AZ Alkmaar, ett unikt och fantastiskt undantag

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Låt oss backa några månader. Det är final i Champions League efter att Europas stora fotbollsklubbar i många månader försökt erövra trofén, först i gruppspel, sedan i cup-form. Men det är ingen Goliat som vinner, utan en liten David men en innovativ slunga i bältet.

Efter att först ha avverkat Eintracht Frankfurt med 5-0, Barcelona borta med 3-0, Real Madrid med 4-0, Sporting på straffar efter 2-2 vid full tid, avslutade laget galant med att vinna finalen mot Hajduk Split med 5-0. Som kunde varit det dubbla efter ett offensivt, snabbt, rörligt och publikfriande spel.

...födda 2003 och senare

Det segrande laget, som nu är på mångas läppar i fotbollseuropa, är inte Manchester City, Liverpool, Milan eller något av de andra storlagen som fick lämna turneringen tidigare. 

2023 års vinnare av Champions Youth League för spelare födda 2003 och senare, är faktiskt lilla AZ Alkmaar; detta efter i utslagningsfasen skåpat ut delar av Europas fotbollsaristokrati med 19-2 i målskillnad. Jämför vi klubbarnas ekonomi är årsomsättningen för Manchester City, Manchester United, Liverpool och Real Madrid drygt 7 miljarder kronor

AZ Alkmaar pendlar kring 200-300 miljoner, dvs knappt hälften av Malmö FF.

Den vinnande truppen

Nu kunde man ju tänka sig att segern berodde på att man värvat de bästa talangerna i Europa. Så var det inte alls. I konkurrens med flera nederländska fotbollsakademier av högsta klass hade de ett lag uteslutande med spelare födda i landet.

Kanske var det en fantastisk årgång av 2003:or? Nej, det var en ordentlig blandning med flera startspelare födda så sent som 2006.

Skillnaden

Så vad utmärker då denna holländska klubb gentemot alla andra skickliga fotbollsakademier på kontinenten? Den troligen största skillnaden är att de medvetet valt att betrakta fotboll inte bara som en muskelsport, utan som en hjärnsport.

 Självklart är fysik och teknisk skicklighet viktigt inom elitfotboll. Detta mäts och påverkar naturligtvis den miljö som spelaren får spela i. Med hjälp av verktyg som BrainsFirst har AZ Alkmaar i flera år nu också mätt kognitiv förmåga. Vad ser de 14-åriga och 16-åriga spelarna på planen? Hur snabbt processar de informationen?

Spelarna behöver kunna förstå, reflektera och fatta beslut, på bråkdelar av en sekund och att då inte se på hjärnan, verkar konstigt. 

Framtiden?

Är detta då fotbollens heliga Graal? Nä, det tror jag inte. Att upptäcka att hjärnan är viktig och kunna mäta kognition, är ju naturligtvis en del. Den andra delen, som borde vara lika självklar, är hur vi sedan kan träna upp hjärnan, spelförståelsen, beslutsfattandet och allt annat som är betydelsefullt i dagens komplexa fotboll.

Naturligtvis ska en gymnastiklärare förstå hur man bygger muskler. Lika viktigt är det rimligen att förstå hur vi tränar vår hjärna, som neurologer ofta betraktar som en muskel, då den är så lätt att träna. 

Förhoppningsvis kommer svensk idrott att kunna gå i bräschen och hitta fler sätt att utveckla spelare så att det går snabbare att lära sig, att höja potentialen och, inte minst, riva murar som begränsar idrottares möjlighet till utveckling.

Johan Lundell

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.