En devalverad allsvenska

Allsvensk avspark – med mindre budgetar, därmed färre spelarköp och mindre trupper. Det är en allmän återhållsamhet och det gäller även för klubbar med en relativt god ekonomi. Egna talanger går före inköp av stjärnor.

Vissa klubbar har det ändå rätt bra, som Malmö, Kalmar, Göteborg, Häcken, Elfsborg och även Örebro. Men exempelvis Halmstad har gjort sin största förlust någonsin, Trelleborg räddas av finansmannen Rune Anderssons gåva på 6 miljoner och Djurgården tvingades redovisa ett underskott på nära 13 miljoner för 2008 och fjolåret kan bli ännu sämre.

Sälja de bästa och tjäna pengar

Spelare får gå liksom kanslianställda och personer knutna till laget. Alla klubbar har också det gemensamma att de hoppas på lukrativa spelarförsäljningar. Det räddar det ekonomiska slutresultatet.

De senaste tillgängliga siffrorna för allsvenskans ekonomi är från 2008. Det året noterade de allsvenska klubbarna tillsammans med ett litet överskott på 8,2 miljoner kronor, rapporterar Ekot efter att ha synat räkenskaperna. Men det berodde på att ett antal spelare flyttade utomlands.

Tittar man enbart på själva driftsresultatet och inkomster (tv-pengar, biljettintäkter och tröjor) och utgifter (främst löner) blir det bakslag och underskottet är så stort som 71,7 miljoner. Faktum är att endast en gång de senaste åtta åren har allsvenskans driftsresultat visat plus.

Återhållsamhet gynnar klubbarna

Djurgårdens vd, Alf Johansson, konstaterar:

- Vi skiljer oss inte från de flesta företag, utan 80 procent av våra kostnader är personalkostnader och det är där som nedskärningarna har gjorts. 

I Gais anser klubbchefen Sebastian Arby att tvånget om återhållsamhet gynnar klubbarna.

- Det finns en insikt om en viss form av självsanering, en kostnadsmedvetenhet. Vi har till exempel haft en löneökning på spelartruppen på 40 procent senaste två åren, jag tror man kommer titta mer på egna ungdomar, säger Sebastian Arby.

Motsägelsefullt AIK-år

Annela Yderberg, vd i AIK,  kan se tillbaka på ett motsägelsefullt 2009 med sportsligt succé och ekonomisk turbulens. AIK vann både cupen och allsvenskan men klubben gick back med 6 miljoner kronor.

Klubben har också tagit ett stort lån på 15 miljoner kronor för att omstrukturera ekonomin. Nu sägs man vara på god väg och kommande matcher i Europa föder förhoppningar.

- Vi har väldigt trögrörliga kostnader och lättrörliga intäkter. Om de sportsliga framgångarna uteblir viker intäkterna rätt snabbt, säger AIK fotbolls vd Annela Yderberg och medger att hon har svårt att acceptera att kostnaderna för arenahyra och löner är desamma oavsett hur bra laget spelar.

Revisorn är överraskad

Nu när allsvenskan startar räknar eller hoppas över 70 procent av klubbarna med ett bättre ekonomiskt resultat i år jämfört med i fjol, enligt Ekot.

- Min känsla är att lågkonjunkturen är på väg att ebba ut. Man kan skönja en tillförsikt på marknaden, om vi nu bara snackar om Örebroregionen, som är mycket större än den var, säger Jan Karlsson, vd för Örebro SK.

Torbjörn Westman, revisor på Deloitte, säger till Ekot att han är överraskad av att så många klubbar tror på en bättre ekonomi.

- Har man satsat på ett antal spelare och att bygga upp en organisation för att exempelvis komma ut i Europa och sedan inte lyckas, då är det svårt att svänga om på en kort period, säger Torbjörn Westman.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.