”Ska vi gå med på allt som politikerna vill?”

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vi har tagit del av RF:s positiva besked, såsom 10 miljoner till ”idrotter i segregerade områden”, nästan 30 miljoner till en ”kraftsamling kring idrott, rörelse och utveckling av rörelseförståelse inom ramen för skoldagen” och 70 miljoner till ”etableringsstöd för nyanlända”. Senast 20 miljoner kronor till ökad idrottsaktivitet bland de äldre.

Det är positivt med nya statliga pengar, men samtidigt är jag övertygad att vi inom idrotten hade använt de nya pengarna annorlunda om vi själva fått välja.

Efter några år av utredning och otaliga möten och diskussioner fick alla specialförbund inom Riksidrottsförbundet den 25 oktober till sist besked om det nya stödet med konkreta belopp. Nu hade Riksidrottsstyrelsen tillsammans med kansliet tolkat och räknat fram och tillbaka med de ramar och principer som lades fast vid Riksidrottsmötet innan sommaren.

Bara omfördelning av resurserna

Några förbund stod som vinnare medan andra blev förlorare. 

Det tråkiga i kråksången är bara att det inte finns några nya resurser, utan allt handlar om att de befintliga resurserna omfördelas mellan olika förbund och projekt. 

Förra hösten skrev jag en krönika i ishockeyförbundets officiella tidning och i våra webbkanaler med rubriken ”Statliga idrottspengar ska huvudsakligen gå till barn- och ungdomsidrotten” där jag uttryckte min oro över att den nya modellen för stödformer skulle slå mot de yngsta.

Tyvärr har min oro besannats när det gäller ishockeyn. Det är förvisso inte alldeles enkelt att jämföra det nya stödet med det vi för närvarande har, men för oss inom ishockeyn är resultatet att stödet till förbundet kvarstår på ungefär samma nivå som tidigare medan föreningsmedlen i nuvarande Idrottslyftet på ungefär 8 miljoner mer än halveras till knappa 4 miljoner i föreningsstöd. 

Det är med medel från Idrottslyftet som vi idag underlättar och finansierar arbetet med rekryteringen av nya barn till ishockeyn i Tre Kronors Hockeyskola. Ett arbete som varit mycket framgångsrikt och lett till en ökning av antalet barn med hela 30 procent de senaste fyra åren. 

Bland flickorna har vi samma period sett mer än en fördubbling! I samma stund vill jag lugna alla föreningsledare och tränare i svensk ishockey. 

Prioriter alltid ungdomarna

Oavsett vilken räknesnurra RF använder kommer vi i svensk ishockey alltid att prioritera barn- och ungdomsverksamheten. Det är principiellt och grundläggande för oss. Nu får vi helt enkelt försöka fördela om resurserna och prioritera bort något annat.

Samtidigt leder det här mig in på de egentliga frågorna. För det första: ”Hur kraftsamlar vi för att öka stödet till idrotten?”. För det andra: ”Hur använder vi våra gemensamma resurser bäst?” 

Här behöver vi ta ett gemensamt ansvar och vi förbund kan inte lägga allt i knät på Riksidrottsstyrelsens ledamöter. Vi inom ishockeyn motionerade tillsammans med fotbollen, simningen, handbollen, bandyn och basketen till Riksidrottsmötet i våras om att något behöver göras. Även golfen och innebandyn hade motioner på samma tema. 

Riksidrottsstyrelsen var snabba med att föreslå att det viktiga arbetet inte skulle placeras i någon långbänk eller parlamentarisk utredning utan det skulle bli ett arbete som inleds omgående. Givetvis uppskattade vi det positiva gensvaret, men framförallt ser vi fram emot kommande arbete med konkreta åtgärder som följd.

Men vi behöver ställa oss frågan om vi verkligen ska gå med på alla politikens pekpinnar framöver och om vi ska acceptera alla riktade stöd vi erbjuds. Givetvis ska politiken kunna ha synpunkter på ”VAD” vi gör för pengarna. Men ”HUR” vi gör det behöver vi som självständig idrottsrörelse själva få bestämma. Annars är risken uppenbar att vi går vilse i djungeln av olika projekt och initiativ och tappar bort grunden. 

Med grunden menar jag vardagsmiljön på föreningsnivå där den verkliga idrotten sker och där det ideella ledarskapet är helt avgörande. 

Det är idrott vi är bra på

Det är idrott vi är bra på och det är med idrotten som grund vi formar goda samhällsmedborgare och skapar samhällsnytta, inte tvärt om!

Grundläggande för mig är att varje specialidrott själv vet bäst hur den egna sporten ska bedrivas och hur resurserna gör nytta i sin idrott. Det betyder helt enkelt att fäktningsförbundet vet bäst hur fäktningen ska utvecklas och att friidrottsförbundet har den bästa kompetensen gällande friidrottens utveckling. 

Givetvis anser jag samma sak när det gäller ishockeyförbundet och svensk ishockeys utveckling. 

Med det sagt behöver vi nu gemensamt i idrottsrörelsen diskutera hur vi får mest idrott för pengarna och vad som ska bedrivas i det gemensamma och vilka resurser som ges till respektive specialidrott. För närvarande har vi grovt räknat omkring 200 anställda centralt och 500 i distrikten inom det gemensamma i form av RF/SISU. 

Jag anser inte att vi behöver bli färre anställda inom svensk idrott, utan snarare tvärt om. Det vi däremot behöver fråga oss är hur vi får mest idrott för pengarna och använder resurserna på bästa sätt.

Jag är ordförande i ett förbund där vi som sagt nyligen fått veta att vi tappar många miljoner i statligt stöd till verksamheten kommande år. Med andra ord blir jag skyldig vår verksamhet att svara på hur vi skapar mer hockey och idrott för pengarna. 

Men framförallt vill jag och ishockeyn vara med och bidra till en stark, effektiv och sammanhållen svensk idrott. Vi har med andra ord en principiellt viktig resa framför oss i idrottsfamiljen. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.

Skytteholms idrottsplats, grannen som s a s blev kvar när Råsunds revs, ska nu bli en fullvärdig arena med större huvudplan,  större läktare och här blir det totalt tre fullstora elvamannaplaner och en sjumannaplan. Solna stad satsar på anläggningen som blir hemmaplan för AIK:s damlag och Vasalunds herrlag och en fast plats för AIK:s akademi.Allt blir möjligttack vare en överenskommelse med företaget JM AB.

Röda siffror i bokslutet, minus 17 miljoner och 10 miljoner i sparbeting. Dåvarande förbundsordföranden, Christer Englund, fick skynda till banken för att lånevägen säkra förbundets drift.
Det var den ekonomiska verkligheten efter 2013 års VM i Globen, där Tre Kronor under Pär Mårts landade ett VM-guld.
VM-general då, som nu inför kommande mästerskap i Avicci Arena i maj 2025 var Tony Wiréhn,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Champions League kommer tillbaka ! Vipalay Group har lyckats i förhandlingarna och kunde på onsdagen gå ut med nyheten. Från och med i höst sänds världens största klubblagsturnering åter i Viaplays kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027. kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027. Viaplays kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.