Arrangör JO-anmäler polisbefäl

En strid har blossat upp mellan arrangörerna av Falsterbo Horse Show och närpolischefen i Söderslätt, Mats Hammar. Detta efter ett beslut att arrangörerna skall betala 200 000 för polisinsatsen. Falsterbo Ryttareförening ska nu JO-anmäla Mats Hammar.
Jan Olof Wannius, tävlingsledare på Falsterbo Horse Show, reagerar starkt efter polisens agerande.

 

Falsterbo Ryttareförening lämnade den 11 januari i år in en ansökan om att få arrangera tävlingarna under offentlig tillställning.

Ilskan och frågorna

Ilskan är stor hos arrangörerna och menar att det egentligen inte behövs några poliser. Och vad betalar man för, hur många poliser anser ordningsmakten själv att det behövs? De frågorna har man inte fått svar på.

Ett annat klagomål som arrangörerna nu riktar mot polisen är att det dröjde så länge som till den 21 juni innan kostnadsbesked kom, samt på vilket sätt som beslutet levererades:

- Det dök upp en polisbil med två konstaplar som lämnade över beslutet. Det tycker vi är något egendomligt speciellt om det nu är så att en polisinsats kostar 920 per timme, menar Jan Olof Wannius, tävlingsledare på Falsterbo Horse Show.

Först blankt nej

Men om ni räknade med ett beslut inom ett par veckor, som ska vara standard, kontaktade ni polisen under dessa fem månader för att trycka på?

- Vi är en liten organsiation som totalt sett skriver på ungefär 100 avtal per år med sponsorer etc. Den här typen av ärenden förväntar man sig bara att de skall fungera, hävdar Jan Olof Wannius.

Till råga på allt var beslutet på den första ansökan ett nekande till arrangera Falsterbo Horse Show.

- Mats Hammar menade att det var Falsterbo Horse Show AB och inte den idéella organisationen Falsterbo Ryttareförening som skulle ansöka om tillstånd. Nu fick vi bara ett par dagar till att göra en ny ansökan.

Horribelt med den kostnaden

En ansökan som visserligen beviljades, men kom med en prislapp.

- De menar att polisens kostnader för bevakning av evenemanget och campingen kommer att gå på 200 000 kr. Det är helt horribelt. Och nån camping, det driver vi verkligen inte. Det är tävlingens officiella camping men det är inte märkligare än att tävlingen också har ett officiellt hotell vi samarbetar med, menar Jan Olof Wannius.

Så att arrangemanget skulle kräva polisiär bevakning för 200 000 kronor ställer ni er frågande till?

- Det är naturligtvis svårt att sia om framtiden, men under de 25 år med tävlingarna har det inte varit några incidenter. Om du skulle komma ner hit och titta på vår publik så skulle du snabbt inse att det inte är någon risk för upplopp, avslutar Jan Olof Wannius med ett skratt.

Fakta

Läs även Dan Perssons kommentar

Per Wildenstam (inte verifierad)

fre, 2012-07-06 18:27

1. Kling och Klang

Kling och Klang skulle varit avundsjuka på den här hanteringen! Fast det förstår väl alla att hästhuliganer är något man måste se upp med. Tänk om ett gäng fjortonåriga tjejer fick härja fritt på dressyrläktaren! Det ryktas att Blacken Army kommer till Falsterbo.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.