Polisnotorna kan halveras, inte mer

Idrottsaktiebolagen ska även i fortsättningen betala för polisbevakning vid sina evenemang, men kostnaderna ska halveras. Det föreslår regeringens utredare Bo Svensson. Klubbarna kan alltså inte slippa ifrån miljonnotor.
Idrottens aktiebolag har drabbats av miljonnotor för polisbevakningen. Nu finns ett förslag om att halvera kostnaderna - inte mer. Foto: Scanpix


Bo Svensson, f d justitieråd och Högsta domstolens ordförande åren 2002-2007, lanserar ett förslag som han motiverar med att klubbarna inte ska förlora intresset för att själva svara för ordningen.

22 föreningar aktuella

Han menar i sin text på DN Debatt att ”En längre gående begränsning är inte lämplig eftersom det då blir billigare för bolagen att låta polisen i stället för av klubbarna anställda ordningsvakter svara för ordningen.”

Svensson har undersökt förutsättningarna och har funnit att 22 föreningar i framför allt Stockholmsområdet är berörda.

Idag finns inom fotbollen idrottsbolagen AIK Fotboll AB, Djurgårdens Elitfotboll AB, Hammarby Fotboll AB och Örebro SK Elitfotboll AB. AIK och Djurgården i allsvenskan och Örebro och Hammarby i Superettan.

Kartlagt  bolagen

I ishockeyn gäller det AIK Ishockey AB, Djurgården Hockey AB, Leksands IF Ishockey AB, Malmö Redhawks Ishockey AB och Växjö Lakers Idrott AB. AIK, Leksand och Växjö i Elitserien och Djurgården och Malmö i allsvenskan. Sedan har Svensson också konstaterat att tio av bolagen finns inom speedway.

Svensson betonar i en text på DN Debatt att ”den som i vinstsyfte anordnar en offentlig tillställning, till exempel en tävling eller uppvisning i sport, idrott eller flygning, en danstillställning, ett tivolinöje, ett festtåg, en marknad eller en mässa, är skyldig att ersätta staten för den polisbevakning av evenemanget som sker för att upprätthålla ordningen.”

Han fortsätter ”Samma regler gäller den som i vinstsyfte anordnar en allmän sammankomst, till exempel en pop- eller rockkonsert, om det finns särskilda skäl för att ålägga anordnaren en sådan ersättningsskyldighet.”

920 kr i timmen

Svensson konstaterar också att ”Enligt inkomstskattelagen är de allmännyttiga ideella föreningarna befriade från att betala skatt och behöver i linje med detta inte heller ersätta statens kostnader för polisbevakning av tillställningar och sammankomster som de anordnar.”

Det var den 1 juli i fjol som polisnotorna plötsligt blev ett återkommande rubrikord. Polisen tog beslutet att idrottsbolagen ska betala 100 procent av kostnaderna.

Att beloppen stiger i höjden står klart när en polisbevakningstimme kostar 920 kr plus övriga kostnader för hästar, hundar och annan utrustning.

Erikssons förslag dömdes ut

Svensson ser de ödesdigra konsekvenserna för klubbarna och tar ett ishockeyderby den 26 januari 2012 i Stockholm som exempel. Vid matchen AIK-Djurgården fanns 324 poliser, tolv hästar och sex hundar på plats. Notan löd på 800 000 kr. För en match.

Regeringens huliganutredare, Björn Eriksson, föreslog i ett delbetänkande i fjol att idrottsaktiebolagen skulle jämställas med de allmännyttiga ideella föreningarna och helt befrias från ersättningsskyldigheten för polisbevakningskostnader.

Nu skriver Svensson att efter remissbehandlingen fann regeringen att det inte var lämpligt att arbeta vidare med Björn Erikssons förslag. Det underkändes och Svensson fick  uppdraget att utreda ersättningsskyldigheten för polisen och för att begränsa kostnaderna.

”Mitt uppdrag är nu slutfört. Jag har funnit att ersättningsskyldigheten bör finnas kvar för att sporra idrottsaktiebolagen att vidta åtgärder mot ordningsstörningar vid matcher som de anordnar. Ersättningsskyldigheten kan dock begränsas till hälften av kostnaderna utan att bolagen förlorar intresset av att själva svara för ordningen”, konstaterar Bo Svensson.

Claes Hansen (inte verifierad)

tis, 2013-05-07 08:52

1. "Rätt till gratis polisbevakning"

F justitierådet Bo Svensson lanserar ett nytt begrepp i sin utredning - "rätt till gratis polisbevakning". Sedan vecklar han in i sig i resonemang kring varför s k idrottsaktiebolag inte ska ha "rätt till gratis polisbevakning". Det hela blir väldigt märkligt när föreningar, och nattklubbar vid Stureplan, däremot synes ha rätt till gratis polisbevakning. Här har jag trott i alla år att polisens våldsmonopol och ordningsverksamhet är en av statens kärnuppgifter? Dessutom har jag levt i villfarelsen att statens kärnuppgifter bekostas med i lag fastställda skattesatser som är förutsebara och icke-diskriminerande? Det ska bli intressant att följa försöken att ersätta lag och rätt med något slags principer från kurslitteratur i företagsekonomi.

Mats Jansson (inte verifierad)

tis, 2013-05-07 13:46

2. KORKAT OCH OKUNNIGT

Antar att han får hyggligt betalt för denna utredning. Han borde då ha satt sig in i problemet, utan att ta till en massa floskler. Klubbarna tar redan idag ansvaret inne på arenan. På vilket sätt skall debiteringen uppmuntra klubbarna att ta ansvaret bättre utanför arenan. Bo Svensson ligger kvar i föreställningen att problemet ligger i att klubbarna inte tar detta på allvar. Tråkigt att man inte kommit längre

Östersunds FK gör ett minusresultat på närmare 40 miljoner kronor i stället för beräknade 18,5. Anledningen är att bolagsstyrelsen plockat bort den förväntande 15 miljonerna från Cypernbolaget Puls 8 i  balansräkningen. Årsredovisningen blev klar på onsdagskvällen 

- Det är ett katastrofresultat, bekräftar klubbens vd, Lennart Ivarsson.

Idrottsparken blev Nya Parken som blev Östgötaporten som nu blir, ja vad då? Men vid onsdagens årsmöte avslöjade IFK att ett företag har köpt rättigheterna till fotbollsarenan. 

-  Det är en av de största affärerna klubben någonsin gjort, säger klubbchefen Patrik Selin

Vasalopsspåren är räddade och nu står arrangörerna och cirka 30 000 åkare inför rejäla prövningar under några dagar. På fredag blir det skidåkning under synnnerligen annorlunda villkor . 

Då körs både Nattvasan 90 för fjärde året och Nattvasan 45 för andra året – en magiskt nattlig skidfärd i fäders spår! Med flera kändisar, bl a Marcus Hellner och ytterligare  tre olympiska guldmedaljörer bland drygt 2 200 anmälda .

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Han kunde inte ens drömma om vad som skulle hända. Men det är han själv som med idéer, målmedvetenhet och mycket arbete ligger bakom allt.

Andreas Ottermark är ett bevis på vad målmedvetenhet och entusiasm kan åstadkomma.

Han äger nu ett företag som 2020 beräknas omsätta 200 miljoner. Och som har en tillväxt om minst 50 miljoner per år. Jo, faktiskt, sådan framgång har ISP Sport & Marketing.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.