Idrotten får efterlängtad artistskatt

En ny artistskatten underlättar för svenska klubbar att värva utländska idrottsstjärnor. Nu har riksdagen beslutat att lätta på reglerna. Det innebär att från årsskiftet finns det skattemässiga fördelar av att värva en utländsk spelare eller tränare.

Expertskatt är den offciella benämningen som har blivit till artistskatt i många ögon och betyder att utländska stjärnor kan erbjudas förmånligare villkor inför en övergång.

Helt nya konkurrensvillkor

Tidigare har inte expertskatt gällt idrottare eller tränare, men nu blir det alltså ändring. Från 1 januari 2012 blir det helt andra möjigheter att i första hand konkurrera med grannländerna om utländska stjärnor

En allsvensk klubb kan värva spelare som inte behöver betala skatt på en fjärdedel av sin lön samtidigt som klubben inte heller behöver stå för arbetsgivaravgifter på den fjärdedelen.

Se exemplet med en spelare som har en månadslön om 100 000 kronor. Skatt betalas på 75 000 kronor och klubben betalar arbetsgivaravgift på 31,42 procent på just de 75 000 kronorna.

Äntligen klart, efter tio år

Dessutom kan klubben stå för två hemresor för spelaren och familj, dess flytt samt eventuella skolavgifter utan skatteeffekt.

- En person kan tjäna 88 000 kronor i månaden för att få den här skattelättnaden, och då blir det enklare att rekrytera nyckelpersoner till Sverige vilket är viktigt för de stora bolagen men även blir intressant för idrottsklubbar, säger skattejuristen Johan Sander, partner på Deloitte, till TV4:s Fotbollskanalen.

Artistskatten ska gälla i tre år och bara utländska medborgare som inte verkat i Sverige de senaste fem åren kan bli aktuella för de nya reglerna. Regeln kan även kombineras med att klubben betalar signing bonus när spelaren fortfarande är bosatt i utlandet.

- Vi har drivit den här frågan i tio år om att förenkla det här, säger Johan Sander som nyligen hade ett informationsmöte vänt till idrotten:

- Det var ett stort intresse både från hockey och fotboll och från en del agenter.

Lasse (inte verifierad)

tors, 2011-11-24 13:06

1. Hur blir det med

Hur blir det med konkurrenslagstiftningen? Utländska spelare får fördelar gentemot svenska spelare på ett sätt som åsidosätter lika konkurrensvillkor. Enligt media finns motsvarande skattelagstiftning i andra länder. Innebär då detta att utländska spelare kommer till Sverige i högre utsträckning och att svenska spelare flyttar till andra länder? Kommer detta i så fall att i första hand gynna kommersiella idrotts-AB eller de ideellt arbetande klubbarna? Om det blir så kan det vara bra för idrottsrörelsen?

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Ingemar Linnéll, tidigare förbundskapten , tog det danska konceptet Hand the Ball till Sverige efter sin tid som tränare och sportchef i KIF Kolding. !Stockholms stad valde att satsa på projektet vid Handbolls-EM 2020 – ett socialt projekt för att öka intresset för föreningsdriven idrott i idrottssvaga delar av staden - och det blev succé.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Under måndagen höll Cas, Idrottens skiljedomstol, en hearing med Saman Ghoddos och Östersunds FK. Anledningen känner ni till. Ghoddos underskrift med den spanska klubben Huesca, kovändningen till ett nytt kontrakt med franska Rennes som till slut blev ett kontrakt franska Amiens. Någon dom i ärendet kom inte.