AIK inte större än en Ica-affär…

”AIK omsatte 118 miljoner år 2011 – exakt lika mycket som Ica Supermarket Grytan i Västerås”, skriver AIK Fotbolls vd Thomas Edselius och riktar frågan till fotbolls-Sverige – hur ska svensk klubbfotboll med sina begränsade resurser kunna konkurrera internationellt?
Thomas Edselius, AIK Fotbolls vd, ser klara skäl till varför svensk fotboll inte är bättre. Han saknar resurserna.

 

På DN Debatt visar han sin irritation mot fördelningen av sponsor- och TV-pengarna som svensk fotboll får in varje år.

Orättvis rättvisemodell

Han menar att rättvisemodellen har ett felaktigt upplägg:

”Genom dagens fördelning av tv- och sponsringspengar inom elit¬fotbollen försörjer i princip de stora klubbarna de mindre. Tyvärr försämrar det våra möjlig¬heter att konkurrera med utländska topplag. Om Sverige ska lyckas förbättra sin ställning bland Europas fotbollsligor, krävs nya system och avtal, skriver AIK:s Thomas Edselius.

Han tar upp det faktum att alllsvenskan är rankad först som 24:e liga i Europa, bakom länder som Cypern, Slovakien och Vitryssland och menar att huvudförklaringen till underprestationen är att svenska storklubbar ges sämre förutsättningar än i praktiskt taget alla andra europeiska länder.

74 procent delas lika

”Vissa år har det känts som att Allsvenskans tabell snurrats fram på ett tombolahjul – de senaste tolv åren har den haft åtta olika seriesegrare. Serien har blivit så jämn att det blir svårt för någon klubb att satsa långsiktigt och skapa ens en ungefärlig förutsägbarhet i sportsliga och ekonomiska resultat”, skriver Edselius och beskriver förutsättningarna: 

”Svensk Elitfotboll, Allsvenskan- och Superettan-klubbarnas gemensamma organisation, omfördelar pengar från de större klubbarna till de mindre.

Dels genom ett gemensamt tv-avtal där 74 procent av totalpotten delas lika mellan de allsvenska klubbarna, men också genom centrala sponsringsavtal, där klubbar med mycket publik och intresse får en oproportionerligt liten del av intäkterna.

Inga jätteföretag, inga vinstmaskiner

För klubbar som AIK rör det sig om över 10 miljoner kronor per säsong i uteblivna intäkter jämfört med om tv-pengarna hade distribuerats lika proportionerligt och prestationsbaserat som i resten av Europa, där 33 till 50 procent delas lika, och om AIK hade skrivit egna sponsringsavtal.”

Allsvenskans sex största klubbar omsätter mellan cirka 100 och 200 miljoner kronor vardera. ”Inte heller har någon av dessa klubbar gått med vinst fler än två år i rad under den senaste femårsperioden. AIK omsatte 118 miljoner år 2011 – exakt lika mycket som Ica Supermarket Grytan i Västerås” menar Edselius och menar att det förtydligare hela problematiken.

Edselius skriver att Allsvenskans större klubbar varken är några jätteföretag eller vinstmaskiner. Det gör att vi inte har råd att konkurrera ens med lag från Danmark, Belgien, Cypern och Schweiz om vi samtidigt tvingas försörja de mindre allsvenska klubbarna.

Allsvenskan blir underutvecklad

Så länge det fortsätter kan Allsvenskan inte klättra från plats 24 i Europa. Så ser verkligheten ut. Om skillnaderna mellan klubbar ska hållas så små att ingen tillåts gå före, då kommer hela Allsvenskan också förbli underutvecklad.

”Dagens situation, där småklubbarna kan få 30–50 procent av sin budget ”gratis” genom omfördelningspolitiken, skapar dessvärre inga goda incitament för att utveckla sin verksamhet”, betonar Edselius.

Han ser ytterligare problem när klubbarna vill rusta och förstärka ekonomin.

För mycket jämlikhet

Edselius tar upp frågan om att klubbar med bolagsform ska själva betala för polisbevakningen. ”I år kommer polisen att fakturera AIK cirka 3 miljoner kronor. AIK skulle naturligtvis acceptera att betala för polisen om vi samtidigt slapp betala de cirka 40 miljoner i skatt som vi bidrar med årligen”.

Nu hoppas han att Björn Eriksson, regeringens nationella samordnare mot huliganism, föreslag om att polisfaktureringen ska upphöra också vinner gehör.

Edselius vill också se en mera representativ styrelse i Svensk Elitfotbolls styrelse. Där sitter i dag sex representanter från den mindre halvan av klubbarna och bara en ledamot från de fem största. Dessutom med ett proportionerligt röstsystem: i dag har alla 32 klubbar från Allsvenskan respektive Superettan en röst vardera i SEF-frågor. Detta ”trots att AIK har nästan sex gånger så stor publik och medlemsbas som den minsta allsvenska klubben, Syrianska, så väger våra röster exakt lika tungt i omröstningar.”  

Peter Rosengren (inte verifierad)

fre, 2012-07-20 13:14

1. Utbildningsersättning...

...och samtidigt tar sig storklubbarna rätten att inte betala utbildningsersättning när de värvar våra talanger. SvFf och SEF bryr sig inte - det är en del av svensk fotboll.

Vågar jag? (inte verifierad)

tis, 2012-07-24 11:02

2. ang. utbildningsersättning - Hur

kan "småklubbarna" acceptera det?

Träben (inte verifierad)

tis, 2012-07-24 11:10

3. De

allsvenska klubbarna kan ju börja med att träna pojkspelarna så att de kan använda BÄGGE fötterna lika bra. Enfotade träben brukar inte öka klubbarnas intäkter.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.