Politikerna räddar Leksand, men...

2-6 mot Leksand sved, men plåster på såren kom omgående. Politikerna i Leksand överger inte sin hockeyklubb när nöden är som allra störst. Kommunen ställer upp men inte riktigt på det sätt som var tänkt. Och det oroar de ansvariga i Leksands IF.
2-6 mot Djurgården på söndagen var en skaplig smäll för serieledarna, men sedan fick spelare ochledare beskedet att politikerna räddar klubben. Foto: Bertil Enevåg Ericson, Scanpix


På ett möte på söndagen enades alliansen om gå in och undsätta föreningen. Men med en något annorlunda plan.

För stor risk

Leksand hade önskemålet om en kommunal borgen om 25 miljoner kronor. Det blev det ett nej till.

- Om en borgen på 25 miljoner kronor skulle falla ut är det en helt annan sak för kommunen. Vi måste ju även tänka på vår egen likvida situation, säger Ulrika Liljeberg (C), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen.

Däremot blev det ja till en extra hyra under tio år på motsvarande belopp.

- Visst, det är samma belopp som det man ville ha i borgen, men det rör sig om helt olika risktaganden, säger Ulrika Liljeberg till Dalarnas Tidningar.

Arenan måste rustas

Därtill en borgen på 8 miljoner kronor för bygge av betongplattor i ishallarna för att undkomma de stora driftskostnaderna i ishallarna.

– Vi gick ut och sökte på 25 miljoner i borgen. Vi pratar om en brist i dag på 10 miljoner. Det är där omkring som vi pratar i dag. Det här måste lösas på något sätt. Var vi hamnar i de här diskussionerna med sponsorer och intressenter vet vi den här veckan, säger Björn Doverskog, Leksands klubbdirektör, och sätter nu sina förhoppningar till sponsormöten på onsdag och lördag.

Det tog två timmar för allianspartierna att komma till enighet vid söndagens möte. Centern, moderaterna, kristdemokraterna och folkpartiet är överens.

Sedan får de övriga säga vad det vill och det innebär att beslutet i kommunstyrelsen vid middagstid i dag, måndag, också bereder väg för samma beslut i kommunfullmäktige om en vecka.

Får en likviditet

Leksands anhängare kan pusta ut. 2,5 miljoner kronor per år som tilläggshyra i tio år innebär att klubben får en efterlängtad likviditet. Det beslutet har dessutom tillägget att om Leksand går upp i elitserien så utgår beloppet. I det läget ökar klubbens intäkter med automatik och kommunen slipper utgiften.

I paketet ingår även ”maximalt 8 miljoner kronor för bygge av betongplattor under isen i Tegera arena och LRF hallen”. Här hade klubben ansökt om en högre summa, men får nu lösa det på egen hand.

Den ”hemlige lånegivaren” som hade gått in med 25 miljoner vid en kommunal borgen kan tänkas finnas med i bilden.

- Eftersom vi är i majoritet så kommer det att bli så här - under förutsättning att Leksands IF genomför nödvändiga förändringar för att uppnå en långsiktig hållbar ekonomisk situation, fortsätter Liljeberg.

Kanonkulan (inte verifierad)

mån, 2012-11-19 11:20

1. Pinsamt

Ännu en gång så räddas en av idrottssveriges mest taffligt skötta verksamheter med kommunala skattepengar. Som vanligt utan några egentliga krav gentemot lallarna i klubbledningen. Skamligt. Det är lätt att vara generös med andras pengar, eller hur? Skulle vilja se de här politikerna ta pengar ur sina egna plånböcker istället.

Otroligt (inte verifierad)

mån, 2012-11-19 12:49

2. Ja, är det såhär

Ja, är det såhär skatteutjämningspengarna ska användas? Extremt illa...

Bocaj (inte verifierad)

mån, 2012-11-19 15:15

3. Vem betalar till vem?

Begriper inte detta med tilläggshyra på 2,5 miljoner kr. Vem betalar hyra till vem. Är det kommunen eller föreningen som är hallägare?

Emma (inte verifierad)

mån, 2012-11-19 16:18

4. Uppdrag Gransking nästa

Vad är det som händer i Leksands kommun ? Dessa miljoner kronor som slösas bort på en misskött idrottsförening. När pengarna borde gå till andra behövande i denna kommun som till exempel vård,skola,omsorg och invandrare / flyktingar...Hoppas på ett nyval snabbt som ögat,Detta slöseri kan bara inte få fortsätta.Till Leksands idrottsförening vill jag bara säga - Skämmes och det riktigt ordentligt. Pateiskt är vad det är både när det gäller er och dom politiker som bestämmer...Fy skam och skäms

Björn (inte verifierad)

mån, 2012-11-19 23:56

5. Eftersom det är ett

Eftersom det är ett dotterbolag till Leksands IF som äger hallen så torde det innebära att kommunen betalar 2.5 miljoner mer än vad man gör nu för att hyra ishallen. Till vad kommunen ska ha hallen till, om de får mer istimmar eller betalar mer för de timmar de redan har framgår inte.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.