Blåvitt utreder inför framtiden

Via en omsättning på 77,3 miljoner kronor, och ett minus på 4,8 miljoner, tog IFK Göteborg SM-guld 2008. Nu slåss Blåvitt om guldet igen och längtar också ut i Europa. Men hur ska intäkterna öka, frågar sig klubbdirektören Seppo Vaihela och hans medhjälpare.

Vad krävs för att bli ett internationellt lag att räkna med?
- Vi måste utveckla vår verksamhet ännu mer och titta på vad det får för konsekvenser för föreningen. I grunden handlar det om mer pengar, säger Vaihela í tidningen GP.

Han berättar att IFK Göteborg letat efter ytterligare inkomstmöjligheter, men alternativen är begränsade.

- Vi har försökt, men inte hittat något bra, säger klubbdirektören och menar istället att större publik- och sponsorintäkter är närmaste lösningen.

- Vi märker att våra partners vill ha något mer än det traditionella och vi måste bli bättre på att paketera våra erbjudanden. Vi måste bredda och skapa ett mervärde kring varumärket IFK Göteborg, bli mer affärsmässiga helt enkelt.

Blåvitt är ändå en föregångare i idrotts-Sverige. Många klubbar, till och med från andra idrotter, vill göra studiebesök för att se och lära. Om det råder en ekonomisk tveksamhet finns det i alla fall en enighet om klubbens sportsliga strategi och värdegrunder. 

- I en arbetsgrupp gick vi igenom allt och bestämde oss för hur vi ville ha det och kom fram till att vi ville vara en ledande klubb i svensk fotboll, berättar Seppo Vaihela som stod bakom jobbet tillsammans med bland annat Håkan Mild, Roger Gustafsson, Lena Mattsson och tidigare marknadschefen Hans Lundberg .

Klubbens kärnverksamhet är att utbilda fotbollsspelare och goda människor och IFK Göteborg står för ärlighet, respekt, tydlighet, ansvar, kvalitet och humor. Roger Gustafssons Akademi är en stor tillgång och nu har klubben också fått ett riskkapitalbolag.

Joakim Strignert (inte verifierad)

tors, 2009-09-24 09:49

1. Det finns en intressant lösning...

Tips... Ett företag som heter MyClubCards har en tjänst kallad "Supporterkortet". Med denna kan idrottsklubbar enkelt rekrytera supportrar som är villiga att stödja klubben med exempelvis 30 kr i månaden. Allt sköts via mobilen med minimal administration för klubben. I tjänsten ingår dessutom en en billig (gratis) kanal rakt ned i supportrarnas mobiler som inte är SMS. Här går det att enkelt göra urval, lägga upp matchreferat och skicka ut sponsor-/partnererbjudanden till supportrarna. PS. Med 5000 supportrar, som ger 30 kr i månaden, får klubben 75 000 kr i månaden i extra intäkter. DS.

Skuldtyngda Östersunds FK:s desperata handling att skriva upp värdet på spelartruppen till 64,9 miljoner kronor för att rädda elitlicensen får bakläxa av Svenska fotbollförbundets ekonomichef Kjell Sahlström.  ÖFK gick med drygt 50 miljoner i förlust 2019 och det egna kapitalet visade på minus 19,7 miljoner vid årets slut.

- Nej, man kan inte göra på det här sättet och det vet alla klubbar, säger Sahlström, som också är sekreterare i licensnämnden, till SVT Sport. 

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Nu finns svart på vitt. 22 personer i Fifas exekutivkommitté fick mutor för att rösta så att Ryssland och/eller Qatar tilldelades fotbolls-VM 2018 och 2022 menar amerikanska åklagare enligt The New York Times.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tider av stor ekonomisk oro har SHL-laget Malmö Redhawks skrivit ett tre-årigt samarbetsavtal, värt 5 miljoner, med RSA-gruppen, el och data. Företaget, med sin bas i syd-Sverige, är först på den nya nivån ”Stjärnpartner” och blir Redhawks största partner.

ATG delar ut vinster i efterhand efter att ha avslöjat en spelkupp.

Nu har ATG tagit beslut.. Spelaren på Malta som vann 15,5 miljoner får ingapengar utan de går i stället till 95 000 kunder.

Nent Group med Viasat förlorar rättigheterna till Champions League efter 29 år. En ny aktör tar över efter säsongen 2021?  Dagens Media skriver att Telia, som äger TV4, har köpt rättigheterna för 1 miljard kronor per år. Telia uppges ha köpt rättigheten till 2024.

Det uppges vara samma summa som Nent Group betalade för rättigheten i Sverige, Danmark och Norge för att få sända Champions League. 

För mindre än en månad sedan avbröts den hockeyallsvenskan finalen mellan Björklöven och Modo – ställningen var 1-1 i matcher och båda lagen tvingades ställa in resten av säsongen med anledning av corona-utbrottet.

I dag är Modo:s trupp slagen i spillror och ledarduon Björn Hellqvist, tränare och Fredrik Glader, sportchef, har den svåra uppgiften att bygga ett helt nytt lag inför säsongen 2020-2021.