Idrotten får efterlängtad artistskatt

En ny artistskatten underlättar för svenska klubbar att värva utländska idrottsstjärnor. Nu har riksdagen beslutat att lätta på reglerna. Det innebär att från årsskiftet finns det skattemässiga fördelar av att värva en utländsk spelare eller tränare.

Expertskatt är den offciella benämningen som har blivit till artistskatt i många ögon och betyder att utländska stjärnor kan erbjudas förmånligare villkor inför en övergång.

Helt nya konkurrensvillkor

Tidigare har inte expertskatt gällt idrottare eller tränare, men nu blir det alltså ändring. Från 1 januari 2012 blir det helt andra möjigheter att i första hand konkurrera med grannländerna om utländska stjärnor

En allsvensk klubb kan värva spelare som inte behöver betala skatt på en fjärdedel av sin lön samtidigt som klubben inte heller behöver stå för arbetsgivaravgifter på den fjärdedelen.

Se exemplet med en spelare som har en månadslön om 100 000 kronor. Skatt betalas på 75 000 kronor och klubben betalar arbetsgivaravgift på 31,42 procent på just de 75 000 kronorna.

Äntligen klart, efter tio år

Dessutom kan klubben stå för två hemresor för spelaren och familj, dess flytt samt eventuella skolavgifter utan skatteeffekt.

- En person kan tjäna 88 000 kronor i månaden för att få den här skattelättnaden, och då blir det enklare att rekrytera nyckelpersoner till Sverige vilket är viktigt för de stora bolagen men även blir intressant för idrottsklubbar, säger skattejuristen Johan Sander, partner på Deloitte, till TV4:s Fotbollskanalen.

Artistskatten ska gälla i tre år och bara utländska medborgare som inte verkat i Sverige de senaste fem åren kan bli aktuella för de nya reglerna. Regeln kan även kombineras med att klubben betalar signing bonus när spelaren fortfarande är bosatt i utlandet.

- Vi har drivit den här frågan i tio år om att förenkla det här, säger Johan Sander som nyligen hade ett informationsmöte vänt till idrotten:

- Det var ett stort intresse både från hockey och fotboll och från en del agenter.

Lasse (inte verifierad)

tors, 2011-11-24 12:06

1. Hur blir det med

Hur blir det med konkurrenslagstiftningen? Utländska spelare får fördelar gentemot svenska spelare på ett sätt som åsidosätter lika konkurrensvillkor. Enligt media finns motsvarande skattelagstiftning i andra länder. Innebär då detta att utländska spelare kommer till Sverige i högre utsträckning och att svenska spelare flyttar till andra länder? Kommer detta i så fall att i första hand gynna kommersiella idrotts-AB eller de ideellt arbetande klubbarna? Om det blir så kan det vara bra för idrottsrörelsen?

Det här samarbetet hör till de mest oväntade och udda. Om du köper biljett till basketlandskampen Sverige-Turkiet i Globen får du möjligheten att se hockeymatchen Tre Kronor-Tjeckien i Beijer Hockey Games  - på köpet. 

Idrottssverige skriker efter anläggningar av alla slag. Det går trögt på de flesta håll. Men det finns en kommun som gör något åt behoven: Nacka kommun, 8 kilometer utanför Stockholms centrum. Fram till 2035 kommer kommunen att satsa 2 miljarder kronor på olika anläggningar.

AIK var länge den fula ankungen i bandysagan tills framför allt miljonären Marco Engborg ville att AIK skulle återta en plats bland hermelinerna. Med hjälp av en välfylld plånbok förverkligade Engborg sin dröm och på några snabba säsonger var AIK tillbaka i högsta serien inför säsongen 2019-2020.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

BAUHAUS samlar på idrotter och sponsoravtal. Nu har företaget utökat avtalet  med Svenska Skidförbundet. Under säsongen 2018/2019 var BAUHAUS partner till svensk skicross, men tar nu ytterligare ett steg och utökar samarbetet genom att bli huvudsponsor för den framgångsrika skicross-verksamheten.

Nu gör SVT en egen lansering. ”SVT – kanalen för damfotboll!”

Sportevenemang och tv – men i vilken kanal… Den här gången är det SVT som har varit på tårna. SVT har klart med större delen av det svenska damlandslagets kvalmatcher och landskamper och nu står det klart att EM 2021 sänds i SVT. 

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.