Därför protesterar förbunden mot RF

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Svemo, ishockeyförbundet och ytterligare nio förbund har i en motion till Riksidrottsmötet i maj 2021 krävt en kraftig ökning av stödet till specialidrottsförbunden på bekostnad av bidragen till RF och dess egen organisation. I en uppmärksammad krönika på hockeyförbundets hemsida vill förbundets ordförande, Anders Larsson, att RF åter sätter idrotten i fokus. I en intervju med Dagens Nyheter för någon vecka sedan har jag själv sagt i stort sett samma sak.

Björn Eriksson (ordförande i RF) bemöter kritiken med motfrågan om vad idrott egentligen är. 

Björn fortsätter med att tala om idrottens roll som en samhällsresurs, och med det sätter han fingret på problemet.

Under de senaste åren har vi inom idrottsrörelsen nämligen gått från att vara en renodlad idrottsrörelse till att bli ett politiskt verktyg för samhällsfrågor. I min värld har något med det gått väldigt fel, men det är å andra sidan inte heller konstigt att den centrala administrationen (RF och dess distrikt) med det synsättet och den agendan har vuxit kraftigt under samma tidsperiod. 

En fråga om ägaransvar

Jag har under 2020 suttit med i en referensgrupp för distriktens framtida roll. I det arbetet såväl som i andra samtal med idrottsledare har jag ofta fått frågan om varför vi som ”ägare” till RF inte agerar om vi nu tycker att vi är på fel spår. Med ovan nämnda motion som medel tycker jag att vi nu agerar. Vi tar helt enkelt vårt ägaransvar, och försöker växla in idrottsrörelsens tåg på ett nytt spår. Ett spår där idrotten står i fokus, där det centrala inflytandet minskas ner och där vi återtar vårt oberoende från politiska kvastar. 

Situationen är akut. Förutom vår motion, finns det ett antal andra motioner inför RIM som kräver drastiska och omfattande åtgärder från RF sida. Ett tydligt tecken på att missnöjet är utbrett och stort. Stubinen är långsamt brinnande, men till slut smäller det och det kommer att krävas en kraftig kursändring från centralt håll om inte det ska smälla rejält vid Riksidrottsmötet i maj.

Det är inte ett bra tecken för en medlemsorganisation som RF att missnöjet är så utbrett och stort. Under mina 12 år i förbundsvärlden har jag inte varit med om en så omfattande kritik. Det rör sig inte heller om kritik från vissa enstaka förbundskluster. Nej, det är kritik från stora och små; från olympiska och icke-olympiska; lagidrotter och individuella idrotter; vinter- och sommaridrotter. Det går kort sagt inte att ignorera.

Vad vill vi motionärer egentligen?

Men vad är målet med dessa missnöjesyttringar? För egen och för Svemos del handlar det om en kursförändring för idrottens organisationer. Mot en mer renodlad idrottsrörelse utan beställningar på samhällsuppdrag. En ökad satsning på förbundens egen särart och självbestämmande, och en minskad central administration och ledning. Och kanske viktigast – en bredare insikt om att som en renodlad idrottsrörelse så är vi en vital del av civilsamhället, och gör fantastiska insatser för samhället utan att det behöver formuleras i speciella uppdragsbeskrivningar.

Vi motionärer ser vår motion som en inbjudan till RF, för att ta en diskussion kring de frågor vi berör i motionen. Vi ser fram emot en dialog, som kan leda till en samsyn innan kruttunnan exploderar i slutet av maj.

 

Håkan Leeman

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.