Idrottens förvandling - från dåtid till nya tiden

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I lördagens Eko-intervju berättade Björn Eriksson att han kan är tillgänglig för ytterligare en mandatperiod som RF-ordförande, om inte valberedningen hittar någon som är bättre. Anledningen till denna helomvändning är att han inte vill lämna idrotten under Corona-krisen och dess svallvågor.

Jag hoppas att det är ärligt menat att drivkraften är att göra idrotten bättre rustad post-covid 19 och att det inte är egna maktambitioner. 

Stimulansen i uppdraget kanske har blivit större när Björn kommit in mer i den politiska hetluften och är med i större utsträckning när och där det händer. Behovet av ledarskap post-covid 19 är stort. Det är möjligt att de förändringar som tidigare varit omöjliga att göra helt plötsligt blir centrala och viktiga.

Björn eller nästa RF-ordförande har stora utmaning att ta hand om. Idrotten kommer under 2020 minska med troligen runt 30 procent i omsättning. Exakt hur mycket är svårt att säga eftersom det finns inga uppgifter om vad idrotten omsätter eller hur många som är beroende av idrotten. Anledningen är bland annat RF och de som utvecklar statistiken inte tagit till sig att idrotten professionaliserats på alla plan – från träningsmetoder och träningsupplägg till verksamhetsutveckling och innovation. 

RF måste skapa förståelse 

Detta är en kunskapslucka som behöver rättas till omgående. RF måste skapa förståelse och sprida kunskap om hur idrotten ser ut idag, hur vi bäst kan återhämta idrotten och vad som krävs för utveckling.  

På europeisk basis har en organisation som heter Share, vilken initierats bland annat av ENGSO där RFs generalsekreterare Stefan Bergh är ordförande, räknat ut att 2,7 procent av alla anställda i EU arbetar inom idrottsrelaterad verksamhet. 

I omsättning i Europa motsvarar idrotten den gemensamma storleken av jordbruk, skog och fiskerinäringen tillsammans. Förvisso är dessa siffror både privat och ideell idrott, men marknadens storlek är tydlig. 

Ur detta perspektiv är också det stöd idrotten fått hittills lågt. Vi ser inte de som nu drabbas och som lever och utvecklar stora delar av idrotten. De som har projektanställningar, uppdrag, små enskilda bolag och som lever i vad som skulle kunna liknas som idrottens gig-ekonomi. 

Det kan exempelvis vara tränare, elit i mindre idrotter, semi-elit i större och eventorganisatörer. Dessa aktörer är med och utvecklar idrotten men får troligen i mycket liten del ta del av de räddningspaket som hittills presenterats. Med en låg ersättningsnivå är det dessa personer som först sparas in på. 

Dagens idrott så förändrad

Ur ett folkrörelseperspektiv är det tydligt att vår rörelse måste förstå helheten och försvara den modell vi tror på. Men inte som det var förr utan utifrån dagens verklighet. Vi behöver acceptera att det finns kommersiell struktur och skapa förutsättningar för att föreningskopplad idrott ska kunna vara starkt och att föreningar och idrotter ska kunna utvecklas i en förändrad miljö. 

I en post-corona strategi behövs en förnyad verksamhetsbild och karta. Hur RF tar sig an utvecklingen de kommande tre åren påverkar hur idrottsmarknaden utvecklas de kommande femton åren. 

Modellen ska bli tidsenlig

Den föreningsburna idrotten sitter på otroliga möjligheter med lokal förankring, personliga engagemang och lokal mångfald. Den har också en tradition att kunna möta upp samhällets behov på många olika plan, men det senare beror på att föreningar varit vitala. 

En idrott som inte anpassas till dagens verklighet blir försvagad. Möjligheterna för förändring och modernisering finns nu och idrotten behöver detta. 

Oavsett om det är Björn eller någon annan som har ansvaret efter RIM mötet 2021, så behöver hen ha ett mandat att snabbt kunna förverkliga en strategi för återhämtning. Om idrottsrörelsen inte tar tillfället att se helheten och modernisera i svallvågorna av denna kris, så kommer idrottens styrka att försvagas markant.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.