Formel l-stallen bryter sig ur VM

Lagom till Formel 1-tävlingarna på Silverstone i helgen är schismen inom sporten total. Åtta av stallen har efter ett krimöte nu bestämt sig för att bryta sig ur VM-cirkusen. Upprinnelsen är bilsportförbundets nya regler om budgettak.

Ett fyra timmar långt möte i FOTA, Formula One Teams Association, resulterade i att de åtta stallen, Ferrari, McLaren, Renault, BMW, Sauber, Toyoyta, Brawn, Red Bull Racing och Toro Rosso, nu väljer att gå sin egen väg och startar ett nytt mästerskap från nästa säsong.

Om det nu verkligen blir så återstår väl att se. Det har krigats och känslorna har svallat åtskilliga gånger inom Bernie Ecclestones imperium. Oftast med resultatet att ett handslag och en överenskommelse ändå nåtts till slut. Det känns snarare som att F1-stallen nu är beredda att gå en sista stid med den till åren komne Bernie Ecclestone och hans vapendragare Max Mosely. Den senare har ju haft vissa privata skandaler avslöjade av brittisk press som definitivt förstört hans rykte.

Max Mosely jobbade en gång i tiden för Ecclestones bolag och var med om att bygga upp den mångmiljardindustri som Ecclestone driver. Sedan blev Mosely chef för FIA och Ecclestones bolag fick ett långtidskontrakt att sköta de kommersiella rättigheterna för de största bilsporterna, inte bara F1.

I ett pressmeddelande säger teamen:
"FIA (bilsportförbundet) har ignorerat våra önskemål. Tiotals miljoner dollar har dessutom hållits inne sedan 2006 av den som har de kommersiella rättigheterna (Ecclestones bolag). Trots det har vi sökt samförstånd. Vi kan dock inte fortsätta att kompromissa när det gäller fundamentala värderingar inom sporten och har därför valt att säga nej till att deltaga i 2010 års VM."

FIA hade ställt som krav att teamen senast i dag fredag skulle återta kraven de hade för att anmäla sig till nästa säsong. FIA:s president Max Mosely öppnade en dörr på glänt när det gällde vissa krav, men inte det viktigaste, budgettaket.

Det nya reglementet som har fått stallen att gå på högvarv handlar om att det ska finnas ett tak för hur stora investeringar i teknik som får göras av stallen och två olika reglementen. De stall som följer reglementet för teknikinvesteringar och liknande, får vissa anda bonusfördelar. Ett system som fått kritik ända sedan det först presenterades.

Stalltips: Mosely försvinner från sitt jobb, Ecclestones ställning kommer att försvagas och stallen flyttar fram sin position på griden. Men VM är VM även nästa säsong.

Roger Andersson

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.