Förbunden stoppar SOK:s makt

Specialidrottsförbunden får som de vill, ett annat SOK. Onsdagskvällens årsmöte innebar att sex av åtta ledamöter i styrelsen har blivit utbytta på bara två år. Nu tvingades också vice ordföranden, Björn Rosengren, att gå.

Redan före årsmötet stod det klart att det skulle bli en laddad och lång kväll.

- Kompetensen för lagidrotterna saknas i SOK i dag. SOK ska sköta inmarschen, förläggningen och hemresan i OS, men inte inkräkta på förbundens verksamhet och ekonomi, hävdade ishockeyförbundets ordförande, Christer Englund, i en kommentar i Svd före årsmötet.

Förbunden gick samman

SOK:s makt måste minskas löd budskapet och när flera idrotter, bl a ishockey och fotboll, gjorde gemensam sak slutade det med att tre nya ledamöter valdes in i styrelsen.

Nio namn var aktuella för fyra platser. Hans von Uthmann (basket), Jerker Löfgren (skidor) och Maria Damgren Nilsson (triathlon) valdes efter en sluten votering.

Däremot fick inte valberedningen stöd för hockeyprofilen Jonas Bergqvist och det innebar att handbollförbundets Carin Nilsson-Green kvarstår. Ett val som också gynnade balansen mellan män och kvinnor i styrelsen.

Bröt en pakt

Opponenterna och de förändringsbenägna siktade också mot att få bort Björn Rosengren, vice ordförande i SOK, och i valet om den fjärde och sista platsen i styrelsen blev det en kamp mellan Rosengren och den förre RF-ledamoten Jerker Löfgren.

Med tre rösters marginal valdes Jerker Löfgren, skidförbundets ordförande. Han har ett förflutet som ledamot i tolv år i riksidrottsstyrelsen och är stark anhängare till ett mera enat SOK och RF.

Vice ordförande Björn Rosengren måste lämna styrelsen och det innebar att lagidrotterna och de förändringsbenägna lyckades i sitt syfte att bryta en mångårig pakt mellan just ordföranden Stefan Lindeberg och Björn Rosengren. Stefan Lindeberg har själv ett mandat som gäller till och med 2013.

Lindeberg beklagade

- Det var väldigt tråkigt att se Björn Rosengren lämna styrelsen på här sättet, påpekade Stefan Lindeberg som har jobbat ihop med Rosengren sedan 1987.

Valen innebär också att en plats i styrelsen tilldelas en medlem ur Aktivas kommitté, dvs en person som själv har deltagit i ett OS och här är förre skytten Jonas Edman aktuell.

Utöver valen berättade SOK:s sportchef, Peter Reinebo, att det blir en mängd arrangemang under hela 2012 för att fira 100-årsjubiléet efter Stockholm-OS.

Magnus Gustavsson (inte verifierad)

tors, 2011-04-28 13:45

1. SOKs makt underordnat pengarna

Grattis till herrishockey och herrfotboll mer makt över penningflödet i Svenskidrott. SOKs kompetens och fördelningsprinciper har hjälp damishockey och damfoboll, samt mången enskilld idrottare till framgång. / Magnus

Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd underkänner SHL-laget Malmö Redhawks årsredovisning för säsongen 2018-2019 och tvingar ut laget i ett så kallat kontrollår säsongen 2019-2020.

Det innebär att Redhawks bokslut våren 2020 måste visa ett eget kapital på  minst 6 miljoner kronor, annars hotar omedelbar nedflyttning. Det har aldrig hänt tidigare att SHL-lag degraderats på grund av ekonomisk obalans.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Första dagen av British Open blev en galen dag. Alla som var på Royal Portrush kan säga i hela sina liv: ”Jag var där”! Favorittippade hemmasonen Rory McIIroy behövde åtta slag på det första hålet, par 4, 383 meter. Och David Duval, som vann The Open 2001, hade slagit 13 slag när han plockade upp bollen ur koppen på det sjunde hålet, par 5, 538 meter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första kvartalet ifjol redovisade Svenska Spel en vinst på 975 miljoner kronor för det andra kvartalet. Siffrorna för andra kvartalet 2019 visar att vinsten sjunkit till 534 miljoner. Rörelsevinsten sjönk från 301 miljoner till 197 miljoner.

Det blir till att använda fjärrkontrollen framöver. Och byta från SVT till Nent Groups kanaler.

Nordic Entertainment Group (NENT Group) har nämligen köpt även rättigheterna till Internationella Skridskounionens (ISU) främsta mästerskap och största tävlingar från och med hösten 2019.

Sveriges bästa spelare i dam- VM, Kosovare Asllani är klar för CD Tacón, blir ”nya Real Madrids” första värvning. Storklubben köpte nyligen Tacon i avsikt att bygga ett internationellt storlag. Asllani är första pusselbiten.