Gais räddning – sälja cykellopp!

En hemlig räddningsplan ska rädda Gais från undergång. Men delar av planen har läckt ut. Klubben ska sälja cykellopp och en kund är redan klar, nämligen Malmö FF. Nu letar Gais köpare i Stockholm.
Med Gais som initiativtagare blir det nya cykellopp i Göteborg, Malmö och på sikt även i Stockholm. Allt för att Gais ska klara sig undan en skuld om 11,6 miljoner kronor. Foto: Scanpix



Allt är ändå lite tragikomiskt. Bedrövligt i den meningen att Gais måste få in merparten av skulden om 11,6 miljoner sex månader. Samtidigt lite lustigt att en väg till skuldbefrielse är att fotbollsklubben ska sälja, och verkligen tror på det, cykellopp till andra föreningar.

Snabbt beslut av MFF

- Förslaget är en del av den handlingsplan som vi presenterar för att stärka Gais ekonomi. Innan Göteborgsgirot ens börjat har det enligt min mening blivit en succé. Vi har 3 000 anmälda och sponsorer som står i kö för att få vara med och utveckla projektet, bekräftar säger Christer Wallin i Gais till gp.se.

Alla idéer är bra utom de dåliga.

Med MFF krävdes inga långa förhandlingar. Uppgörelsen är redan klar.

Köper ett koncept

- Malmö FF förvaltar rättigheten och betalar bland annat för koncept, grundarbete och sponsoruppbyggnad. Vi kommer också att hjälpa till rent praktiskt. På sikt kan man tänka sig att Gais, som äger Göteborgsgirot, även går in som delägare i Malmögirot. Det här blir en win-win-situation, säger Christer Wallin.

Vad MFF betalar för rättigheterna till loppet ska Wallin berätta vid måndagens årsmöte.

Där kommer diskussionerna handla nästan uteslutande om den katastrofala ekonomin. Bara under fjolåret förlorade klubben 5,3 miljoner kronor och med gamla försyndelser är skulderna uppe i 11,6 miljoner.

Tre givna huvudsponsorer

Nu kräver licensnämnden en plan för hur Gais ska jobba med ekonomin. Senast den sista mars vill nämnden veta och i sin tur godkänna planen. 31 augusti är nästa deadline och då ska GAIS om inte annat ha befriat sig helt från skulderna så i alla fall ha kommit långt i saneringsarbetet.

Det krävs extraordinära åtgärder. Att sälja cykellopp må vara udda, men uppenbarligen ett sätt att få intäkter.

I de här förhandlingarna har klubben haft stor nytta av sina partners. Sålunda är GT huvudsponsor till loppet i Göteborg, i Malmö är Kvällsposten tilltänkt sponsor och i Stockholm finns det därmed en given kandidat...

Till och med trehjulingar...

3 000 cyklister är hittills anmälda till loppet i Göteborg den 10-12 maj och initiativet har mötts av stort intresse från sponsorer.

Göteborgsgirot ska bli årligen återkommande för såväl  motionärer som för eliten, med världens bästa cyklister, heter det. Tanken är att fånga alla som gillar att cykla, det inkluderar faktiskt de minsta, de med trehjulingar.

Huvudloppet på lördagen den 11 maj blir cirka sju mil långt och tar de tävlande genom Göteborgs alla stadsdelar. Under helgen planeras även ett utmanande mountainbike-lopp

I Malmö blir det premiär 2014 och närmast ska MFF resonera med Malmö stad om lämplig tid och plats för loppet.

Cenneth Åhlund (inte verifierad)

fre, 2013-03-22 17:25

1. Skatt?

Hur är det med skattereglerna runt intäkter om exempelvis fotboll skaffar intäkter genom att arrangera annan idrott än fotboll? Har för mig att det då blir skattepliktigt? Samtidigt konkurrerar det ut den idrott som borde ta del av intäkten? Givetvis täcker de väl i detta fall det med en cykelsektion men det är väl ändå en maskering som vi andra kan genomskåda?

Dan Persson

sön, 2013-03-24 12:13

2. Blir skattepliktig vinst

Den ideella föreningens skattefrihet omfattar bara den verksamhet som stadgemässigt ingår i föreningens uppdrag. Nu kan GAIS klara sig genom att påvisa att de har varit ute och cyklat både på plan och i styrelserum under lång tid.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.