Ledarskapet prövas här också

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Då är det dags igen... Den här gången är det medarbetare på Svenska Fotbollsförbundet som medialt larmar om tystnadskultur, bristande ledarskap och nepotism. Beskrivningarna som framkommer i Expressen sports granskning om ”krisen inom fotbollsförbundet” känns tyvärr bekanta, skriver Carolina Lundqvist.

Svenska idrottstoppars huvudstrategi verkar vara att förlita sig på retorik för att slingra sig, släta över och klamra sig vid makten. Retorik handlar i grova drag om konsten att kunna övertyga sin publik oavsett om det som sägs egentligen är sant eller falskt. Ord och verklighet kan vara två helt skilda saker. 

Pressad situation

Den senaste, säkerligen inte sista medierapportering om missförhållanden inom svenska idrottsorganisationer har vi kunnat läsa om... Den här gången är det Svenska Fotbollsförbundets generalsekreterare som hamnat under medias granskande lupp. Blickarna vänds plötsligt mot förbundet  

Mindre smickrande ord som gubbvälde, diktatur och svågerpolitik pryder rubrikerna. 

Retorik kan vara oerhört användbart att gömma sig bakom för att slippa ta på sig skuld i en pressad situation och när förändringsbenägenhet saknas. Ungefär så här brukar det gå till: 

Först handlar det om att skapa tvivel om tillförlitligheten i fakta om det går. Uppgifter som presenteras hävdas vara missvisande eller på annat sätt icke-representativa för en större majoritet. Därefter vrids definitionerna om så att sakfrågan förminskas. Kritiserat ledarskap omdefinieras kanske som ”andras uppfattningar” eller som ”gnäll”. Härskartekniker omdefinieras som klumpiga ordval som använts vid ett fåtal tillfällen.  

Följer samma mönster

Om inte föregående steg hjälpt så riktas fokus i stället mot omständigheter runt sakfrågan. Kritiserat ledarskap kan bortförklaras med ledarskapsrollens tyngd och ansvar i vilken nödvändiga beslut inte kan gillas av alla. Sist men inte minst går det att byta ämne helt och avleda från det som frågan egentligen gäller. Medarbetares kritik kan projiceras tillbaka mot medarbetarna själva. Frågan kan också slussas över till annat forum, exempelvis styrelsen, som kan uttrycka sitt stöd. 

Kanske råkade jag just avslöja några av knepen. Men det här är klassiska och mycket basala retoriska tillvägagångssätt. Svenska Fotbollsförbundets bemötande av uppgifterna i Expressens granskning följer samma mönster. 

Generalsekreterarens försvarstal framstod mest som plumpt. Retoriken som användes övertygade inte. 

Små problem som inte åtgärdas växer över tid till stora problem. Till sist riskerar det att explodera. 

När så pass många anställda inom Svenska Fotbollsförbundet vänder sig till media tyder det på desperation att bli hörd när inget annat har hjälpt. När personerna beskriver att de bemötts med nedlåtande termer som ”damkör” är det ett tecken på att härskartekniker flödar. När personer inte vågar vittna öppet om arbetsförhållanden signalerar det rädsla för repressalier.   

Låt oss nu klargöra några grundläggande saker.  

När chefer, kollegor eller kanske hela arbetsgrupper använder nedsättande ord, sprider rykten, förlöjligar, ignorerar, på olika sätt fryser ut eller använder andra oacceptabla beteenden så är benämningen kränkande särbehandling. 

Kränkande särbehandling är ett arbetsmiljöproblem. En arbetsgivare har en skyldighet att utreda frågan om någon anställd beskriver sig vara utsatt. Utredningen ska dessutom genomföras med kvalitet. Det gäller även inom idrott. 

En chef förväntas kunna

Arbetsgivaren har också ett ansvar att ha kunskap om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön samt den rådande lagstiftningen  

Det är också arbetsgivarens ansvar att driva ett systematiskt arbetsmiljöarbete där utvärderingar, riskbedömningar, åtgärder och uppföljning ingår. 

Därför fungerar det inte att tysta ned, skylla ifrån sig eller peka åt ett annat håll. Inte ens om arbetsgivaren är inom idrott.

Till chefer i idrottstoppen så är det inte fler retorikkurser ni behöver. Det är dags att steppa upp ordentligt nu. Som chefer förväntas ni faktiskt kunna det här!

Carolina Lundqvist

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.