Final countdown eller Highway to hell?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Final countdown eller Highway to hell?, kan man fråga sig. men oavsett  om man föredrar Europe eller AC/DC beskriver frågan situationen 2020-2022 för många rättighetsinnehavare och eventarrangörer. Pandemin blev en utmaning för de flesta. En del tog sig igenom stålbadet andra inte.

Pandemin har tydligt påvisat avsaknaden av event och upplevelser i världsklass. Många länder fokuserar nu på ett internationellt värdskap där fler kan vara del av något större där man tillsammans arbetar mot ett gemensamt mål.

Investering i attraktion

Event och möten är en investering i attraktionskraft hållbar tillväxt och livskvalitet och kan användas för att adressera och bidra till att lösa samhällsutmaningar.

I traditionell CSR hanteras upplevelser och produkter konsumeras i större utsträckning för att personer vill göra gott eller uppfattas som medvetna. Event och möten motverkar utanförskap och bidrar till samhällsbygget på riktigt. 

Turismekonomi, arbetstillfällen, skatteintäkter och PR är relativt enkelt att uppskatta före ett event. Men den som tar fram en formel på ESR Event Social Responsibility för att räkna fram nyckeltal för de viktiga mjuka värdena, förebilder, inspiration till rörelse, folkhälsa, stolthet och livskvalitet hos medborgarna skall ha ett Nobelpris i ekonomi.

Fler länder vill ha stora evemang

För många år sedan kunde USA och vissa europeiska länder välja mellan de bästa internationella eventen och dela upp kioskvältarna mellan sig och när de vill ta hand om värdskapet.

Alternativt blev länderna/städerna kontaktade av de internationella rättighetsinnehavarna och förbunden i Lausanne vilka ställt frågan till det blivande värdlandet, ”Kan ni tänka er att arrangera VM eller kongressen i år eftersom det var så länge sedan, och det är er tur nu”.

Sedan dess har insikten om effekterna av evenemang och kongresser samt viljan att vara värdland ökat markant.

Event Sweden behövs

Sverige behöver ett Event Sweden med tillhörande gemensam strategi och budget för värvning och värdskap av internationella event som Visit Sweden, Visita, Svensk turism, Näringsdepartementet och Svenska institutet ställer sig bakom.

Om den här superfemman reser sig ur avbytarbåset, släpper sargen och kliver in på event-isen kan de förhoppningsvis och med Svensk Turism som forward flytta upp eventfrågan på rätt planhalva.

Därefter kan regeringen känna sig trygg med att fatta beslut om att stödja internationella ansökningar, vilket de haft problem med tidigare.

Om kungen, idrottsministern och stadsministern deltar i kampanjerna om eventen, som de gör i många andra länder, kan vi tillsammans stödja de nationella ansökningarna och göra mål på de internationella förbunden i Lausanne.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.