Färjestads spektakulära arenabygge

Annandag jul, den 26 december, ska den unika uterinken i Karlstad stå klar. Färjestad-Frölunda möts till en kostnad av 4 miljoner kronor och en massa extra arbete.

Färjestad är igång sedan en tid och nu går arbetet in i en mera intensiv period. Här är förutsättningarna:
+ 30 lastbilslass med läktare
+ Cirka 40 dagars arbete.
+ 1 000 ton grus.
+ Fyra mil slangar för att frysa is.

Unik i Europa

Allt för att parkeringsplatsen utanför hallen vid Löfbergs Lila ska få en hockeyarena med plats för 20 846 åskådare.

- Det här är ett helt unikt bygge i europeisk idrottshistoria. Aldrig någonsin tidigare har en så stor arena byggts för en enda match utanför en befintlig anläggning, berättar projektledaren Niclas Eriksson för NWT.

- Vi har redan sålt 8000 biljetter. Det är väldigt bra. Vi vet av erfarenhet från utomhusmatchen på Ullevi att försäljningen tar rejäl fart första veckan i december.

Dubbla publikrekord?

Färjestad hoppas på publikrekord i dubbel bemärkelse. Utsålt, 20 846 åskådare, betyder att nytt värmländskt publikrekord för hockey och att matchen från 1967 då 10 610 såg Färjestad-Djurgården i gamla ishallen utraderas och likaså att det värmländska rekordet för lagidrott från 1963, 21 065 såg Degerfor-Norrköping också ryker.

Kostnaderna är stora och det krävs att publiken strömmar till. Från Göteborg kommer både ett specialtåg och bussar med supporters.  Just från Göteborg och den utematchen har nu värmlänningarna lärt sig mycket inför arrangemanget.

- Att tillströmningen av publik kommer igång på allvar först en halvtimme före match. På Ullevi fanns nio uppgångar till läktarna. Här får vi 30. och vi har 20 fållor som släpper in folk till arenan.

Rivs och flyttas till Leksand

Hela området är större, har asfalt som underlag (till skillnad från gräset på Ullevi) och säkerheten är utvecklad efter erfarenheterna från den matchen. 

Den 17 december ska det vara möjligt att åka skridskor på den nya rinken. Färjestad får därmed en chans att bjuda på allmänhetens åkning och därtill ska en ungdomsturnering arrangeras.

Och dagen efter matchen rivs alltihopa – för att transporteras till Leksand och derbyt Leksand-Mora i februari.

Anonymous (inte verifierad)

mån, 2010-12-27 13:16

1. Uterinken

Idioti, när det finns en arena. slöseri med resurser och arbetskraft. Ett hån mot alla områden i samhället som saknar just det.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.