Mutmisstankar runt Arenabolaget

Det blåser snålt kring Arenabolaget i Solna. För att bana väg för projektet har Sune Reinhold jobbat envetet – med lön både som Solnas stadsdirektör och konsult för Arenabolaget. Chefsåklagaren vill nu få fram alla fakta.

Första spadtaget är gjort vid Nationalstadion och arbetet pågår sedan en tid. Samtidigt har många frågat sig hur vettigt det är att bygga två arenor (Stockholmsarenan och Nationalarenan) samtidigt i huvudstaden.

Vettigt med två arenor?

Kritikerna undrar om det verkligen finns skäl att använda pengar på det här viset och undrar om två arenor kan fyllas med tillräckligt många evenemang.

Nationalarenan med Arenastaden i Solna omfattar en ny stadsdel med företag, affärer, bostäder utöver själva arenan. Ett gigantiskt byggnadsverk som också innebär att fotbollsstadion Råsunda ska rivas.

Nu framkommer att Solnas stadsdirektör Sune Reinhold har fått minst 600 000 kronor i konsultarvode från Arenabolaget.

Utreder mutmisstankar

Chefsåklagare Alf Johansson på Riksenheten mot korruption har fått skäl att intensifiera utredningen kring mutmisstankar.

- Det finns en klar anledning att fortsätta bedriva förundersökning, så mycket kan jag säga, säger Johansson, som vill presentera sin utredning i augusti, till Dagens Industri.

Det var efter avslöjandet att Sune Reinholds bolag, Sure Konsult, mottagit minst 600 000 kronor i konsultarvode via ägarna bakom Arenabolaget i Solna som en förundersökning inleddes i april.

Hoppar av sitt updrag

När Sune Reinhold, som haft tjänstledigt från Solna Stad sedan i april, plötsligt ville lämna sitt uppdrag som Solnas högste tjänsteman, trots ett anställningskontrakt till årsskiftet, uppstod ännu mera tvivel.

Därtill har Sune Reinhold avgått ur samtliga bolag i projekt, bl a Arenabolaget.

Peab och Fabege har stora intressen i bygget och Erik Paulsson hör till företrädarna. Han är dock lugn inför kritiken:

- Alla ägarna har varit informerade om det (konsultarvodet, reds anm.), att han har haft ett arbete att få ihop alla avtal. Han är jätteduktig och har tagit hand om alla de svåra uppgifterna. Några mer kommentarer kan jag inte ge nu, säger Erik Paulsson till DI.

Selin (inte verifierad)

ons, 2010-06-23 14:19

1. (M)utbrott i Solna?

Blir spännande att se hur Lars-Erik Salminen hanterar frågan i valrörelsen. Hoppas vi får maktskifte i Solna.

Elitserien i bandy har ännu inte startat , men det är ändå händelserikt. Licensnämnden har nämligen agerat och beslutat om elitlicens för säsongen 2020/21. Fem föreningar är utpekade.

Det finns ingen gata i Sverige som kan mäta sig med Evenemangsgatan i Göteborg. Sträckan mellan Scandinavium och Ullevi, med närheten till Gamla Ullevi och Valhalla är arenatätast i landet och har därtill med ett massivt utbud.

Men det finns heller ingen gata i landet som är så omdiskuterad och väcker så mycket tankar på förändring. Nu finns förslag om att riva både Ullevi och Scandinavium!

Sverige  blir platsen för en unik golftävling de tre närmaste åren. På Bro Hof ska 78 damer möta 78 herrar i ett exceptionellt arrangemang i premiären 2020. Affischnamn  och värdar är de svenska essen, Annika Sörenstam och Henrik Stenson.

Scandinavian Invitation ( före detta Scandinavian Masters) får nytt format och blir Scandinavian Mixed.

Scandinavian Invitation ( före detta Scandinavian Masters) får nytt format och blir Scandinavian Mixed.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils Wiberg med sitt företag Prioritet Finans är en av landets största idrottssponsorer. Nu har han tagit nya beslut. Hans miljoner ska få fart på de svenska herrarna i längdåkning och samtidigt blir han stjärnsponsor till IFK Göteborg Futsal. 

14-20 oktober vänds tennisblickarna mot Kungliga Tennishallen i Stockholm när det är dags för klassiska Stockholm Open. Nu är det klart att hela turneringen sänds på Eurosport och Kanal 9.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.