11 000 aktiva stängs ute

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idag inleds idrottsrörelsens årsmöte i Jönköping. Där ska medlemsförbunden i Riksidrottsförbundet (RF) rösta om vilka idrottsförbund som ska tas upp som nya medlemmar. Riksidrottsstyrelsen har föreslagit att Svenska Cheerleadingförbundet inte ska få bli medlemmar. Det tycker vi är märkligt., skriver nio föreningsrepresentanter i ett debattinlägg

Foto: Ida-Maria Lehto

Cheerleading är en av de snabbast växande idrotterna i Sverige, med aktiva cheerleadingföreningar från Kalix i norr, via Stockholm och Göteborg, ner till Malmö i söder.

Intresset ökar explosionsartat

Stockholm har idag nio föreningar med tillsammans över 2300 aktiva cheerleaders. I Stockholmsområdet har intresset för sporten ökat explosionsartat och antalet utövare har mer än fördubblats nationellt.

Det är främst i gruppen flickor mellan sju och sexton år som intresset ökar mest. En grupp många andra idrotter har svårt att nå ut till och också behålla. Exempelvis har Sundbybergsföreningen Dynamite Cheerleading varit verksam i 30 år och har under de senaste fem åren snabbt växt från knappa 200 till över 500 utövare.

Om vi föreningar i Stockholm får bättre förutsättningar att bedriva föreningsverksamhet skulle vi också ha möjligheten att ta emot många fler utövare i denna av kommunerna prioriterade grupp. Cheerleading är en inkluderande och ultimat lagsport där exempelvis föreningen Haninge Cheer Elite har ett paracheerlag.

Även internationellt uppvisar svensk cheerleading bra prestationer. För några veckor sedan tog Sverige VM-guld i juniorklassen.

Vi uppfyller alla krav

Vi tycker att det är dags för Riksidrottsförbundet att släppa in det 24 år gamla Svenska Cheerleadingförbundet (SCF) som medlemmar.

Cheerleadingförbundet uppfyller alla sifferkrav för att få bli ett specialidrottsförbund.

Förbundet består av cirka 11 000 utövare fördelade på 55 medlemsföreningar. Kraven för medlemskap är att förbundet har 1 500 medlemmar och minst 25 medlemsföreningar. Utifrån Riksidrottsförbundets krav räknas SCF redan som ett stort förbund.

Ett medlemskap i RF skulle ge SCF samma förutsättningar som andra idrottsförbund och möjliggöra för svensk cheerleading att fortsätta växa och utvecklas. Trots det vill inte Riksidrottsstyrelsen godkänna SCF:s ansökan.

Riksidrottsstyrelsen anser istället att cheerleading bör vara en del av Gymnastikförbundet. Det är ungefär som att säga att Basketbollförbundet borde bli en del av Handbollsförbundet, då redskapen och utförandet har vissa likheter.

Det finns ett visst inslag av akrobatik i cheerleading. Men det är inte vad idrotten främst bygger på. Att engagera är det centrala för cheerleading, som bygger på samspel med publiken, kreativitet och laganda. Utövandet tar stöd i tekniska moment som pyramider, ramsor och effektfulla rörelser.

Vi vill utveckla idrotten!

Skälen till varför cheerleading borde få stå på egna ben är många. Det handlar om att kunna lägga all vår kraft på att utveckla idrotten och hjälpa våra medlemsföreningar istället för att ständigt behöva hävda oss mot en mycket större organisation med sitt fokus någon annanstans.

 Ett medlemskap i Riksidrottsförbundet skulle innebära både ett erkännande för sporten, men också skapa mer jämlika förutsättningar. Vi vill liksom andra idrottsförbund kunna få del av stöd till bland annat utbildningar och landslag, för att bara nämna några skäl.

Internationellt är cheerleading erkänt som idrott. Cheerleading har även fått ett provisoriskt erkännande från Internationella olympiska kommittén och är invalda i Sport Accord.

 Det är dags att Riksidrottsförbundet erkänner oss och cheerleading som idrott och släpper in oss som medlemmar, så att vi kan fortsätta utvecklas på samma villkor som alla andra sporter och idrottsföreningar runt om i landet.

 Daniel Bergqvist - Dynamite Cheerleading (Sundbyberg), Beata Pontén - Twisters Cheer Elite (Nacka), Anders Pärhagen - Haninge Cheer Elite (Haninge), Elin Svensson - United Movement Cheer (Sollentuna), Lotta Eckerud - Power Cheer Allstars (Haninge), Sten Karlson - SOL GF (Hägersten), Olivia Lund - Tyresögymnastiken IAC (Tyresö), Alexander Ström - Action Athletics (Järfälla), Branki Blomberg - Eastcoast Cheerleaders (Täby/Åkersberga)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.