Haverikommission i Hammarby

Det har blivit lite väl många turer av de mest skilda slag i Hammarby den senaste tiden. Som en konsekvens tillsätts rena haverikommissionen. Framför allt ska personer i ledande befattning tvingas redovisa om de har investerat egna pengar i spelare med förhoppningen om ränta vid en försäljning.

- Vi vill inte att någon ska misstänkas för att ha ”mörkat” intressen i vissa spelare. Allt ska redovisas öppet precis som en insiderlista hos börsbolagen, säger Kent Hertzell, tf ordförande i Hammarby IF Fotbollsförening, till Svenska Dagbladet.

Vill skapa en etisk kod

- Vi vill ta fram en etisk kod. Det är inga konstigheter egentligen. Börsbolagen har ju öppenhet, varför ska inte vi kunna ha det för att undvika misstänksamhet och spekulationer.

Uppgifterna om märkligheter i Hammarby har nästan saknat gräns. Media hr rapporterat om:

att Per Magnusson innan han blev ordförande i Hammarby Fotboll AB hade fakturerat klubben stora belopp. Dessa så kallade "juridiska konsultationer" ska ha skett under den tiden som Magnusson arbetade som advokat. Han ska då ha fakturerat klubben för 93 750 kronor för låneförhandlingar och under åren 2007-2009 ska Magnusson, enligt Aftonbladet, ha plockat ut motsvarande 2,5 miljoner kronor.

att sportchefen Thomas Andersson ska ha gått bakom ryggen på sin egen styrelse och stoppat Ajaxs bud på Linus Hallenius samtidigt som andra representanter för klubben förhandlade i hemlighet med Genoa. ”Vi fick aldrig något bud från Ajax i alla fall. Mer vet jag inte”, säger dåvarande ordföranden Henrik Wesslén.

att det fanns två olika kontraktssummor när förhandlingarna pågick mellan Hammarby och Genoa och skillnaden bestod av inte mindre än 7,6 miljoner kronor. Vem eller vilka som stod bakom det här är inte klarlagt även om vissa personer är utpekade.

Transferkorgen  bakom värvningar

Kent Hertzell är tf ordförande i Hammarby IF Fotbollsförening, vars styrelse, försöker röja upp och få ordning på både beteenden och uttalanden.

Alla besynnerliga uppgifter runt spelarövergångar har prioriterats. Personer inom och utom klubben har investerat i spelare och dessutom har vissa lånat ut pengar vid olika affärer, nu måste dessa personer träda fram.

Förre vd:n Michael Andersson har tillsammans med avhoppade styrelseledamoten Per Apelgren och förre spelaren Mikael Lindqvist ingått i en grupp, benämnd Transferkorgen, som satsat privata pengar.

Måste redovisa fakta

- Jag tror inte att Michael och andra avsiktligt ”mörkat” sina intressen men det har inte funnits någon bra form av redovisning för den här typen av ärenden. Det vill vi ändra på, säger Kent Hertzell i Svd.

Nu ska styrelseledamöterna redovisa sina eventuellt egna intressen.

- Jag sitter med i gruppen och tänker driva det så, menar Hertzell.

Michael Andersson har hävdat att han agerade enbart för Hammarbys bästa och att överskott har gått till klubbens ungdomsfotboll.

Lars (inte verifierad)

ons, 2010-09-15 20:29

1. JAG

HOPPAS FÖR FANSENS OCH KLUBBENS FRAMTID SOM ÄR BEROENDE AV SINA HÄNGIVNA FANS ATT DET OM SÅ ÄR FALLET ATT SANNINGAR KOMMER FRAM.

Hasse (inte verifierad)

tors, 2010-09-16 07:31

2. Felvalen till styrelsen för 2,5 år sedan har kostat

Problemet i Hammarby har varit att några personer har kört föreningen men framför allt AB´t som om det vore deras eget företag. Om dom gjort det kompetens och kunskap hade det gått obemärkt förbi men tyvärr var det ett gäng klåpare som trodde dom kunde köra allt som sitt gamla IT-företag. Pinsamt men nu är dom äntligen borta

Vita Hästen gör sin bästa säsong på länge i Hockeyallsvenskan. Men de ekonomiska villkoren är hotfulla och förtar delar av glädjen..

 "Det är tuffa siffror", säger klubbchefen Dan Björkman.

Klubben måste ha in 5 miljoner kronor innan sista april för att klara elitlicensen, det är den bistra verkligheten.

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

Haninge kommun storsatsar på barn och ungas hälsa – med hjälp av Hälsofrämjandets koncept Fredagsfys Sverige. Satsningen ska få skolbarn i kommunen att röra på sig och äta lite sundare.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elias Pettersson genombrott i NHL är välkänt. Att hans stjärnglans stärks stadigt kommer det nu ytterligare bevis på. Han har skrivit ett personligt kontrakt med Vitamin Well där han ska bli en av varumärkets ambassadörer. Han  blir företagets första ambassadör inom ishockey.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.