En devalverad allsvenska

Allsvensk avspark – med mindre budgetar, därmed färre spelarköp och mindre trupper. Det är en allmän återhållsamhet och det gäller även för klubbar med en relativt god ekonomi. Egna talanger går före inköp av stjärnor.

Vissa klubbar har det ändå rätt bra, som Malmö, Kalmar, Göteborg, Häcken, Elfsborg och även Örebro. Men exempelvis Halmstad har gjort sin största förlust någonsin, Trelleborg räddas av finansmannen Rune Anderssons gåva på 6 miljoner och Djurgården tvingades redovisa ett underskott på nära 13 miljoner för 2008 och fjolåret kan bli ännu sämre.

Sälja de bästa och tjäna pengar

Spelare får gå liksom kanslianställda och personer knutna till laget. Alla klubbar har också det gemensamma att de hoppas på lukrativa spelarförsäljningar. Det räddar det ekonomiska slutresultatet.

De senaste tillgängliga siffrorna för allsvenskans ekonomi är från 2008. Det året noterade de allsvenska klubbarna tillsammans med ett litet överskott på 8,2 miljoner kronor, rapporterar Ekot efter att ha synat räkenskaperna. Men det berodde på att ett antal spelare flyttade utomlands.

Tittar man enbart på själva driftsresultatet och inkomster (tv-pengar, biljettintäkter och tröjor) och utgifter (främst löner) blir det bakslag och underskottet är så stort som 71,7 miljoner. Faktum är att endast en gång de senaste åtta åren har allsvenskans driftsresultat visat plus.

Återhållsamhet gynnar klubbarna

Djurgårdens vd, Alf Johansson, konstaterar:

- Vi skiljer oss inte från de flesta företag, utan 80 procent av våra kostnader är personalkostnader och det är där som nedskärningarna har gjorts. 

I Gais anser klubbchefen Sebastian Arby att tvånget om återhållsamhet gynnar klubbarna.

- Det finns en insikt om en viss form av självsanering, en kostnadsmedvetenhet. Vi har till exempel haft en löneökning på spelartruppen på 40 procent senaste två åren, jag tror man kommer titta mer på egna ungdomar, säger Sebastian Arby.

Motsägelsefullt AIK-år

Annela Yderberg, vd i AIK,  kan se tillbaka på ett motsägelsefullt 2009 med sportsligt succé och ekonomisk turbulens. AIK vann både cupen och allsvenskan men klubben gick back med 6 miljoner kronor.

Klubben har också tagit ett stort lån på 15 miljoner kronor för att omstrukturera ekonomin. Nu sägs man vara på god väg och kommande matcher i Europa föder förhoppningar.

- Vi har väldigt trögrörliga kostnader och lättrörliga intäkter. Om de sportsliga framgångarna uteblir viker intäkterna rätt snabbt, säger AIK fotbolls vd Annela Yderberg och medger att hon har svårt att acceptera att kostnaderna för arenahyra och löner är desamma oavsett hur bra laget spelar.

Revisorn är överraskad

Nu när allsvenskan startar räknar eller hoppas över 70 procent av klubbarna med ett bättre ekonomiskt resultat i år jämfört med i fjol, enligt Ekot.

- Min känsla är att lågkonjunkturen är på väg att ebba ut. Man kan skönja en tillförsikt på marknaden, om vi nu bara snackar om Örebroregionen, som är mycket större än den var, säger Jan Karlsson, vd för Örebro SK.

Torbjörn Westman, revisor på Deloitte, säger till Ekot att han är överraskad av att så många klubbar tror på en bättre ekonomi.

- Har man satsat på ett antal spelare och att bygga upp en organisation för att exempelvis komma ut i Europa och sedan inte lyckas, då är det svårt att svänga om på en kort period, säger Torbjörn Westman.

Vid Östersunds FK:s extra årsmöte på måndagskvällen i Folkets Hus kom 151 medlemmar, inklusive Daniel Kindberg. Lennart Ivarsson, vd, upplyste om att skulden var 6,9 miljoner.  Fyra av miljonerna är utlånade av Kindberg. Från början lånade han ut 500 000 kronor som sedan växte till sex miljoner, två miljoner har klubben betalat tillbaka. Det enda mötet i stort sett handlade om var ekonomin.

Att Ola Serneke är en byggherre på offensiven och står bakom en unik multihall i Göteborg där han också är på väg att uppföra en skyskrapa är känt vid det här laget.  Nu är han också på väg att liera sig med Fotbollförbundet och Järfälla kommun i syfte att göra en extrem fotbollssatsning av internationellt snitt.

En nyckelroll har förre landslagsspelaren Patrik ”Bjärred” Andersson, som numera är affärsutvecklare på Serneke Projektutveckling.

Den ekonomiska sammanställningen efter O-Ringen Kolmården 2019 är nu klar och alla siffror anger en succé. De 15 funktionärsföreningarna i Kolmården får nämligen dela på ca 5,3 miljoner kronor. Dessutom uppgick värdet för idrottsturismen till 143 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsföreningen Gatans Lag fick ta emot Volvo Car Sveriges och Svenska Fotbollförbundets stipendium ”Number 10” på en miljon kronor under Fotbollsgalan – Det känns helt fantastiskt . Gatans Lag finns till för de som vill ta sig ur missbruk, hemlöshet och kriminalitet och med det här stipendiet kan vi hjälpa så många fler, säger Sofie Nehvonen, tillträdande verksamhetsansvarig.

Inte nog med att landslaget inte är på plats vid kvällens TV-sända fotbollsgala, vilket innebär fullt utrymme för damlandslaget, men det var nära ett fiaskot närSvenska fotbollförbundet glömde att boka Globen. Nu hålls galan på Hovet.

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.