Carro och hennes sponsormiljoner…

Carolina Klüft har blivit mångmiljonär men tappat stjärnstatusen. Den förra världsstjärnan är i dag en medelmåttig längdhoppare som ändå många människor bryr sig om och lider med. Frågan är hur sponsorpengarna påverkar hennes beslut att fortsätta med sin idrott.

”Jag vet samtidigt att hon fortfarande har ett rekordkontrakt med amerikanska Reebok som ger henne 2 miljoner kronor om året och gör henne till Sveriges bäst betalde friidrottare. Det är mycket pengar att säga nej till i en friidrottsvärld som ständigt krymper.”

Rubriken "Du är slut"

Med rubriken ”Du är slut, Carro” gick Sportbladets krönikör Mats Wennerholm hårt åt Carolina Klüft.

Hon som var och inte längre är en nationalidol. Hon med alla framgångar, med roliga segergester och en charmig attityd som fick människor att älska henne.

Hon har blivit mångmiljonär och pengarna fortsätter att strömma in på hennes konto eftersom sponsoravtalen är mångåriga.

Men det förutsätter att hon också fortsätter karriären, helst framgångsrikt – ett tag till…

Trött på alla andras tvivel

Sedan 2008 när hon tog beslutet att skippa sjukampen och bara sikta på längd, och ett tag också tresteg, har hon omgetts av ett starkt tvivel.

Carro tvingas ständigt höra frågorna och försöker förklara hur hon resonerade. Men ibland struntar hon bara i omgivningens tveksamhet. Hon är så trött på alla ifrågasättanden.

Hennes kontrakt med Reebok är lukrativt. När företaget i hård konkurrens lyckades få hennes namnteckning på ett långt kontrakt lanserades Carro över hela världen som den stora stjärnan.

Nytt 5-årskontrakt trots tvivel

Men när hon tog beslutet att byta gren fanns det även hos Reebok en viss tvekan, men 2008 enades parterna om ett nytt 5-årskontrakt.

Efter blott 6,38 vid längdhoppet i Sollentunas Grand Prix tyckte Carro själv att det var en katastrof eftersom förutsättningarna var idealiska och hon kände sig i härlig form.

Misslyckandet var totalt.

”Det känns som Carro redan lagt av”, skrev Sportbladets krönikör, Mats Wennerholm, som har följt henne sedan genombrottet.

”Och har hon inte redan gjort det borde hon inse det och sluta, menar Wennerholm och rapporterar att Carro inte ens var inbjuden till stjärngalan i Lausanne.

Karolina Klüft platsar inte längre.

Tappar motivationen

Wennerholm ser också en parallell till Kajsa Bergqvist som slocknade i samma stund som hon berättade att hon tänkte sluta vid ett visst datum.

Carro har sagt att London-OS blir hennes sista framträdande.

Frågan är om hon ens blir uttagen.

SOK som nominerar

Här har SOK ett begynnande problem…

”Men är Carro en föredetting som kanske borde ha slutat efter sitt sista VM-guld och europarekord i sjukamp 2007? Slutat när hon stod på topp?”, frågar Wennerholm och har själv svaret:

”I dag känns det som hon borde gjort det”.

Fast ett sådant beslut betyder också att sponsoravtalen upphör med automatik och att hon säger nej till flera miljoner.

Skapar sin framtid

Det är nu hon skaffar sig en grund för det fortsatta livet. Hon är mångmiljonär tack vare sin idrott och har två företag registrerade, Carro&Patrik AB med pappa Johnny Klüft som styrelseordförande, och Multimind AB, som hon bildat tillsammans med pappa och lillasyster Sofia.

Carro&Patrik AB redovisade redan 2008 ett eget kapital på cirka 6,2 miljoner och obeskattade reserver om 2,7 miljoner.

Inför den här säsongen försäkrade Johnny Klüft att trycket från sponsorerna var lika tungt som tidigare år. Ögonlaserföretaget Memira valde Carro som sitt affischnamn, Reebok-avtalet gäller fortfarande liksom kontraktet med försäkringsföretaget, Euro Accident, som var hennes första sponsor för drygt tio år sedan. Veidekke hör också till en skara av trogna sponsorer.

Kontot växer, men hur är det med självförtroendet?

Curt-Roland Ljung (inte verifierad)

tors, 2011-06-30 09:21

1. Carro

Carros inkomster är småpotatis jämfört med många andra tex. ishockeyspelar. Ett litet exempel Johan Holmqvist i Frölunda har en lön som reservmålvakt på 5 miljoner i lön. I jämförelse med det är Carro värd varenda öre. I jämförelse med vår stadsminister som har dryg en miljon om året har de båda idrottarna skamligt mycket betalt. Men vem har sagt att livet är rättvist. Är de 100 direktörerna värda 7 miljoner i snitt i lön enligt dagens nyheter. Frågar ni mig och dom flesta vettiga människor är svaret NEJ. Det mest otroliga är hur de höga herrarna (o några få damer) kan motivera dessa löner och detta är innan bonusar som dom flesta också har för att orka anstränga sig extra hårt.

Goose (inte verifierad)

tors, 2011-06-30 11:16

2. Avundsjukans ansikte

Alla som inte själv vill anstränga sig är nästan alltid fattiga. Istället är dom avundsjuka och bittra. Tyvärr är dom för dumma för att förstå att man inte blir rik utan utan ansträngning.

Curt-Roland Ljung (inte verifierad)

tors, 2011-06-30 13:52

3. Carro

Hade kanske tyvärr inte förväntat míg någon annat än ett anonymt svar från någon som inte vågar stå för sin åsikt. Tyvärr är det till mycket stor del tur vad man födds till både rent generelt och inte minst inom idrotten. Det finns säkert 100-tals andra i världen som tränar lika mycket o hårt som Carro och Johan Holmqvist men dom har fått en exceptionell talang. Samma inom framgångsrika i tex näringslivet som ofta har haft turen att föddas med stor intelligens i en bra omgivning. Du har kanske aldrig träffat människor som anstränger varje dag att överhuvudtaget få ett jobb eller klara sig på en mindre lön. Kanske dom inte haft turen att ha en bra uppväxt och fått den intelligens och uppväxt som du kanske fått. Undrar hur din empati med arbetslösa, handikappade, mindre bra kämpande idrottare och som kanske inte är lika smarta som du tror du är? Vad skall man med alla pengarna till? Köpa sig lycka? Tänk tanken om du själv blivit född av 2 Aidsmittade föräldrar i afrika. Hur mycket hade det hjälpt om du ansträngt dig? Du e en mycket lyckligt lottad man åtminstonde ekonomiskt gissar jag utan att veta vem du är.

Owe Nilsson (inte verifierad)

tors, 2011-06-30 17:11

4. Carolina Klyft

En sponsrad stjärna är alltid värd det belopp som ett företag är beredd att satsa. Det är inte alltid de resultat som redovisas som värderas. I Karolinas fall är det säkert hennes utstrålning som står henne bi. Grattis Karolina.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.