RF mest effektiva”

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Timbro publicerade den 23 januari med MUF-aren Filip Wijander en debattartikel om stödet till RF i Svenska Dagbladet. Den saknar relevans och har slutsatser som saknar verklighet, därav denna krönika.

Foto: Harut Movsisyan

Först är jag förvånad över att Timbro inte stoppar den här publiceringen. De är en organisation jag högaktar och nu när striden om vinst i välfärden är en avgörande fråga är det trist om Timbro tappar i trovärdighet genom den här typen av osakliga påhopp.

Ineffektivt stöd till RF

Som f.d. distriktsordförande i MUF torde Filip och jag dela mycket av åsikterna runt statens roll i samhället. För mig som i 20 år arbetat med idrotten, primärtidrottspolitik och kommersiell idrott är hans artikel förvånande. Som skribent på Idrottens affärer har jag +100 gånger haft anledning att kritisera RF och kanske 20 att berömma dem.

Filip har rätt i att statens stöd till RF är ineffektivt. Det är som vi båda vet allt statligt stöd. Det Filip missar är att när vi tar med hela civilsamhället är stödet till RF det mest effektiva.

Det minst effektiva statliga stödet är partistödet. Inklusive kommuner och landsting ligger det på ca 2 miljarder, detta exklusive alla som anställts och studieförbunden.

Men kulturstödet mest ineffektivt

90% av medlemmarna har försvunnit (demokratiutredningen), antalet aktiviteter och antalet deltagare på partiernas aktiviteter har mer än halverats. Samtidigt har under samma period stödet mer än fördubblats. Partierna har själva beslutat om att belöna sin egen inkompetens med mera pengar till sig själva, helst utan att berätta det för oss skattebetalare. Här tillkommer det korrupta i strukturen.

Sen kommer MUCF och de stöd de delar ut där mottagarna också söker regionala och kommunala stöd. Här finns inte heller medlemmar och verksamhet utan stödet har som enda uppgift att skapa löner åt de ledande företrädarna. Stödet går i stor utsträckning till organisationer som på intet sätt accepterar våra värderingar.

I pengar betraktat är kulturstödet det mest ineffektiva, dvs här slösas det bort mest pengar som total. Knappa 30 miljarder. Som jämförelse är stödet per utövar eller åskådartimme på ca tio gånger motsvarande stöd till idrottsrörelsen. Trots att det finns en statlig myndighet ”kulturanalys” med uppdraget att analysera har aldrig någon undersökning gjorts av hur effektivt stödet är. #metoo påvisade också här att samhällets värderingar lyste med sin frånvaro.

Tillkommande är då att idrotten omsätter drygt 100 miljarder och genererar ca 35 miljarder i skatter.

Dvs för varje krona samhället stoppar in får man tillbaka tre (idrottsstödet omfattar utöver staten 4,5 miljarder till från kommun och landsting och ca 5 miljarder i renovering och drift av anläggningar).

Motsvarande siffra från partierna är inte mätbar och för kulturen ca 8 miljarder.

RF beslutade med anledning av samhällsförändringar på RIM 2017 att genomföra en omfattande utredning för att se hur kraven på att medverka, vara bidragsberättigad och kraven på att få vara kvar bör se ut. RF har till skillnad från alla andra på egen hand agerat för att öka effektiviteten i användandet av skattemedel.

Det är totalt okänt inom Public Service, religiösa organisationer, Kulturen med flera.

När det gäller idrottens opinionsbildning är den undermålig. Kulturen kör i cirklar runt idrotten och de 16 anställda arbetar till 95 procent med kommunikation inåt. Inte så konstigt med 71 förbund, 21 distrikt, 600.000 ideella ledare och 3,2 miljoner medlemmar.

Förstår att det är svårt ta till sig den typen av siffror för en politiker där omfattningen på verksamheten är på väg mot sektnivåer.

Att RF:s beslut om att kvotera i förbundsstyrelser är felaktigt är vi rörande överens om.

Här är problemet att det inte är attraktivt att engagera sig i föreningar längre. Det borde idrotten fokusera på så man inte får samma trista utveckling som de politiska partierna.

Men, vi ses på seminariet på torsdag,Filip. Då kan vi få Timbro att göra en total översyn av hela stödet till civilsamhället. Här finns nog både 20 och 30 förslösade miljarder att släpa fram i strålkastarljuset. De hittar vi inte hos idrotten.

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.