Lagrell såg faran med norsk miljardär

Norske finansmannen Idar Vollvik hade stora planer. Den förre miljardären ville köpa namnrättigheten till allsvenskan och träffade Lars-Åke Lagrell. Nu rapporteras om att Vollvik har skulder på över 20 miljoner och att han aldrig återkom med sitt förslag.

Fotbollsförbundets ordförande, Lars-Åke Lagrell, skrev själv här på Idrottens Affärers sajt om mötet med Vollvik och att hans förslag var intressant. I dag finns inga förutsättningar kvar.

Gamla skattskulder

En skatteskuld besvärar Idar Vollvik, enligt norsk media. Skattemyndigheterna i Bergen har hotat med tvångsförsäljning av Vollviks och hans frus bostad för att samla in skatteskulder på 17 miljoner. Ett belopp som via ränta bara växer i i storlek.

I november undvek han personlig konkurs när han infann sig i rättssalen i Bergen och försäkrade att han skulle betala skulden. 

- De ska få sina pengar. Restskatten ska vara helt reglerad före den 28 februari”, skrev Idar Vollvik i ett mejl till e24.no.

Förmögen krympte hastigt

Men hans bolag har tappat kraft och förmögenheten har krympt. Vid taxeringen 2007 var förmögenheten knappt en halv miljard kronor, 2008 drygt sju miljoner, och 2009 noll kronor.

Alldeles innan jul begärde kronofogden en tvångsförsäljning av familjens hus. Vollvik kontrade i ett mail till tidningen och uppgav att han hade betalat 10 miljoner och att han också skulle reglera det återstående beloppet.

- Återstående inkomstskatt ska vara gjorda innan 28 februari, skrev Vollvik.

Spekulationer på börsen

Han grundade it-bolaget Chess och köpte fastigheten Fana i Bergen hammare 10 för 6 miljoner år 2001. 2005 fick han 850 miljoner när han sålde Chess till TeliaSonera. 2009 hade han inga pengar kvar efter spekulationer på börsen och skatteskulderna hade då växt och som mest omfattat 427 miljoner.

Enligt upgifter i norska media är det gamla skatteskulder som nu hotar Vollvik.

Han har gjort nya försök med mobiltelefoni, i bolag som Fia och Ludo, och han sökte marknadsföring när han kontaktade Svenska Fotbollsförbundet för att diskutera ett köp av namnrättigheterna till Allsvenskan.

Lagrell bekräftade i egen krönika här

I en egen krönika i oktober här på Idrottens Affärers sajt avslöjade Lars-Åke Lagrell att han tillsammans med förbundets generalsekreterare, Mikael Santoft, träffat Idar Vollvik och hans medhjälpare och de hade diskuterat förutsättningarna.

”De har visat sina ambitioner om ett samarbete med svensk fotboll. Vi har enats om att vi tillsammans ska se vad vi kan göra”, skrev Lagrell och fortsatte:

”Jag vill avvisa uppgifter om att vi har sagt "nej tack", men vi vill först pröva vad vi kan samarbeta om. Vi har diskuterat namnsponsring och vi har informerat norrmännen om att vi har lämnat ett löfte till AB Svenska Spel att om namnsponsring blir aktuell så har vårt spelbolag förtur framför andra”.

”Allsvenskan ett heligt namn”

Lagrell betonade också: ”Allsvenskan är ett ganska heligt namn, att man aldrig ska säga aldrig och att vi gärna samarbetar med norrmännen på naturliga områden. Med naturliga områden menar jag områden där vi inte redan tidigare har samarbetspartners”.

Möjligen eller rent av troligen anade Lagrell något redan i oktober när han avslutade sin krönika med: ”Jag har lite skämtsamt sagt att Idar Vollvik redan har fått en viss valuta för sitt arbete. Den uppmärksamhet som han i Sportbladet fick han alldeles gratis”. 

Arbetsgrupp utreder

Inför nyheterna om Vollviks skulder menar SEF-ordföranden Bosse Johansson till fotbollskanalen.se att hela ärendet är avslutat.

- Han är inte aktuell för oss.

- Vi har inte hört ett ljud sedan i höstas. Varken träffats eller pratat i telefon. Det där tog jag mer som en tidningsanka, om man får kalla det för det. Vi har inte alls haft någon förhoppning eller tro på att göra verklighet av de tankarna.

Det goda med det onda är att SEF som SvFF vill utreda allsvenskan och namnrättigheter. En arbetsgrupp har 21 åtgärdspunkter att syna och en av dem är just frågan om miljonintäkter via titelnamnet.

Thomas Ejderhov

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.