VM-monument för 55 miljoner

Ingen förnekar att när världsstjärnorna lämnar Falun och skid-VM 2015 kommer hoppbackarna att stå där bara som monument över vad som skedde. Så värst många hoppare kommer inte att få glädje över backarna. Men Falu kommun undkommer inte utgiften om 55 miljoner kronor.

Politikerna i stan har redan tagit ett beslut om att 80 miljoner kronor ska investeras på Lugnet inför skid-VM 2015.

Och användandet sen?

Av dessa går inte mindre än 55 miljoner till att få hoppbackar av kvalité. Det är kommunalrådet själv, Jonny Gahnshag (s), som medger:

- Under 2012 kommer vi att satsa 55 miljoner kronor på att förändra profilen på de blivande VM-backarna, säger han till Dalarnas Tidningar.

Användet därefter blir inte särskilt frekvent, det vet alla.

Många invånare i Falun reagerar med ilska över utgifterna. Det finns behov av renoveringar på ett flertal idrottsanläggningar, men de här idrotterna möts av beskedet att det saknar pengar.

Provocerande miljoner

Då blir 55 miljoner till hoppbackar mycket provocerande.

Men politikerna har bestämt sig och under 2012 ska 55 miljoner kronor användas till ändra profilen på de gamla backarna, som i dag inte klarar de krav som ställs på en mästerskapsbacke. Sedan behövs också lite investeringar för spårändringar och förbättringar av skidstadion.

Många befarar att kommunens anslag om 80 mijoner inte kommer att räcka till alla utgifter.

80 miljoner ska räcka

- Någon stor ombyggnad av Lugnet blir det inte, det har heller aldrig varit meningen. Det har funnits en mängd önskemål, som har fått anpassats till vilka pengar det finns avsatta. Vi kommer att komma med en närmare specificering på vad det är vi vill göra, säger Jonny Gahnshag.

Just för att hålla koll på pengarna har en speciell samrådsgrupp bildats. .

- Det har kommit ett önskemål från skidförbundet och VM-bolaget att bilda en sådan här grupp, för att få en tydligare styrning av VM-investeringarna. Lite på förekommen anledning, säger Jonny Gahnshag.

Tomas Hedlund (inte verifierad)

ons, 2011-11-30 11:43

1. Vad ger det för intäkter?

Räkna på vad ett skid-VM ger Falun för intäkter också. Hur många får jobb fram till och under VM som skulle vara arbetslösa i stället. Vilket ekonomiskt lyft kommer handlare, krögare, hotell och andra näringsidkare att göra under VM. Ser man enbart till kostnaderna är det oförsvarbart att satsa pengar på Lugnet. Sen kanske man ska pressa Svenska skidförbundets backhoppningssektion att göra en drive för att få fram nya svenska backhoppningsstjärnor

Räknenissen (inte verifierad)

tors, 2011-12-01 10:12

2. Hopp?

Problemet är väl att ingen kunnat visa en vettig kalkyl över hur intäkterna ser ut. Sven von Holst kan väl till att börja med belåna sitt hus för att få igång projektet. Satsningar på idrott är något som ska vara positivt för samhället inte en börda för att några gubbar vill bygga monument över sin tid vid makten. Backhoppning är i dagsläget ingen attraktiv idrott för svenska ungdomar. Är det då inte bättre att satsa pengar på det ungdomarna i regionen vill ha? Som gammal falubo skämms jag för de folkvalda i Falun. Ingen vågar tala klarspråk och stå upp för satsningar som gagnar bygdens unga utan en personlig inbjudan till VIP-tältet under VM väger tyngre.

Claes (inte verifierad)

tors, 2011-12-01 14:03

3. Framtidstro någon?

Det kan inte vara allt för muntra internmöten på idrottens Affärer!

Vågar jag? (inte verifierad)

fre, 2011-12-02 00:53

4. På något sätt känns det

På något sätt känns det otroligt synd att backhoppning ska ingå i Skid VM. Skulle vilja att FIS tittar över möjligheterna att enskilt arrangera backhoppning. Som det är nu får alla som arrangerar VM rusta upp hoppbackar för miljontals kronor för att de sedan bara ska stå och ruttna bort. Tänk om bara VM bestått av längdskidor. Vad många miljoner billigare det skulle bli. Plus att kommunen och landet som arrangerar skulle ha fina möjligheter att räkna hem ett mästerskap ekonomiskt. Det är olyckligt att den dyradte sporten också är den som har minst aktiva tävlande världen över. Nej ut med backhoppningen ur SkidVM och de 55 miljoner det skulle kostakan läggas på skola, vård och omsorg!

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

fre, 2011-12-16 13:24

5. Vad då monument??!

Med detta "Monument" kommer Falun åter in på den internationella kartan då det gäller Backhoppning (Word Cup m.fl) Enligt Infront (som säljer TV rättigheterna) har backhoppning fler tittare än både Längd och Alpint i Europa. De stora cykelloppen är klar etta. Lyssna gärna med Marit Nybelius som kommenterar Backe på Eurosport. Hon bor i Falun så Ni har nära att besöka henne. Den dag Östersund eller Gällivare fixar till en stor Backe, ligger Falun illa till. Sollefteå och Ö-vik är inte heller ofarliga.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.