Idrotten får efterlängtad artistskatt

En ny artistskatten underlättar för svenska klubbar att värva utländska idrottsstjärnor. Nu har riksdagen beslutat att lätta på reglerna. Det innebär att från årsskiftet finns det skattemässiga fördelar av att värva en utländsk spelare eller tränare.

Expertskatt är den offciella benämningen som har blivit till artistskatt i många ögon och betyder att utländska stjärnor kan erbjudas förmånligare villkor inför en övergång.

Helt nya konkurrensvillkor

Tidigare har inte expertskatt gällt idrottare eller tränare, men nu blir det alltså ändring. Från 1 januari 2012 blir det helt andra möjigheter att i första hand konkurrera med grannländerna om utländska stjärnor

En allsvensk klubb kan värva spelare som inte behöver betala skatt på en fjärdedel av sin lön samtidigt som klubben inte heller behöver stå för arbetsgivaravgifter på den fjärdedelen.

Se exemplet med en spelare som har en månadslön om 100 000 kronor. Skatt betalas på 75 000 kronor och klubben betalar arbetsgivaravgift på 31,42 procent på just de 75 000 kronorna.

Äntligen klart, efter tio år

Dessutom kan klubben stå för två hemresor för spelaren och familj, dess flytt samt eventuella skolavgifter utan skatteeffekt.

- En person kan tjäna 88 000 kronor i månaden för att få den här skattelättnaden, och då blir det enklare att rekrytera nyckelpersoner till Sverige vilket är viktigt för de stora bolagen men även blir intressant för idrottsklubbar, säger skattejuristen Johan Sander, partner på Deloitte, till TV4:s Fotbollskanalen.

Artistskatten ska gälla i tre år och bara utländska medborgare som inte verkat i Sverige de senaste fem åren kan bli aktuella för de nya reglerna. Regeln kan även kombineras med att klubben betalar signing bonus när spelaren fortfarande är bosatt i utlandet.

- Vi har drivit den här frågan i tio år om att förenkla det här, säger Johan Sander som nyligen hade ett informationsmöte vänt till idrotten:

- Det var ett stort intresse både från hockey och fotboll och från en del agenter.

Lasse (inte verifierad)

tors, 2011-11-24 13:06

1. Hur blir det med

Hur blir det med konkurrenslagstiftningen? Utländska spelare får fördelar gentemot svenska spelare på ett sätt som åsidosätter lika konkurrensvillkor. Enligt media finns motsvarande skattelagstiftning i andra länder. Innebär då detta att utländska spelare kommer till Sverige i högre utsträckning och att svenska spelare flyttar till andra länder? Kommer detta i så fall att i första hand gynna kommersiella idrotts-AB eller de ideellt arbetande klubbarna? Om det blir så kan det vara bra för idrottsrörelsen?

VM-perioden i fotboll är en klass för sig själv. Vänner och familj samlas och diskuterar möjligheter och hinder för olika landslag. Aldrig är många emotionellt involverad i spekulationerrunt  favoriter, både bland lag och spelare. Men VM är också en marknadsplats och viktig kassako för stora bolag. Landslagens matchställ är ett bra exempel att se hur bolagen cashar-in med Nike, Adidas och Puma som de största aktörerna.

Nu är det på riktigt. På fredagsförmiddagen togs de första spadtagen till en ishall med fullstor bandyplan. Platsen är Gubbängens IP i södra Storstockholm. Den är mer än efterlängtad, inte minst av Hammarby Bandy. Hallen kommer att kosta 150 miljoner kronor.

22-28 mars 2021 avgörs konståknings-VM i Stockholm. Konståkningsförbundet tilldelades nyligen arrangemanget i kamp med Zagreb, Bratislava, Soul och Milano. När VM 2008 avgjordes i Göteborg inför 85 000 åskådare gjorde förbundet en vinst på 10 miljoner kronor. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Sponsringen i svensk idrott uppgår till 5,4 miljarder kronor och handlar allt mindre om exponering via skyltar. Numera vill företagen betona ett aktivt samhällsengagemang, rapporterar Thomas Björn efter samtal med sponsorexperter. 

Östersund var inte långt ifrån att bli en vinnare i dubbelmötet med Arsenal. London-klubben drog dock det längsta strået till slut, men det fanns stora vinnare. Östersunds vinst på bortaplan bidrog till att tre kuponger på Europatipset lyckades pricka in 13 rätt och 1 miljon kronor i vinst.

Lördagens högt ställda förväntningar inför Sveriges kvartsfinal i VM mot England-VM infriades med en publiksiffra på 2,8 miljoner TV-tittare. Det innebar  rekord för TV-tittande. Det mytomspunna VM 1994 då 2,4 miljoner personer såg Sverige vinna kvartsfinalen mot Rumänien raderades.

Det råder Christiano Ronaldo-feber i Turin. Enligt tyska Sky Sport sålde Juventus 520 000 tröjor med nummer 7 ryggen för 1 000 kronor styck – på ett dygn sedan affären blivit officiell.