Kronofogdens miljonkrav hotar Tyresö

Nu spräcks tystnaden runt Tyresö FF. Uppgifter om miljonskulder har cirkulerat en tid och nu bekräftas en hemsk sanning. Bolaget måste begära rekonstruktion.
Nu ställs Tyresö FF på svåra prov. Kronofogden kräver klubben på över 1 miljon kronor. Foto: TT

 

Tyresö FF:s stjärnfyllda lag med bl a Marta är mitt uppe i förberedelserna inför kvartsfinalen i Champions League.

Då avslöjas att bolaget Tyresö Fotboll AB (TFAB) som driver laget riskerar konkurs. De totala skulderna kan vara så stora som 5 miljoner kronor och klubben har inte kunnat betala ut spelarlöner.

En skuld om 1 483 210 kronor till Skatteverket sätter de ansvariga ledarna under hård press.En fodran förföll den 12 februari och kan komma att hamna hos Kronofogden som redan har skickat begäran om knappt 840 000 kronor och där stoppdatum var den 17 februari.

Ansökte om 2,7 miljoner

Underskottet 2012 slutade på 513 000 kronor och fjolårets säsong ska ha hamnat på ungefär samma belopp.

Bolaget har bett kommunen om hjälp för att överleva. Men ansökan om ett anslag om 2,7 miljoner kronor avslogs, skriver mittityreso.se.

- Det är tråkigt eftersom vi anser att vi behöver hjälp, säger TFAB:s ordförande Hans Lindberg.

Enhälligt nej

Kommunstyrelsen hade ett extrainsatt möte för att diskutera fotbollsbolagets önskemål, men det blev ett enhälligt nej. Vad som bidrog till beslutet var en en rapport från en revisionsbyrå som hade granskat Tyresö FAB:s ekonomi.

Hans Lindbergs förklaring till den raserade ekonomin är uteblivna sponsorintäkter och kostnader för en ny läktare på Tyresövallen.

Klubben har etablerat sig i Sverigetoppen sedan tre år tillbaka och det har skett efter en rad spektakulära värvningar.

Mest uppmärksamhet innebar Martas come-back i svensk damfotboll och värvningen av landslagskaptenen Caroline Seger och då stod det klart att här sparades inga resurser utan målet var att bli bäst.

Fick ny huvudsponsor

Samtidigt presenterades inkassoföretaget Prioritet Finans som ny huvudsponsor. Insatsen var 6 miljoner kronor, pengar som bl a säkrade Marta. 

- Vi arbetar strategiskt med några av Sveriges starkaste varumärken inom idrott. Att sjösätta detta samarbetsavtal med Tyresö Fotboll som på ett unikt sätt integrerar affärsgenererande aktiviteter, exponering och det sportsliga på bästa sätt känns banbrytande, deklarerade Nils Wiberg, vd på Prioritet Finans.

I fjol var det namnkunniga laget en part i 11 av de 15 matcher som lockade mest publik i allsvenskan.

”Vår offensiva dröm och vision ställer stora krav på att våga utvecklas och förändra, inte bara vad avser spelartruppen utan även organisation, sponsorer, nya affärskoncept med mera”, framhålls i klubbens egen vision.

Oroligt i spelartruppen

Men det har varit oroligt i spelartruppen sedan förra säsongen. Johanna Frisk tvingades avsluta sin karriär när en knäskada stoppade henne. Sara Thunebro gick till Eskilstuna. Caroline Graham Hansen flyttar för spel och studier i Stabaek, Jennie Hermoso begav sig hem till Spanien, Kirsten van de Ven gick till Ldb Malmö och Ashlyn Harris och Ali Krieger har tvingats hem.

Dessutom vill den amerikanska proffsligan NWSL och det amerikanska förbundet US Soccer få hem  sina landslagsspelare Christen Press, Whitney Engen och Meghan Klingenberg. 

På plussidan finns finska landslagsmålvakten Tinjja-Riikka Korpela och Madelaine Edlund som är tillbaka efter barnfödsel.  

Tyresö FF har också förstärkt med fyra brasilianska landslagsspelare, Fabiana da Silva Simoes, Rilany Aguiar da Silva, Thaisa Da Moraes Rosa Morena och Mayara da Fonseca Bordin. 

Men den resa som startade 2005 i division III och som bara fem år senare nådde fram till Damallsvenskan har nu fått ett stopp. Klubben skulle vinna SM-guld, vilket man också gjorde 2012, men målet om att vinna Champions League-titeln blir svårare. 

Thomas Ejderhov

Kent Kruuse (inte verifierad)

tis, 2014-03-04 16:09

1. Kommunakuten

Heder åt Tyresö kommun som inte går in och "finansierar" ett vansinnigt och dåligt storhetsvansinne. Det kan väl inte vara kommunens uppgift att stödja denna värvningskarusell som inte varit förankrad i verkligheten.

Robert (inte verifierad)

tis, 2014-03-04 19:31

2. !

Vilken ekonomisk bluff Tyresö blev till slut. Jag anade å den var inte helt fel. Var kom pengarna ifrån? Ingen!

Benke (inte verifierad)

tis, 2014-03-04 20:53

3. KFM:s krav på TFF

För att generera vinst/överskott krävs att intäkterna är högre än kostnaderna efter alla bokslutsjusteringar. Där misslyckas många idrottsföreningar med bolagsbildning. När det gäller TFF kom den ekonomiska vändningen under första halvan av 2012, när den dåvarande skickliga sportchefen gjorde ett moraliskt övertramp och tvingades sluta. Någon så bra efterträdare har inte stått att finna som sponsorjagande klubbstjärna. Därför har intäkterna minskat och understiger kostnaderna.

Oskar (inte verifierad)

tors, 2014-03-06 20:32

4. F.d Sportchef?

Är tacksam att jag tidigt till mina vänner som frågade mig vad jag trodde om TFF:s satsning svarade att det var ett luftslott som kommer att ramla ihop inom en snar framtid. Med f.d Sportchef som ger sig ut på djup vatten för att sedan vara i allra största grad vara inblandad i ett allt som TFF företog sig och där allmänheten och sponsorerna drog öronen åt sig. Saken blir ju inte bättre av att TFF i stort sett vid samtliga matcher redovisar en mycket tveksam publiksiffra. Nej, det vore nog bra för damfotbollen att TFF tog ett rejält stålbad för att komma tillbaka med nya människor i styrelsen.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.