"Jag är ingen ikon för gayrörelsen"

Pia Sundhage gillar inte bilden av sig själv som en ikon för gayrörelsen: ”I stället för att stå upp för homosexuellas rätt, så står jag hellre upp och pratar om damfotbollen.”
Pia Sundhage som spelare i Hammarby 1986. Nu har hon berättat om sitt liv i en mycket öppenhjärtlig intervju. Foto: Stefan Lindblom, Scanpix

 

- Eftersom jag är singel, så vet jag inte om jag är homosexuell. Jag vet inte vem jag kan träffa i morgon, säger hon i en mycket öppenhjärtlig intervju.

"Vill prata fotboll"

Pia Sundhage betonade att hon vill prata fotboll, men i dag är känd för mer än så.

- Fast den privata Pia tycker jag inte är så intressant, säger hon.

- Jag vill bli intervjuad som fotbollscoach.

Hon accepterar inte att vara förebild inom gayvärlden som Anton Hysén, också med fotbollsanknytning. Hon vill vara fotbollens Pia Sundhage, säger hon i samtalet med Petter Ljunggren i "Min sanning" i SVT2.

Lönen har blivit bättre...

Efter ett VM-silver och två OS-guld har hon nyligen utsetts utsedd till världens bästa tränare.

Hon har nått framgångar större än alla andra fotbollstjejer.

I dag har hon hög lön som förbundskapten för svenska landslaget. Hon hade möjlighet att ställa krav efter åren i USA där hon kunde höja sin ersättning i takt med segrarna.

"Du får vinterdäck också"

Men hon är inte bortskämd.

- Minns när jag skulle spela i Öster och begärde milersättning. Det var 1982 och jag var 22 år. Jag skulle åka elva mil till träningar och matcher.

- ”Du får milersättning och fyra vinterdäck också” sa Stig Svensson, legenden i klubben.

1985 blev hon Sveriges första damproffs i italienska Lazio. Hon fick låna en moped av klubbens president och några få tusenlappar. De bästa spelarna tjänade 7 000 kr i månaden.

- Jag blev inte rik som fotbollsspelare, däremot på erfarenheter.

En passion från första början

Nu ska hon leda landslaget i EM. Förväntningarna växer ju närmare mästerskapet vi kommer.

- Ingen idé att säga att vi ska ta guld. Det är inte jag, så uttrycker jag mig inte. Det handlar om hur vi kan utvecklas tillsammans.

En passion till fotboll har betytt allt, berättar hon i intervjun med SVT:s Peter Ljunggren.

Hon spelade i pojklaget eftersom tjejer inte spelade så mycket fotboll och det är också ett tidigt bevis på att hon var duktig tidigt.

- De andra flickorna hystade boll, jag föredrog att sparka.

Vuxit som person och tränare

Hon började som 7-åring och hette Pelle Sundhage när hon spelade med killarna hemma i Marbäck utanför Ulricehamn. Som 36-åring gjorde hon sin sista match.

- Efteråt satte jag mig på bänken, grät och tänkte bara att det är slut, det är över nu. Kroppen sa ifrån.

- Det tog mig ett år att gå vidare.

De senaste årens framgångar i USA har stärkt henne både som tränare och person.

"Känner mig inte bekväm"

Men segerpartaj och middagar vill hon helst vara utan. Inte ens möten med amerikanske presidenter som Bush och Obama lockar henne. Inte heller möten med svenske kungen.

- Jag känner mig inte bekväm i såna sammanhang.

Det gör hon desto mer om det finns en fotboll i närheten.

Pia Sundhage i sin första elitklubb, Jitex, 1981. Då hade karriären börjat ta fart. Foto: Dan Hansson, Scanpix

lasse b (inte verifierad)

ons, 2013-02-13 15:15

1. intressant ...

ett intressant reportage, tvivels utan - visar fram värdet av den lilla föreningen på landsbygden, föreningen där alla är välkomna , pojkar som flickor ...
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.

Skytteholms idrottsplats, grannen som s a s blev kvar när Råsunds revs, ska nu bli en fullvärdig arena med större huvudplan,  större läktare och här blir det totalt tre fullstora elvamannaplaner och en sjumannaplan. Solna stad satsar på anläggningen som blir hemmaplan för AIK:s damlag och Vasalunds herrlag och en fast plats för AIK:s akademi.Allt blir möjligttack vare en överenskommelse med företaget JM AB.

Röda siffror i bokslutet, minus 17 miljoner och 10 miljoner i sparbeting. Dåvarande förbundsordföranden, Christer Englund, fick skynda till banken för att lånevägen säkra förbundets drift.
Det var den ekonomiska verkligheten efter 2013 års VM i Globen, där Tre Kronor under Pär Mårts landade ett VM-guld.
VM-general då, som nu inför kommande mästerskap i Avicci Arena i maj 2025 var Tony Wiréhn,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Champions League kommer tillbaka ! Vipalay Group har lyckats i förhandlingarna och kunde på onsdagen gå ut med nyheten. Från och med i höst sänds världens största klubblagsturnering åter i Viaplays kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027. kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027. Viaplays kanaler. Och det blir fler matcher än någonsin, då nya avtalet sträcker sig till och med säsongen 2026/2027.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.