Stenhammar ger tio miljoner till SOK

Bondsonen från Östergötland hade sinne för affär och skapade sig en förmögenhet. Nedgrävda pooler var en av hans första lyckades idéer. Nu har Olof Stenhammar så han klarar sig och skänker SOK 10 miljoner kronor.

- Jag brinner för den olympiska rörelsen och hoppas att pengarna kan bidra till fortsatta svenska OS-framgångar, säger Stenhammar.
Pengarna går omgående till SOK:s talangprogram.

- Donationen gör att vi kan ge ytterligare minst fem talanger chansen att göra en hundraprocentig satsning mot kommande OS, säger SOK-basen Stefan Lindeberg till Dagens Industri.

Sällsynt med donationer i Sverige

Olof Stenhammar står för den största privata donationen till svensk idrott någonsin. Han gör något som är oerhört ovanligt i Sverige. Det är sällan som privatpersoner tar pengar ur plånboken och stöder just idrott.

Han var mannen bakom Stockholms OS-ansökan för 2004 och la ned hela sin själ för att lyckas i ambitionen. Med sina kontakter och resurser i form av både pengar och stab gav han kampanjen kraft. Ett par mycket intensiva år med mycket jobb ledde dock inte till att beveka IOK.

Men han är svag för idrott och olympiska spelen, så pass att han också vill se en vidareutveckling av svensk förmåga. Därför skänker han en så stor summa som 10 miljoner kronor till SOK.

Hemma på gården

Han är den verkliga entreprenören som med kraft och kunskap har samlat en förmögenhet. Olof Stenhammar grundade börsägaren OM, som senare blev OMX, och gjorde enligt DI en vinst på cirka 500 miljoner när Nasdaq köpte OMX 2008.

I dag lägger han mycket tid på sin egen anläggning, Siggesta Gård, som han utvecklar ideligen. Han har uppfört ett orangeri, renoverat herrgården och byggt upp en liten upplevelseindustri med ett konferenscenter (en ombyggd ladugård) som 2008 lockade 120 000 besökare.

- Det är en oerhört lönsam verksamhet om man inte är så enkelspårig att man bara räknar pengar, som Olof Stenhammar.

Vill inte kallas finansman

Han har också planer på att bygga ett hotell.

- Vi vill bli en åretruntanläggning och behålla gästerna längre. Byggstarten blir dock tidigast hösten 2010, jag vill först se utvecklingen på verksamheten.

I dag betraktar han sig som turistföretagare och jordbrukare.

- Jag gillar inte att kallas finansman, jag är ju egentligen en bonnjävel från Östergötland. 1972 tvingades familjen gå från gården och då beslöt jag att om jag någonsin fick råd skulle jag se till att få fast mark under fötterna, säger Olof Stenhammar till DI.

Fakta

Startade OM

Olof Stenhammar, 70, bondson från Östergötland som blev en av landets mest framgångsrika entreprenörer i finansbranschen.

Olof Stenhammar arbetade inom Bonnierföretagen och som aktiemäklare skaffade han sig kunskaper om mäklarbranschen och det gav honom idén till att 1985 starta marknadsplatsen Optionsmäklarna för handel med aktieoptioner. Avregleringen av finansmarknaderna hade inletts och innebar mycket gynnsamma villkor för aktiehandel. Optionsmäklarna blev OM-gruppen, OMX och sedemera NasdaqOMX som bland annat driver Stockholmsbörsen och Nasdaq-börsen i New York.

I mitten på 90-talet spirade ambitionen om att Stockholm skulle bli en OS-stad. 1997 valdes Stenhammar till ordförande i bolaget som skulle marknadsföra Stockholm inför OS 2004. IOK valde sedermera Aten och bolaget och Olof Stenhammar anklagades för att ha använt mutor i syfte att få ja till arrangemanget. Men efter en förundersökning friades de misstänkta.

Olof Stenhammars affärsverksamhet har ett koncernmoderbolag, Niccab, som är registrerat i Luxemburg.

Olof Stenhammar, som numera kallar sig bonde bor på Siggesta Gård utanför Stockholm. Hans framgångsrika affärer har gjort honom till miljardär och gott och väl det.
Källa: DI

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2010-01-28 16:35

1. Hoppas det här sporrar andra

Hoppas det här sporrar andra förmögna människor att donera till SOK och andra idrottsorganisationer för att utveckla svensk idrott.
Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.