Vi valde Göteborg före Stockholm och Malmö

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Junior-VM i ishockey har blivit en folkkär jul- och nyårstradition. Vi ser nya stjärnor födas och göra entré inför en större publik. Och tack vare den så framgångsrika svenska modellen för spelarutveckling har vi på senare tid allt som oftast tävlat om medaljerna. 

Årsskiftet 2021/22 är det dags för nästa Junior-VM på hemmaplan i Sverige. Det är en del av svensk ishockeys ”internationella resa” som också innehåller U18-VM i Örnsköldsvik och Umeå nu i april, förbundets 100-årsfirande 2022 och av allt att döma herr-VM på hemmaplan 2025. Dessutom är ett vinter-OS i Sverige 2026 mer än högaktuellt. Det är med andra ord bäddat för mycket internationell ishockey på hemmaplan och därmed en potential för vår sport att växa.  

Därför blir det Göteborg

Tidigare i veckan kunde vi meddela att vi inleder slutförhandlingar med Göteborg som värdstad för Junior-VM 2021/22. Vi baserade vår utvärdering på i huvudsak på fyra huvudkriterier: Arenor & logistik, Arrangemang & organisation, Folkfest & avtryck och Ekonomi för fortsatt utveckling.

Göteborg är välkända för sin erfarenhet och förmåga som evenemangsstad och hade i vår samlade bedömning det starkaste budet. Men det var inte ett enkelt beslut. Även Stockholm och Malmö var på tå och lämnade riktigt starka bud med den helhetssyn vi både efterfrågade och så starkt tror på. Personligen är jag både stolt och imponerad över de förslag till upplägg de tre städerna redovisade. 

Junior-VM är ett viktigt exempel på den framtida modellen att utveckla och driva en sammanhållen svensk ishockey, en modell jag själv tror så mycket på. Och jag vågar påstå att det också är den modell vi behöver acceptera för att driva en stark och sammanhållen svensk idrott in i framtiden. 

Men jag måste erkänna att jag är något av en idealist som gärna ser att föreningen och det ideella perspektivet är lösningen på idrottens alla framtida frågor och utmaningar. Så är det inte och i ärlighetens namn var det länge sedan det var så. För att bli framgångsrika handlar det kort och gott om vår förmåga att knyta samman och förena den ”hybrid” som det ideella, kommersiella och samhälleliga perspektivet utgör och som idrotten och ishockeyn i dag är en del av. Om någon skulle tvivla tydliggör ett Junior-VM verkligen behovet av det synsättet.

Alla ska med!

Svensk ishockey har en gemensam vision att bli ”Sveriges mest engagerande idrott”.  Med ett Junior-VM i Sverige och Göteborg kan vi inspirera ännu fler spelare, ledare och funktionärer att börja och fortsätta med ishockeyn. Vi vill få fler intresserade av vår spännande och underhållande sport. 

Samtidigt handlar det givetvis om att bygga ishockeyns kommersiella värde och stärka varumärket svensk ishockey. Vi ska inte heller sticka under stol med att Junior-VM också handlar om pengar. Vi har därför varit tydliga med att vår ambition är att göra en vinst som överstiger Junior-VM i Malmö 2014 att investera i ishockeyns fortsatta utvecklingsarbete. 

Men ishockeyn är också något mer än bara idrott och pengar. Viktigast av allt är vad vi kan betyda i ett större perspektiv. Vi gör och kan göra skillnad för många genom att vara med i att bygga ett bättre och mer sammanhållet och framgångsrikt samhälle. Det verkar kanske ambitiöst, men det är det bredare samhällsperspektivet som får mig att som ordförande lägga största delen av min vakna tid på svensk ishockey och vår framtid. 

Junior-VM i Sverige ska bli en folkfest och investering såväl i den ideella ishockeyrörelsen som i ishockeyns kommersiella kraft och vår så betydelsefulla samhälleliga roll. Kort sagt. En investering i det vi ser och definierar som svensk ishockey nu och i framtiden.

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.

Skytteholms idrottsplats, grannen som s a s blev kvar när Råsunds revs, ska nu bli en fullvärdig arena med större huvudplan,  större läktare och här blir det totalt tre fullstora elvamannaplaner och en sjumannaplan. Solna stad satsar på anläggningen som blir hemmaplan för AIK:s damlag och Vasalunds herrlag och en fast plats för AIK:s akademi.Allt blir möjligttack vare en överenskommelse med företaget JM AB.

Röda siffror i bokslutet, minus 17 miljoner och 10 miljoner i sparbeting. Dåvarande förbundsordföranden, Christer Englund, fick skynda till banken för att lånevägen säkra förbundets drift.
Det var den ekonomiska verkligheten efter 2013 års VM i Globen, där Tre Kronor under Pär Mårts landade ett VM-guld.
VM-general då, som nu inför kommande mästerskap i Avicci Arena i maj 2025 var Tony Wiréhn,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Champions League kommer tillbaka ! Vipalay Group har lyckats i förhandlingarna och kunde på onsdagen gå ut med nyheten. Från och med i höst sänds världens största klubblagsturnering åter i Viaplays kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027. kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027. Viaplays kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.