Mästarna befarar egen undergång

Sänkta spelarlöner, krav på betalningar från en rad leverantörer, miljonarv och nu utslängda från landets mest eleganta bandyhall. Turbulensen är stor runt mästarklubben Sandvikens AIK, där många tvivlar inför framtiden.

Utspelet kom vid en egen presskonferens i Sandviken på måndagen.

Bandyhall ska bli multihall

”Bandyns mästarlag SAIK kommer inte att finnas kvar som elitförening, och Sandvikens kommun kommer därmed att förlora ett starkt varumärke”, hävdade klubbens förespråkare.

Skälet är en konsekvens av att Göransson arena i fortsättningen inte prioriterar bandyn.

Elitlaget ska få börja spela utomhus igen och det var mot den bakgrunden som klubben man presenterade sin konsekvensanalys av en strategisk affärsplan som ledningen för Göransson Arean presenterade i maj.

Positivt bokslut för första gången

- Säsongen som gick spelade elva svenska bandyklubbar inomhus, och SM-finalen kommer att spelas inomhus från och med 2013 på nya nationalarenan i Solna, påtalar SAIK i ett pressmeddelande.

Bara dagarna efter att klubben äntligen lyckades redovisa ett positivt ekonomiskt årsresultat, där ett hotande underskott har vänts till 90 069 kronor i plus, anser sig SAIK-arna hotade mer än någonsin.

Framtiden ser dyster ut, tycker SAIK-arna som bara får vara i Göranssons Arena från augusti till och med december. Sedan ska anläggningen betraktas som en multiarena med plats för andra evenemang.

Klubbens representanter anser att Göranssons arenas affärsplan inte stödjer, snarast motverkar SAIK:s vision som klubb.

Kommer tappa spelare

I ett pressmeddelande hävdas att klubben får svårare att betala tillbaka skulderna och komma tillrätta med ekonomi samt att bandygymnasiet kan försvinna från Sandviken,

Klubbens representanter menar också ”För en spelare på elitnivå är en hall idag ett måste. Den trupp av unga talanger vi idag besitter har valt SAIK Bandy av den anledningen att de ser bäst förutsättningar att utvecklas här i Sandviken.”

Slutorden från styrelsen är ”Vi kan därför konstatera att SAIK Bandy inom två år inte längre kommer att finnas kvar som elitförening samt att regionen och Sandvikens kommun därmed förlorar ett starkt och viktigt varumärke.”

Kristof (inte verifierad)

tis, 2011-06-28 09:40

1. Om nu varumärket är så starkt

Om nu varumärket är så starkt som SAIK själva menar att det är så skulle man rimligtvis kunna exploatera arenans yta mer effektivt än de evenemang som istället ska äga rum. This is the power of the market.

Anders J (inte verifierad)

mån, 2011-07-04 19:53

2. Nu är det ju så att arenan

Nu är det ju så att arenan inte ägs av SAIK, utan av arenabolaget. Bolaget har ansvar för donnationen från några Göranssonstiftelser, om de inte uppfyller kraven så kan de bli ny styrelse. Nu har arenastyrelsen misslyckats med att få dit annat relevant ungdomsverksamhet som donnation säger, så då istället för att se till att dra dit verksamehet som kan dela arenan med SAIK, så slänger de ut SAIK INNAN de ens har verksamhet att flytta in. Alla, inklusive SAIK, har varit överens om att sattsa på vintersport i Sandviken, exempelvis med ungdomsturneringar med vintersporter. SAIK har alltid varit flexibel när det gäller att ha tillgång till arenan, det är ju även ungdomsverksamhet som SAIK bedriver där. De har tom haft enstaka matcher utomhus, vilket skulle kunna fungerar i fortsättningen om någon lämplig ungomsturnering skulle behöva tiden. Dessutom har kommunen skrivit på ett avtal med bandygymnasiet om att gymnasiet skall ha tillgång till fullstor bandy under höst-vinter-vår som ett viktigt krav. Kastas bandyn ut under våren, så kommer bandygymnasiet att flytta. Vilket är en viktig del i SAIK:s elitsatsningar. Dessutom har en ur Göranssonsstiftelserna gåt ut och sagt att han inte ser behovet av att kasta ut SAIK elitbandy på våren för att uppnå stiftelsens önskemål. I vart fall inte innan de har utvecklat en annan verksamhet, som kan ske stegvis. Mycket är konstigt i det här...

Karlskrona kastas ut från hockeyallsvenskan. Tvångsnedflyttningen borde få Svenska ishockeyförbundet att känna sig som boven i dramat. När Karlskrona gick upp i SHL efter säsongen 2015 kom kravet från Förbundet: Ni måste ha en läktare som rymmer 5 000 åskådare. Läktarbygget knäckte klubben.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Trefaldiga mästarna Smederna från Eskilstuna drog sig ut BAHAUS-ligan (tidigare Elitserien) vilket gav eko i svensk speedway. Orsak: ingen publik i coronatider, inga inkomster. Men klubben kör vidare – i division 1.

-  Så länge vi inte kan ha publik som är 50 procent av våra intäkter kan vi inte köra, förklarade Tobias Spångberg, ordförande, avhoppet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mikael Fahlander var starkt pådrivande när klubben inledde marschen mot en tillvaro i högsta serien. Då i flera roller, som sportchef, ordförande och storsponsor för Örebro hockey.   

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Brynäs är på väg att lyckas med sin donationkampanj som ska göra det möjligt att värva två ¨högklassiga nyförvärv. Pengar strömmar stadigt i och många vill bidra till att förstärka laget. Men det krävs flera miljoner.