Björn Örås fälls för miljöbrott

Björn Örås hotas av böter om 8 miljon kronor. En snart sex-årig tvist med bygg- och miljönämnden i Upplands Bro kommun slutar med att mannen bakom Sveriges främsta golfanläggning fälls för brott mot Miljöbalken.

Till den 31 mars 2011 ska han ha återställt marken vid hål 15 och 16 vid Stadium Course till det utseende som ursprungligen gällde.

"Fruktansvärt orättvist"

Entreprenören Björn Örås har hela tiden ansett att han hade klartecken till markförändringarna vid Bro Hof.

- Jag förstår överhuvudtaget inte varför det här sker. Det känns så frustrerande och fruktansvärt orättvist, har Örås tidigare sagt.

Upplands Bro kommun har fått Sveriges främsta golfbana, men bygg- och miljönämnden har envist drivit frågan:

"Flygfoton visar felen"

- Det har inte varit någon tvekan. Det finns flygfoton som visar att de har gjort fel och vi tycker att det är oerhört tydligt material, har Bengt Johansson (s), ordförande i nämnden, betonat.

Redan 2004 fanns de första uppgifterna om hur länsstyrelsen och Upplands-Bro kommun gav olagliga strandskyddsdispenser. Samtidigt hette det att entreprenören lovade en kompensation genom att skapa ett naturreservat.

Det är de förändrade strandängarna vid 15:e och 16:e hålet som har fått parterna att bli allt mera oeniga.

Polisanmälan

I april 2007 polisanmäldes företaget och i november 2009 tog bygg- och miljönämnden beslutet att anmäla företaget för brott mot Miljöbalken.

Slutligen hamnade ärendet hos länsstyrelsen efter en överklagan från Örås och nu kommer utslaget - länsstyrelsen i Stockholm gör avslag. Därmed ska marken återställas före den sista februari.

Björn Örås har tidigare hävdat att det skulle kosta mellan 50 och 100 miljoner kronor att göra om de två aktuella hålen.

Anonymous (inte verifierad)

ons, 2010-11-17 00:12

1. Tragedi i landet lagom

Domen mot Örås är en stor tragedi för svensk golf och för alla som vågar att göra något i världsklass i landet lagom. Ingen ska sticka upp och tro att man kan göra något som ger eko ute i världen. Vi ska inte tro att vi är något och krypa ner i våra hålor istället. Upplands Bro kommun hade chansen att sätta sitt namn permanent på golfkartan men riskerar att skämma ut sig totalt. Hoppas Annika kommer hem och tar över hela kommunen.

Karlskrona kastas ut från hockeyallsvenskan. Tvångsnedflyttningen borde få Svenska ishockeyförbundet att känna sig som boven i dramat. När Karlskrona gick upp i SHL efter säsongen 2015 kom kravet från Förbundet: Ni måste ha en läktare som rymmer 5 000 åskådare. Läktarbygget knäckte klubben.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Trefaldiga mästarna Smederna från Eskilstuna drog sig ut BAHAUS-ligan (tidigare Elitserien) vilket gav eko i svensk speedway. Orsak: ingen publik i coronatider, inga inkomster. Men klubben kör vidare – i division 1.

-  Så länge vi inte kan ha publik som är 50 procent av våra intäkter kan vi inte köra, förklarade Tobias Spångberg, ordförande, avhoppet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mikael Fahlander var starkt pådrivande när klubben inledde marschen mot en tillvaro i högsta serien. Då i flera roller, som sportchef, ordförande och storsponsor för Örebro hockey.   

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Brynäs är på väg att lyckas med sin donationkampanj som ska göra det möjligt att värva två ¨högklassiga nyförvärv. Pengar strömmar stadigt i och många vill bidra till att förstärka laget. Men det krävs flera miljoner.