De är nu vi laddar för framtiden

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Att se vart idrottsrörelsen kommer befinna sig om 1 år, 5 år eller 10 år kan vi sia om, vi kan inte veta säkert men denna period av pandemi har lärt oss något. Trots att många har drabbats hårt kommer också denna tid att förhoppningsvis ha lett till något positivt när vi så småningom kan se i backspegeln.

De åtgärder som påverkat idrottsrörelsen mest är regeringens beslut kring allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt Folkhälsomyndighetens allmänna råd.

Idrottsrörelsen slog fast att det viktigaste var att hjälpa till att minska smittspridningen men att också ställa om träning och senare även tävling på ett sådant sätt som möjliggjorde för människor att komma i rörelse men på ett smittsäkert sätt. 

Vi har sett fantastiska exempel på att idrottsrörelsen verkligen tänkt kreativt och varit lösningsorienterade och samtidigt tagit ett stort ansvar. Idrotten har dock fått ta stora konsekvenser, både idrottsligt och ekonomiskt. 

Höjda avgifter

Som i de flesta kriser ser vi tyvärr att de svaga i samhället drabbas ännu hårdare. Runt om i landet väcks en oro över att de förändrade förutsättningarna leder till att man tex tvingas höja avgifter och att man då kommer ställa de som kanske mest behöver sin idrott utanför. 

Det finns också en oro över att kommunernas dåliga ekonomi kommer göra att man prioriterar ned idrott.

Politiker lyfter ofta vår samhällsnytta och hur vi bidrar till minskad ohälsa. Politiker, över blockgränserna, är överens om att idrotten bör ha ett gott ekonomiskt stöd, det har visat sig under corona men vi behöver rätt förutsättningar och politiker som tror och vågar satsa även på långsiktiga investeringar. 

Därför kommer vi föra fram till regeringen att vi behöver ett utökat stöd under 2021 och 2022.

Inte bara en rolig fritidsaktivitet

Vi som är engagerade inom idrotten vet att de mervärden idrotten bidrar med för samhället omfattar så mycket mer än en rolig fritidsaktivitet. Ofta är idrottsföreningen motorn och det sammanhållande kittet i mindre samhällen och bostadsområden. 

Eftersom nästan alla barn någon gång under sin uppväxt är med i en eller flera idrottsföreningar har idrottsledare och idrottsrörelsen som helhet en viktig roll för att skapa gemenskap och framtidstro i samhällets alla delar. 

Föreningsidrotten blir allt viktigare i en tid med omfattande utanförskap, segregation och ekonomisk utsatthet. Att kunna ägna sig åt sitt intresse, att träffa sina kompisar i föreningen är både en plats för trygghet och personlig utveckling i ett meningsfullt sammanhang som stärker hälsan. Inte minst för barn och ungdomar från familjer som har tuffa sociala och ekonomiska förhållanden. 

En stark urbanisering har pågått under lång tid. En konsekvens är att skatteunderlaget har urholkats och ekonomin är ansträngd. Det ekonomiska läget kommer att försämras ytterligare för många kommuner de kommande åren. Inte minst i ljuset av coronapandemin. 

Att planera i en osäker framtid är svårt. Men utan sannolika bedömningar och en tydlig idé om vart vi vill är vi sämre rustade att möta den utveckling som kommer. Därför behöver idrottsrörelsen precis som övriga samhället försöka se runt hörnet till framtiden och förbereda sig. Vi genomför därför ett scenarioarbete där vi tittar på idrottsrörelsen med blicken mot 2021 och 2022. 

Fakta skapar starka argument

Vi återkommer till regeringen med förslag på hur idrottsrörelsen behöver stöd under kommande år. För oss är det viktigt att vi har väl underbyggda fakta och idrottsrörelsen kommer behöva ett utökat generellt stöd framöver. 

Så som det ser ut nu och troligen även en bit in under 2021 så är det inte troligt att ett ökat stöd till idrotten blir noll kronor. Vårt mål är att idrottsrörelsen ska gå stärkt ur coronakrisen och att vi ska fortsätta vara en stark kraft i hela Sverige. Idrotten behövs i en nystart för Sverige. Då måste politiken ge oss långsiktiga förutsättningar för att klara detta.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 1000 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.