Kommunernas välvilja prövad igen

Kommunernas välvilja till idrotten prövas på nytt. I Sandviken och Kungälv ställer man upp till hundra procent, däremot inte i Falun och det innebär att klubben går omkull. Det pratas mer bandy – VM gick med en halv miljon i vinst och TV-tittande vid SM-finalen var över förväntan.
Efter flera år återkommande problem med ekonomin tycks det som om Christoffer Edlund kan få slippa höra mer om ekonomiska problem i Sandviken. Foto: Claudio Brescani, Scanpix


Sandvikens AIK har levt på lånad tid i flera år. Nu rapporteras om att verkligheten har kommit ikapp klubben som med en hårsmån klarar sig under lejonets käftar.

Klubbar på kö

Samtliga 14 elitserieklubbar har beviljats elitlicens av Svenska Bandyförbundets ekonominämnd. Särskilt granskade blev Bollnäs, Broberg, Kungälv, Ljusdal,

Sandviken, Vänersborg elitlicens och nykomlingen Kalix synades också extra.

- Det är glädjande att klubbarna i år gjort stora och i några fall extraordinära insatser för att stärka sin ekonomi, säger ekonominämndens ordförande Jonas Nygren. 

Ha då också i minnet att Edsbyn, GAIS, Hammarby, Sirius, Vetlanda, Villa Lidköping och Västerås beviljades licensen i höstas.

Klarade kravet

Sandviken har varit riktigt illa ute och har inte undanröjt de sista hindren, men ordförande Lars-Olof Skoog säger att man har kommit en bra bit på väg.

Underskott i klubben ska stanna vid 350 000 kronor.

- Men det har vi ett år till på oss att åtgärda, säger Lars-Olof Skoog till Arbetarbladet, och avslöjar att kravet var att "Halvera ert underskott, annars får ni inte fortsatt elitlicens".

Lyckosam räddningsoperation

En räddningsinsats under de sista dagarnas inför licensnämndens möte blev avgörande.

Medverkan i SM-finalen innebar obudgeterade bonusar från Sandvik och Sandvikens kommun på totalt 400 000 kronor.

- Det var ingenting vi räknade med när vi gjorde en prognos i januari, säger ordföranden Lars-Olof Skoog.

Nytt företag tog kontakt

Och så det verkliga tillskottet, Sandvikenbaserade företaget Lindfalken inträde i klubben. Företaget skjuter in 400 000 kronor i SAIK.

- Totalt sett ser det nu ut som att vår säsong kommer att gå med runt 400 000 kronor plus, men att vi samtidigt lider av ett underskott på 350 000 kronor, kommenterar Skoog.

Lindfalken är verksamt inom kapitalåtervinning, dvs man åtgärdar felaktiga utbetalningar som drabbat Lindfalkens kunder. VD Jonas Klang säger i en intervju att företaget kan dra nytta av SAIK:s varumärke och kontaktnät för att hitta nya kunder, därför blev det ett partnerskap.

Kommunen sa nej

Några mil bort från Sandviken är det desto dystrare. Falu BS går i graven. 

- Kommunen har ställt upp vid olika tillfällen. Man borgade för en kredit (2008), men ställde samtidigt krav på amortering. Sedan gick man med på lägre amorteringstakt i två år (2009), men då skrev man också en tydlig kommentar om att det inte blir några fler eftergifter till Falu BS. Och det är det beslutet både Johnny Gahnshag (kommunalråd) och Jonas Lennerthson (ordförande i trafik- och fritidsnämnden) kommer tillbaka till, säger ordförande Magnus Björklund till Dalarnas Tidningar.

Därför blev det nu kalla handen på en ansökan om en skuldavskrivning på 600 000 kronor och det fanns inte heller stöd från sponsorer.

Ansökt om konkurs

Styrelsen för Falu BS Bandy har nu ansökt om konkurs.

Samtidigt finns det klara planer på att starta en ny förening, inte minst för de 300 ungdomsspelarna.

- Vi har vänt på alla stenar och några till. Till slut måste inse att det inte kommer att fungera. Vi har inga pengar kvar. Likviditeten är slut, säger Magnus Björklund.

- Men 70 procent av skulderna är till kommunen och då hjälper det inte hur mycket vi diskuterar med andra.

Hyresskuld efterskänks

Kommunen fick avgörandet även i Kungälv. Här efterskänks halva hyresskulden till IFK Kungälv.

Klubben behövde 1,4 miljoner för att få behålla sin elitlicens och kommunen halverade en hyresskuld på 250 000 kronor.

Dessutom höjer kommunen elitbidraget till 150 000 per år.

VM gav en halv miljon

Några mil bort är glädjen stor i Vänersborg. Där gick Bandy-VM med en halv miljon plus. Totalt omsatte bandy-VM i Västsverige 6,7 miljoner kronor och gav IFK Vänersborg ett nettoöverskott på drygt en halv miljon kronor.

- Publikintäkterna ökade betydligt jämfört med budget. Hela organisationen runt VM fungerade bra och föreningen har fått mycket cred och styrka av mästerskapet, säger Stig Bertilsson, ordförande i IFK Vänersborg och organisationskommittén för VM.

VM 2013 blev en fest i väst och lockade 35 767 åskådare till de 20 VM-matcherna, ett snitt på 1 788 åskådare per match.

Succé för TV-finalen

Nu kommer också rapporterna om intresset för SM-finalen på Friends Arena.

Matchen sågs i genomsnitt av 471 000 TV-tittare. Toppsiffran i TV4 var 570 000 när Hammarby säkrade SM-guldet.  Att jämföra med fjolårets final på Studenternas och då 359 000 TV-tittare.

- Att TV4 satsar så hårt på bandyn bidrar starkt till att öka intresset för vår sport, säger bandyförbundets ordförande Håkan Ramsin.

- TV4 Sport är nöjda med att ha kunnat bjuda TV-publiken den bästa bandysändning som någonsin producerats. Vår ”spider cam” gav helt nya kameravinklar för tittarna, säger Jens Tolgraven, exekutiv producent på TV4 Sport.

Mera Bandy (inte verifierad)

tors, 2013-03-28 16:32

1. Bandy i Falun

Bandy i Falun Hej! Alla Bandyvänner och alla andra. Vi vill ha Bandyn kvar i Falun. Det måste finnas Bandy i Falun! Ge oss ett förslag vad den nya klubben skall heta. ….

KurreVågar jag? (inte verifierad)

fre, 2013-03-29 22:55

2. Falu BS i graven

Det är STOR SKANDAL hur kommunen agerat. De säger nej till skuldsanering och väljer att förlora 1 miljon.Hur kan politiker med sådan beslut sitta kvar. Kommunen satsar flera hundra miljoner på skid vm men kan inte stötta BS med 600.000:-. OTROLIGT. BS har under flera år fungerat med lågbudget. Trots detta redovisat 200.000:- i vinst förra säsongen. BS spelarna har inte levt lyxliv.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.