Guldstrid med tuffa sparkrav

Guldstriden i allsvenskan går vidare – med två ekonomiskt sargade klubbar. Malmö FF riskerar en förlust på mer än 10 miljoner kronor medan HIF lider av gamla synder. Båda lever under tuffa sparkrav.

Tillkomsten av Swedbank Stadion innebar att MFF fick en ny och modern arena. Men det betydde också att klubben fick satsa enormt av eget kapital och våga tro att en ny konferens- och evenemangsverksamhet i stadion skulle bli en stor inkomstkälla.

Det blev raka motsatsen. Den avdelningen inom MFF har kostat stora pengar och i somras var det inte hållbart längre, då friställdes inte mindre än sju anställda.

Förlusten dubbelt så stor

Med sviktande intäkter och med dyr drift blev tillvaron dyster.

- Det är främst på eventsidan vi ännu inte nått de resultat vi hoppats på, bekräftar MFF:s vd Pelle Svensson i Expressen.

Han har tidigare låtit förstå att årets resultat slutar med 5 miljoner i förlust. Nu pekar siffrorna mot det dubbla.

Dessutom gör uppgifter gällande att MFF:s kassa är tömd till den grad att inte heller likviditeten håller för särskilt mycket större påfrestningar.

Från 39,1 miljoner till 5,9 miljoner

I årsbokslutet för 2008 hade MFF 39,1 miljoner kronor i likvida medel mot 5,9 miljoner i fjol.

Det gick så långt att klubben saknade kontanter och tvingades låna för att klara löneutbetalningarna.

I somras kom också varningssignaler när MFF inte hade råd att ordna en jubileumsturnering.

Ett SM-guld skulle kunna få fart på både sponsor- och årskortförsäljningen till nästa år, men risken är att problemen med driften av arenan kvarstår.

Lider fortfarande av miljonsmällen

I Helsingborg pratas mycket om att trivsel och komfort måste öka på Olympia. För många fotbollsintresserade stannar hemma och föredrar matcherna på TV.

Guldstriden mellan två skånska antagonister har inte övertygat åskådarna.

Allsvenskans publiksnitt har sjunkit med 20 procent jämfört med i fjol. HIF kan ändå påvisa ett nuvarande snitt på 10 139 mot 9 450 i fjol, men priserna på ståplats är sänkta och det innebär att intäkterna har minskat.

- Jag har en samlad tes: allt det du har i tv-soffan måste du kunna få på plats också. Där ska finnas bekvämlighet, du ska kunna få dina chips, en öl, kaffe. Och så måste vi bli bättre på att ge information och statistik under matchen, säger HIF:s klubbdirektör Paul Myllenberg  till Helsingborgs Dagblad.

Utan Henke sjönk lönebudgeten

HIF lider av fjolårets förlust på 7 miljoner kronor och i Svenska Fotbollförbundets redovisning av de allsvenska klubbarnas ekonomi är HIF en av fyra klubbar (Gais, Trelleborg och Brommapojkarna) som riskerar negativt eget kapital 2010, men det oroar inte Paul Myllenberg:

- Vi vidtog flera åtgärder 2009 och sänkte medvetet vårt eget kapital. På det viset har vi sänkt kostnaderna för det här året.

Att Henrik Larsson inte finns med på lönelistan är ett bidragande skäl.

- Det är kanske den största skillnaden i spelartruppen jämförelsevis, men man får värdera det mot den insats han gjorde för klubben.

Prognosen är att klara året med en miljon i plus. För att få vettiga resurser och ökat handlingsutrymme kanske inte ens ett SM-guld räcker.

Krille (inte verifierad)

tors, 2010-10-28 00:35

1. Det måste vara ett

Det måste vara ett missförstånd, att äga en egen arena är ju såååå värdeskapande...

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.