Ett paradigmskifte för idrottsrörelsen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Under helgen samlades ombud från hela den svenska idrottsrörelsen för att besluta om framtiden för idrotten i Sverige. Tillsammans diskuterades och fattades beslut i sann demokratisk ordning om nya principer för bidragsfördelning, ny syn på medlemskap och rätt till stöd och de sista pusselbitarna för en trygg idrott.

Idrottsrörelsen förändras och tar en inriktningen mot annorlunda former, enligt en ny taktik.

Jönköpingsmötet visar verkligen på den enorma kraft idrotten har och genom förbättringar, medskick, vändande och vridande har vi fått bra och viktiga beslut på plats. Nu får vi återvända till vardagen och tillsammans se till att beslut, visioner och strategier blir verklighet.

Många lyfte vårt viktiga arbete med strategi 2025 i talarstolen. Förändring krävs för att vi ska nå de mål som idrottsrörelsen gemensamt har satt upp. Vi gör nu om formerna för de 2 miljarder som staten stödjer idrotten med årligen. 

Fördelar med ökad samverkan

Fördelningen av medel ska tydligare kopplas till de gemensamma långsiktiga målen. Varje förbund äger sin idrott, men vi ser fördelar med ökad samverkan. Resultatet ska bli mer tid för idrott, fokus på idrottsrörelsens mål och mer framåtblickande för fler aktiva i rörelsen. 

Vi vill att stödet stimulerar så vi når ännu fler i alla åldrar, att fler ungdomar idrottar längre, och att arbetet mot en jämställd idrott går snabbare.

Vi har nu ett arbete att göra för att idrottsrörelsen ska vara öppen och sträva efter att förbund som bedriver föreningsidrott ska inkluderas inom rörelsen. Beslutet om anslutningsformer där vi bland annat inrättar ett idrottsnätverk för förbund med intresse av en ansökan om medlemskap i Riksidrottsförbundet är ett viktigt steg på vägen för att nå målet med att sedan ha stabila förbund som både verkar för föreningarnas bästa och även når upp till de åligganden som idrottsrörelsen gemensamt har beslutat om.

Självklart med nolltolerans

Alla som idrottar i en förening ska kunna göra det i en trygg miljö och något annat än nolltolerans mot alla former av våld, trakasserier, kränkningar och övergrepp är otänkbart. 

Därför var det viktigt att vi nu får längre preskriptionstid för att anmäla de allvarligaste förseelserna, längre avstängning från idrotten vid allvarliga kränkningar och möjlighet för idrottsombudsmannen att anmäla till bestraffning. 

Att vara idrottsledare är ingen demokratisk rättighet, istället har vi som finns nära idrottande barn, ungdomar och vuxna en skyldighet att göra allt vi kan för att alla ska vara trygga, utvecklas, må bra och ha roligt tillsammans. 

SISU-stämman beslutade om en ny vision, verksamhetsidé och värdegrund för SISU Idrottsutbildarna samt att idrotten ska stärka och öka samverkan kring folkbildning. 

Idrotten - den bästa mötesplatsen

Folkbildningen måste även fortsättningsvis erbjuda arenor för alla medborgare att ta del av ett aktivt lärande hela livet - med andra ord erbjuda förutsättningar för ett livslångt lärande. Inom idrotten tror vi fortfarande att det händer någonting speciellt när vi möts i föreningen. Det är en plats där människor blir friskare, gladare och umgås över gränser. 

Varje dag tar vi ännu ett steg på resan mot en mer nyfiken och välkomnande idrott där fokus på utveckling gör att fler blir motiverade att hålla igång hela livet. I en sådan idrott får alla chansen att nå sin fulla potential.

Vi håller på att förändras. Stort tack till ombuden som bidrog till att fatta kloka beslut för en bättre idrott och ett starkare Sverige under Jönköpingsmötet. Stort tack alla i idrottsrörelsen för ert engagemang i arbetet med strategi 2025 och för att visionen svensk idrott – världens bästa ska bli verklighet.   

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.