Som en ny klubb i ny arena

Med ny arena och en tredubblad sponsorbudget står Växjö Lakers berett för premiären i ishockeyns elitserie. Efter succén i våras har klubben värvat elva spelare, förstärkt organisationen och förköpsbiljetterna har en strykande åtgång.

Timingen kunde inte ha varit bättre. Beslutet om att ersätta Växjö ishall kom långt innan ens hockeyentusiasterna i stan började fundera på elitserien.

En del av Arenastaden

För 250 miljoner har Växjö nu fått en multiarena enligt dagens normer och krav.

Bygget är en del av projektet Arenastaden  som även omfattar en ny fotbollsarena, innebandyhall och friidrottshall.

Namnrättigheterna till arenan köptes i september 2010 av Vida-gruppen. En trogen sponsor till klubben i flera år. Köpesumman är hemlig och avtalet gäller i 14 år.

Arenan blir dessutom platsen för Melodifestivalen den 4 februari 2012.

Fullsatt från början

Nu återstår bara dagar innan det nya elitserielaget skrinnar ut i den nya arenan.

Lakers inleder med bortamatch mot Frölunda på tisdag, 13 september, spelar sedan i Luleå två dagar senare innan Vida Arena öppnar portarna den 17 september när Linköpings HC kommer på besök.

Den person som inte har köpt en biljett i förväg löper risk att missa premiären.

Glädje även hos HV71

Mer än 3 000 säsongsbiljetter har sålts och köparna ökar i antalet för varje dag. 5 000 personer får plats.

- Vi har ambition är att försöka ha 3-400 lösa biljetter lediga varje match och det inkluderar då ståplats, säger Anders Öman, vd i Växjö Lakers, till Smålandsposten.

Hos grannen några mil norrut, HV71, finns en övertygelse om att Smålandsderbyn kommer att gynna intresset. Från hela länet finns också bevis, då Lakers har fått flera förfrågningar från Kalmar, Blekinge, Kristianstad och andra orter.

Tredubblad sponsorbudget

Klubben har hittills lyckats skriva sponsoravtal om nära 30 miljoner kronor. Det ska jämföras med 10 miljoner i sponsring till förra säsongen.

Största delen av pengarna används för att förstärka truppen. Hittills har elva nya spelare värvats.

- Detta vi upplever är en unik idrottshistoria. Att bygga en arena är inte så svårt. Det är bara att beställa och att skriva under ett papper. Vårt arbete börjar nu när vi ska fylla den med innehåll, säger Anders Öman.

Organisationen har vuxit och bara marknadsgruppen består i dag av sex personer.

Tröjorna brann upp

Alldeles innan seriepremiären har dock klubben drabbats av en motgång.

600 s k replikatröjor brann upp i en thailändsk fabrik i förra veckan och det innebär att fansen får vänta.

- Det här är sånt som bara inte händer. Helt sjukt, säger Växjö Lakers vd Anders Öman.

Växjö Lakers bytte logotyp och profil i somras och sedan dess har fansen längtat efter nya tröjor i rätt utseende. Nu får de vänta ytterligare en tid.

Framhåller sitt eget lag

Fem av tolv tränare i elitserien tror väldigt mycket på sitt eget lag.

- Något annat vore väl tjänstefel, som Linköpings tränare Hans Särkijärvi deklarerade.

Vid generealsamlingen i Globen intervjuades varje tränare och fick också uppmaningen att tippa vilket lag som skulle vinna SM-guld.

Hans Särkijärvi, Tommy Jonsson (Brynäs), Anders Forsberg (Skellefteå), Ulf Dahlén (HV 71) och Niklas Czarnecki (Färjestad) vill anslå en offensiv ton.

Jämn serie även denna säsong

Den här stilen att framhålla den egna klubbens fördelar och styrka har slagit igenom allt mera under senare år.

Men det är också en indikation på vad många tror - den blir den jämnaste elitseriesäsongen någonsin.

Som en fortsättning på förra säsongen, alltså. Då var det jämnt in i det sista och i sista omgången var det inte mindre än fyra lag som inte visste om de skulle hamna i slutspel, kvalserie eller om säsongen till och med kunde ta slut. AIK blev succélaget som nådde semifinal.

Fakta

Elitserien, premiäromgång

Tisdag 13 sept:
Frölunda HC - Växjö Lakers HC
Torsdag 15 sept:
Luleå HF - Växjö Lakers HC
Modo Hockey - Frölunda HC
AIK - Timrå IK
Färjestad BK - Skellefteå AIK
Linköpings HC - Brynäs IF
HV71 - Djurgårdens IF


Fakta, Vida Arena

Kostnad: 250 miljoner kr
Publikkapacitet: 5 000 personer
Längd: 100 meter
Bredd: 70 meter
Höjd: cirka 20 meter
Kiosker: 6 st
Restaurang: 250 sittande, dessutom sportbar, snabbmatsrestaurang
Företagslounge för 400 personer
Barer: 2 st
Loger: 27 st för 8-12 personer
Konferensutrymmen
Toaletter: 96 st
Omklädningsrum: 13 st
Media och TV-rum
Kansli och kontor
Gym: 1 st
Garage: 60 platser

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.