Politikerna räddar Leksand, men...

2-6 mot Leksand sved, men plåster på såren kom omgående. Politikerna i Leksand överger inte sin hockeyklubb när nöden är som allra störst. Kommunen ställer upp men inte riktigt på det sätt som var tänkt. Och det oroar de ansvariga i Leksands IF.
2-6 mot Djurgården på söndagen var en skaplig smäll för serieledarna, men sedan fick spelare ochledare beskedet att politikerna räddar klubben. Foto: Bertil Enevåg Ericson, Scanpix


På ett möte på söndagen enades alliansen om gå in och undsätta föreningen. Men med en något annorlunda plan.

För stor risk

Leksand hade önskemålet om en kommunal borgen om 25 miljoner kronor. Det blev det ett nej till.

- Om en borgen på 25 miljoner kronor skulle falla ut är det en helt annan sak för kommunen. Vi måste ju även tänka på vår egen likvida situation, säger Ulrika Liljeberg (C), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen.

Däremot blev det ja till en extra hyra under tio år på motsvarande belopp.

- Visst, det är samma belopp som det man ville ha i borgen, men det rör sig om helt olika risktaganden, säger Ulrika Liljeberg till Dalarnas Tidningar.

Arenan måste rustas

Därtill en borgen på 8 miljoner kronor för bygge av betongplattor i ishallarna för att undkomma de stora driftskostnaderna i ishallarna.

– Vi gick ut och sökte på 25 miljoner i borgen. Vi pratar om en brist i dag på 10 miljoner. Det är där omkring som vi pratar i dag. Det här måste lösas på något sätt. Var vi hamnar i de här diskussionerna med sponsorer och intressenter vet vi den här veckan, säger Björn Doverskog, Leksands klubbdirektör, och sätter nu sina förhoppningar till sponsormöten på onsdag och lördag.

Det tog två timmar för allianspartierna att komma till enighet vid söndagens möte. Centern, moderaterna, kristdemokraterna och folkpartiet är överens.

Sedan får de övriga säga vad det vill och det innebär att beslutet i kommunstyrelsen vid middagstid i dag, måndag, också bereder väg för samma beslut i kommunfullmäktige om en vecka.

Får en likviditet

Leksands anhängare kan pusta ut. 2,5 miljoner kronor per år som tilläggshyra i tio år innebär att klubben får en efterlängtad likviditet. Det beslutet har dessutom tillägget att om Leksand går upp i elitserien så utgår beloppet. I det läget ökar klubbens intäkter med automatik och kommunen slipper utgiften.

I paketet ingår även ”maximalt 8 miljoner kronor för bygge av betongplattor under isen i Tegera arena och LRF hallen”. Här hade klubben ansökt om en högre summa, men får nu lösa det på egen hand.

Den ”hemlige lånegivaren” som hade gått in med 25 miljoner vid en kommunal borgen kan tänkas finnas med i bilden.

- Eftersom vi är i majoritet så kommer det att bli så här - under förutsättning att Leksands IF genomför nödvändiga förändringar för att uppnå en långsiktig hållbar ekonomisk situation, fortsätter Liljeberg.

Kanonkulan (inte verifierad)

mån, 2012-11-19 12:20

1. Pinsamt

Ännu en gång så räddas en av idrottssveriges mest taffligt skötta verksamheter med kommunala skattepengar. Som vanligt utan några egentliga krav gentemot lallarna i klubbledningen. Skamligt. Det är lätt att vara generös med andras pengar, eller hur? Skulle vilja se de här politikerna ta pengar ur sina egna plånböcker istället.

Otroligt (inte verifierad)

mån, 2012-11-19 13:49

2. Ja, är det såhär

Ja, är det såhär skatteutjämningspengarna ska användas? Extremt illa...

Bocaj (inte verifierad)

mån, 2012-11-19 16:15

3. Vem betalar till vem?

Begriper inte detta med tilläggshyra på 2,5 miljoner kr. Vem betalar hyra till vem. Är det kommunen eller föreningen som är hallägare?

Emma (inte verifierad)

mån, 2012-11-19 17:18

4. Uppdrag Gransking nästa

Vad är det som händer i Leksands kommun ? Dessa miljoner kronor som slösas bort på en misskött idrottsförening. När pengarna borde gå till andra behövande i denna kommun som till exempel vård,skola,omsorg och invandrare / flyktingar...Hoppas på ett nyval snabbt som ögat,Detta slöseri kan bara inte få fortsätta.Till Leksands idrottsförening vill jag bara säga - Skämmes och det riktigt ordentligt. Pateiskt är vad det är både när det gäller er och dom politiker som bestämmer...Fy skam och skäms

Björn (inte verifierad)

tis, 2012-11-20 00:56

5. Eftersom det är ett

Eftersom det är ett dotterbolag till Leksands IF som äger hallen så torde det innebära att kommunen betalar 2.5 miljoner mer än vad man gör nu för att hyra ishallen. Till vad kommunen ska ha hallen till, om de får mer istimmar eller betalar mer för de timmar de redan har framgår inte.

Elitserien i bandy har ännu inte startat , men det är ändå händelserikt. Licensnämnden har nämligen agerat och beslutat om elitlicens för säsongen 2020/21. Fem föreningar är utpekade.

Det finns ingen gata i Sverige som kan mäta sig med Evenemangsgatan i Göteborg. Sträckan mellan Scandinavium och Ullevi, med närheten till Gamla Ullevi och Valhalla är arenatätast i landet och har därtill med ett massivt utbud.

Men det finns heller ingen gata i landet som är så omdiskuterad och väcker så mycket tankar på förändring. Nu finns förslag om att riva både Ullevi och Scandinavium!

Sverige  blir platsen för en unik golftävling de tre närmaste åren. På Bro Hof ska 78 damer möta 78 herrar i ett exceptionellt arrangemang i premiären 2020. Affischnamn  och värdar är de svenska essen, Annika Sörenstam och Henrik Stenson.

Scandinavian Invitation ( före detta Scandinavian Masters) får nytt format och blir Scandinavian Mixed.

Scandinavian Invitation ( före detta Scandinavian Masters) får nytt format och blir Scandinavian Mixed.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils Wiberg med sitt företag Prioritet Finans är en av landets största idrottssponsorer. Nu har han tagit nya beslut. Hans miljoner ska få fart på de svenska herrarna i längdåkning och samtidigt blir han stjärnsponsor till IFK Göteborg Futsal. 

14-20 oktober vänds tennisblickarna mot Kungliga Tennishallen i Stockholm när det är dags för klassiska Stockholm Open. Nu är det klart att hela turneringen sänds på Eurosport och Kanal 9.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.