En OS-medalj kostar 12 miljoner

Stefan Lindeberg, SOK:s ordförande, har räknat ut vad det kostar att erövra en OS-medalj. Han kom fram till 12 miljoner kronor för att en idrottare ska kunna satsa på heltid och då ingår också resor och själva OS-vistelsen.

Det låter och är mycket pengar. Dessutom, inför OS i London är Lindebergs prognos om utdelning inte särskilt munter.

Sämre förutsättningar

- Enligt vår statisk ligger vi sämre till än inför OS i Peking. Vi tror att det blir fem eller sex medaljer, säger Stefan Lindeberg till TT.

SOK-ordförandens ekvation bygger på att det kostar 250 000 kronor årligen för att ge stöd till en idrottare som ingår i SOK:s topp- och talangprogram.

Enligt SOK:s statistik utvecklas var tredje deltagare i programmet till en medaljkandidat. Av dessa är det en tredjedel som når hela vägen fram i OS.

Måste få träna på heltid

Det måste, enligt SOK:s uträkning, satsas på nio aktiva som i fyra år får träna och tävla helhjärtat för att kunna uppnå målet att både ta sig till OS och där göra sig gällande.

Till det kommer läger, boende och resor för ungefär en halv miljon kronor per deltagare. Om sex av nio OS-kandidater lyckas kvalificera sig tillkommer 3 miljoner kronor.

Därmed den slutliga summan om 12 miljoner.

Det är därför som Stefan Lindeberg har varit så benägen att få loss så många miljoner som möjligt från statsanslaget och därmed slippa att dra ned på topp- och talangprogrammet.

100 miljoner är vad som krävs

- Vi behöver full finansiering på 100 miljoner om året från 2014 och för att satsningen ska full effekt behöver vi en upptrappning av stödet fram till dess. Vi tror att vi kan öka våra sponsorintäkter till 50 miljoner från och med 2014 och behöver då lika mycket i statliga medel, säger Stefan Lindeberg till TT.

Samtidigt gäller en trist medaljprognos inför OS i London 2012.

- I går kom en internationell statistisk studie där Sverige spås ta sju medaljer i London; två guld, ett silver och fyra brons. Men det tror vi är lite för optimistiskt, vi tror på fem eller sex medaljer.

Han vill sikta mot 20 medaljer

Att jämföra med fem medaljer vid Peking 2008 där SOK trodde på åtta medaljer.

Stefan Lindeberg har nu nått en uppgörelse med RF om fördelningen av de statliga pengarna, men det verkliga behovet är betydligt större. Trots det är resurserna mindre och troligen blir OS-truppen i London också mindre.

Men Lindeberg jobbar för att villkoren ska förbättras och vill ta sikte mot 20 medaljer vid sommar-OS 2020. 

– Vi behöver full finansiering på 100 miljoner om året från 2014 och för att satsningen ska full effekt behöver vi en upptrappning av stödet fram till dess. Vi tror att vi kan öka våra sponsorintäkter till 50 miljoner från och med 2014 och behöver då lika mycket i statliga medel, säger Stefan Lindeberg.

Reseledar'n (inte verifierad)

tors, 2010-11-18 09:30

1. Lindeberg är ett skämt

Stefan Lindeberg ser som vanligt bara en väg till medaljer i OS. Att SOK får alla pengar! Han nämner ALDRIG vikten av att prova på flera idrotter i tidig ålder, att ha en bra tävlingsverksamhet som gör att idrottaren stimuleras och blir bättre, och en bra förbundsfinansierad läger- och landslagsverksamhet. DÄR har ni grunden till att hitta de personer som sedan ska kunna ta BÅDE OS- VM och EM-guld. Men skämtet Lindeberg tycker inte att EM och VM räknas, det är BARA det som SOK gör som räknas. Sveriges största resebyrå! Att SOK tar flera förbund som ekonomisk gisslan och tvingar dem att lägga ner yngre landslag, breddidrottssatsningar, och skuldsätta sig för att kunna "fullfölja satsningar" nämns aldrig i sammanhanget. Patetiskt SOK.

skämtkommentar (inte verifierad)

tors, 2010-11-18 12:26

2. SOK

Jag såg på SOK:s hemsida Lindebergs syn på barn- och ungdomsidrott. Läs den! Vägen till OS-medaljer går via förbunden och en bra landslagsverksamhet. Tyvärr har månnga förbund i dag inte råd med en fullt utvecklad landslagsverksamhet. Då kan SOK gå in och stötta.Brottning är ett exempel av många. Mig veterligen har SOK aldrig tvingat något förbund att lägga ned yngre landslag, breddsatsningar eller att skuldsätta sig. Tvärtom! När SOK stöttar en aktiv på väg mot OS innebär det att stöttningen också hjälper till i förberedelserna för VM, EM och världscuper. Om det är någon som är ett skämt så är det signaturen med sin totala okunskap hur svensk elitidrott fungerar!

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

tors, 2010-11-18 20:35

3. Medaljörerna?

Staffan Lindeberg är verkligen ute på grumligt vatten. De idrottare som når till OS-pallen har nått dit därför att: 1. Specialförbundet har en fungerande klubbverksamhet med ständigt uppoffrande ideella krafter. 2. Specialförbundet har fungerande verksamhet att låta förmågorna utvecklas via idrottsgymnasier, skickliga tränare och respekt för att det är unga människor vi handskas med. 3. Att sedan med egna sponsorer kunna erbjuda internationell erfarenhet för de som vill nå toppen. De största förbunden (medljörer i OS) har en väldigt liten andel av sin ekonomi baserad på SOK:s stöd, men har ändå bara en röst när det gäller stt planera SOK:s insatser. Som exempel har Skidförbundet och Rodelförbundet samma röststyrka i SOK. Att Staffan dessutom har ordnat så att han är sin egen chef (både Ordförande och Vd) kan bar uppstå med ovan nämnda röstförhållanden. Det är hög tid att dom köpta mindre SF:en börjar förstå att det är andra förbunds medaljörer som SOK använder i sina sponsoraktiviteter. Att inte låta de sponsorer som svarat för de första 11.7 miljonerna synas i samband med OS är skamligt.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.