RF frågar - är idrotten nyttig?

Mästerskap, matcher, resultat och rekord. Idrotten handlar till största delen om tävling och träning, men vilken roll spelar den för samhället? Och är verkligen idrott nyttigt? Svar kommer via ett stormöte i Göteborg.
Är idrott verkligen så nyttigt, är frågan som faktiskt RF har initierat. Nu ska resultatet redovisas från den studie som har pågått i nära två år. Foto: Eric Draper, AP Photo/Scanpix

Den nya antologin ”Är idrott nyttigt?” ska presenteras. Forskare har undersökt idrottens roll och betydelse och i Göteborg den 23–24 maj ska de här frågorna diskuteras.

Syna både positivt och negativt

Det var för nära två år sedan som RF-ansvariga tog kontakt med FoU (Forskning och Utveckling) för att får svara på en rad frågor. Som:

- Får vi psykologiska och beteendemässiga fördelar av att idrotta?

- Tjänar kommunerna ekonomiskt på att satsa på idrotten?

- Är det skillnad mellan idrottsledare och ledare inom näringslivet?

Nye bevekelsegrunder

Syftet var och är att utveckla kunskapen och bidra till samtal om just idrottens roll i och betydelse för samhället. I samband med dialogmötet kommer en rykande färsk antologi om ämnet att lanseras. 

Idrottens egna representanter på alla nivåer, politiker, forskare och lärare samlas på ”Idrott & samhällsnytta” och ska resonera inför framtiden.

Seminariet riktar sig till företrädare för idrotten, politiken och universitet, högskolor och andra utbildningsinstitutioner som tillsammans får möjlighet att samtala om idrottens förhållande till samhället och den senaste forskningen på området.

Henrik Cleverdal (inte verifierad)

tors, 2012-05-03 09:04

1. Ser fram emot rapporten

Som klubbdirektör i en stor simförening så ska det bli mycket intressant att se vad de kommit fram till.

lasse björck (inte verifierad)

lör, 2012-05-05 15:40

2. idrottens samhällsvärde- sett ur ett folkhälsoperspektiv ...

Just så - ska bli trevligt få ta del av, jag är anmäld som privat deltagare och med ett speciellt intresse; just därför att jag sammanställt en egen studie just vad gäller idrottens samhällsvärde- sett ur det perspektiv jag känner väl, d v s som förebyggare / folkhälsa. Självklart hade jag gärna presenterat min studie, mitt resultat, under den aktuella konferensen men eftersom jag inte är akademiskt skolad forskare så saknas intresse från idrottsrörelsens företrädare- eller ? Däremot, glädjande nog, har socialutskottets ordförande, Kenneth Johansson visat stort intresse, sålunda varit inbjuden lämna information vid ett personligt möte å riksdagshuset ...

lasse björck (inte verifierad)

mån, 2012-05-28 20:23

3. uppföljning ?

Har Idrottens Affärer några planer på en uppföljning av dialogdagarna i Göteborg ?
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.