Förbunden stoppar SOK:s makt

Specialidrottsförbunden får som de vill, ett annat SOK. Onsdagskvällens årsmöte innebar att sex av åtta ledamöter i styrelsen har blivit utbytta på bara två år. Nu tvingades också vice ordföranden, Björn Rosengren, att gå.

Redan före årsmötet stod det klart att det skulle bli en laddad och lång kväll.

- Kompetensen för lagidrotterna saknas i SOK i dag. SOK ska sköta inmarschen, förläggningen och hemresan i OS, men inte inkräkta på förbundens verksamhet och ekonomi, hävdade ishockeyförbundets ordförande, Christer Englund, i en kommentar i Svd före årsmötet.

Förbunden gick samman

SOK:s makt måste minskas löd budskapet och när flera idrotter, bl a ishockey och fotboll, gjorde gemensam sak slutade det med att tre nya ledamöter valdes in i styrelsen.

Nio namn var aktuella för fyra platser. Hans von Uthmann (basket), Jerker Löfgren (skidor) och Maria Damgren Nilsson (triathlon) valdes efter en sluten votering.

Däremot fick inte valberedningen stöd för hockeyprofilen Jonas Bergqvist och det innebar att handbollförbundets Carin Nilsson-Green kvarstår. Ett val som också gynnade balansen mellan män och kvinnor i styrelsen.

Bröt en pakt

Opponenterna och de förändringsbenägna siktade också mot att få bort Björn Rosengren, vice ordförande i SOK, och i valet om den fjärde och sista platsen i styrelsen blev det en kamp mellan Rosengren och den förre RF-ledamoten Jerker Löfgren.

Med tre rösters marginal valdes Jerker Löfgren, skidförbundets ordförande. Han har ett förflutet som ledamot i tolv år i riksidrottsstyrelsen och är stark anhängare till ett mera enat SOK och RF.

Vice ordförande Björn Rosengren måste lämna styrelsen och det innebar att lagidrotterna och de förändringsbenägna lyckades i sitt syfte att bryta en mångårig pakt mellan just ordföranden Stefan Lindeberg och Björn Rosengren. Stefan Lindeberg har själv ett mandat som gäller till och med 2013.

Lindeberg beklagade

- Det var väldigt tråkigt att se Björn Rosengren lämna styrelsen på här sättet, påpekade Stefan Lindeberg som har jobbat ihop med Rosengren sedan 1987.

Valen innebär också att en plats i styrelsen tilldelas en medlem ur Aktivas kommitté, dvs en person som själv har deltagit i ett OS och här är förre skytten Jonas Edman aktuell.

Utöver valen berättade SOK:s sportchef, Peter Reinebo, att det blir en mängd arrangemang under hela 2012 för att fira 100-årsjubiléet efter Stockholm-OS.

Magnus Gustavsson (inte verifierad)

tors, 2011-04-28 13:45

1. SOKs makt underordnat pengarna

Grattis till herrishockey och herrfotboll mer makt över penningflödet i Svenskidrott. SOKs kompetens och fördelningsprinciper har hjälp damishockey och damfoboll, samt mången enskilld idrottare till framgång. / Magnus

Det finns ett gammalt småländskt talesätt som lyder ”dä gaur allri”. Men när det gäller bandy och klubben Åby/Tjureda är kanske den rätta tillämpningen ”dä gaur allti”.

När förstudiegruppen inledde sitt arbete dagen efter den var tillsatt kännetecknades arbetet av ”finns inte en dag att förlora, bara tid att vinna”. Hallen står klar till seriestarten oktober 2019.

Norske skidlegendaren Vegard Ulvang vill ändra avslutningen på Tour de ski. Den som kommer först i mål efter klättringen uppför monsterbacken Alpe Cermis har vunnit. Så har det alltid varit. Nu vill Ulvang ändra på det.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det finns ingen kartläggning över landets mest framträdande sponsorföretag. Men en sak är klar. Bauhaus är om inte etta så i alla fall bland de absolut främsta sponsorerna utöver spelbolag.

Byggvaruföretaget med marknadschefen Johan Saxne i spetsen  samlar på idrottsförbund. Senaste tillskottet  är Svenska Fotbollförbundet

Idrottens Affärer har gjort en kartläggning av vilka förbud och utövare som Bauhaus har skrivit sponsoravtal med. Listan blir lång och omfattar åtskilliga namn och förbund.

Denna ständiga följetong om för mycket spelreklam.  Nu tydliggör Spelinspektionen och Konsumentverket samarbetet i tillsynen av spelbolagens marknadsföring.

Samtidigt urskiljer sig idrottsstjärnor som förmådde sig att säga nej till spelbolag och de som inte kunde motstå pengarna från bolagen.

Nu straffas också de första bolagen.

SVT gör sig nu gällande i kampen om rättigheter till olika idrotter och tävlingar. Armand Duplantis, Sarah Sjöström och Daniel Ståhl är trion som blir mer synliga framöver.De tre och Europas övriga stjärnor i friidrott och simning kommer att tävla om EM-medaljer i SVT från 2020 till 2024.

Allmänt talas det om att klubbarna i bandy-Sverige har problem med ekonomin. Men Edsbyn klarar att lösa Simon Jansson. Men så sker det med hjälp av supportrarna som har gjort en insamling och fått ihop en kvarts miljon kronor!