Politikerna räddar Leksand, men...

2-6 mot Leksand sved, men plåster på såren kom omgående. Politikerna i Leksand överger inte sin hockeyklubb när nöden är som allra störst. Kommunen ställer upp men inte riktigt på det sätt som var tänkt. Och det oroar de ansvariga i Leksands IF.
2-6 mot Djurgården på söndagen var en skaplig smäll för serieledarna, men sedan fick spelare ochledare beskedet att politikerna räddar klubben. Foto: Bertil Enevåg Ericson, Scanpix


På ett möte på söndagen enades alliansen om gå in och undsätta föreningen. Men med en något annorlunda plan.

För stor risk

Leksand hade önskemålet om en kommunal borgen om 25 miljoner kronor. Det blev det ett nej till.

- Om en borgen på 25 miljoner kronor skulle falla ut är det en helt annan sak för kommunen. Vi måste ju även tänka på vår egen likvida situation, säger Ulrika Liljeberg (C), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen.

Däremot blev det ja till en extra hyra under tio år på motsvarande belopp.

- Visst, det är samma belopp som det man ville ha i borgen, men det rör sig om helt olika risktaganden, säger Ulrika Liljeberg till Dalarnas Tidningar.

Arenan måste rustas

Därtill en borgen på 8 miljoner kronor för bygge av betongplattor i ishallarna för att undkomma de stora driftskostnaderna i ishallarna.

– Vi gick ut och sökte på 25 miljoner i borgen. Vi pratar om en brist i dag på 10 miljoner. Det är där omkring som vi pratar i dag. Det här måste lösas på något sätt. Var vi hamnar i de här diskussionerna med sponsorer och intressenter vet vi den här veckan, säger Björn Doverskog, Leksands klubbdirektör, och sätter nu sina förhoppningar till sponsormöten på onsdag och lördag.

Det tog två timmar för allianspartierna att komma till enighet vid söndagens möte. Centern, moderaterna, kristdemokraterna och folkpartiet är överens.

Sedan får de övriga säga vad det vill och det innebär att beslutet i kommunstyrelsen vid middagstid i dag, måndag, också bereder väg för samma beslut i kommunfullmäktige om en vecka.

Får en likviditet

Leksands anhängare kan pusta ut. 2,5 miljoner kronor per år som tilläggshyra i tio år innebär att klubben får en efterlängtad likviditet. Det beslutet har dessutom tillägget att om Leksand går upp i elitserien så utgår beloppet. I det läget ökar klubbens intäkter med automatik och kommunen slipper utgiften.

I paketet ingår även ”maximalt 8 miljoner kronor för bygge av betongplattor under isen i Tegera arena och LRF hallen”. Här hade klubben ansökt om en högre summa, men får nu lösa det på egen hand.

Den ”hemlige lånegivaren” som hade gått in med 25 miljoner vid en kommunal borgen kan tänkas finnas med i bilden.

- Eftersom vi är i majoritet så kommer det att bli så här - under förutsättning att Leksands IF genomför nödvändiga förändringar för att uppnå en långsiktig hållbar ekonomisk situation, fortsätter Liljeberg.

Kanonkulan (inte verifierad)

mån, 2012-11-19 11:20

1. Pinsamt

Ännu en gång så räddas en av idrottssveriges mest taffligt skötta verksamheter med kommunala skattepengar. Som vanligt utan några egentliga krav gentemot lallarna i klubbledningen. Skamligt. Det är lätt att vara generös med andras pengar, eller hur? Skulle vilja se de här politikerna ta pengar ur sina egna plånböcker istället.

Otroligt (inte verifierad)

mån, 2012-11-19 12:49

2. Ja, är det såhär

Ja, är det såhär skatteutjämningspengarna ska användas? Extremt illa...

Bocaj (inte verifierad)

mån, 2012-11-19 15:15

3. Vem betalar till vem?

Begriper inte detta med tilläggshyra på 2,5 miljoner kr. Vem betalar hyra till vem. Är det kommunen eller föreningen som är hallägare?

Emma (inte verifierad)

mån, 2012-11-19 16:18

4. Uppdrag Gransking nästa

Vad är det som händer i Leksands kommun ? Dessa miljoner kronor som slösas bort på en misskött idrottsförening. När pengarna borde gå till andra behövande i denna kommun som till exempel vård,skola,omsorg och invandrare / flyktingar...Hoppas på ett nyval snabbt som ögat,Detta slöseri kan bara inte få fortsätta.Till Leksands idrottsförening vill jag bara säga - Skämmes och det riktigt ordentligt. Pateiskt är vad det är både när det gäller er och dom politiker som bestämmer...Fy skam och skäms

Björn (inte verifierad)

mån, 2012-11-19 23:56

5. Eftersom det är ett

Eftersom det är ett dotterbolag till Leksands IF som äger hallen så torde det innebära att kommunen betalar 2.5 miljoner mer än vad man gör nu för att hyra ishallen. Till vad kommunen ska ha hallen till, om de får mer istimmar eller betalar mer för de timmar de redan har framgår inte.

Vita Hästen gör sin bästa säsong på länge i Hockeyallsvenskan. Men de ekonomiska villkoren är hotfulla och förtar delar av glädjen..

 "Det är tuffa siffror", säger klubbchefen Dan Björkman.

Klubben måste ha in 5 miljoner kronor innan sista april för att klara elitlicensen, det är den bistra verkligheten.

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

Haninge kommun storsatsar på barn och ungas hälsa – med hjälp av Hälsofrämjandets koncept Fredagsfys Sverige. Satsningen ska få skolbarn i kommunen att röra på sig och äta lite sundare.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elias Pettersson genombrott i NHL är välkänt. Att hans stjärnglans stärks stadigt kommer det nu ytterligare bevis på. Han har skrivit ett personligt kontrakt med Vitamin Well där han ska bli en av varumärkets ambassadörer. Han  blir företagets första ambassadör inom ishockey.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.