Tre år och tre miljarder senare...

Med inslag som "glädjekalkyl, muträttegång,omdiskuterad" – men lika väl står den där, putsad i all sin prakt, Sveriges största arenabygge någonsin. Det tog tre år och krävde 3 miljarder kronor att bygga nya Nationalarenan. Eller Friends Arena, som den heter.
Colin Nutley regisserar invigningen och har jobbat intensivt en längre tid för att skapa 90 minuter av underhållning och dramaturgi. Foto: Jack Mikrut , Scanpix

 

Invigningen på Friends Arena blir en gigantiskt show med ett stort antal artister och närmare 45 000 åskådare på läktarna. Nationalarenan öppnar portarna för första gången och TV-tittarna välkomnas också in till en kväll som beskrivs som exceptionell.

Färg- och bildväxlingar

I regi av Colin Nutley och i närvaro av Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel samlas den svenska musikeliten i den största svenskproducerade föreställningen någonsin. Dirigenten Hans Ek, koreografen Jennie Widegren och Colin Nutley ska använda sin kreativitet och nyttja alla högteknologisk möjligheter.

Därför blir det bli en ljud- och ljusföreställning som aldrig tidigare har förekommit någon annanstans i Sverige. Arenan skiftar i färg och bilder på fasaden och inomhus sker också förvandlingar med skiftande scénbyggnationer, kulörer och landskap.

Ett stort antal av landets främsta artister, dansare och underhållare medverkar. Musikunderhållningen blir en mix av gamla klassiker och nyskrivet material med allt från jojk, opera och folkmusik till dansband, elektropop och hårdrock.

Många kända artister

Artistuppbådet är massivt: Roxette, Tomas Ledin, The Hives, First Aid Kit, Icona Pop, Loreen, Tommy Körberg, Agnes, Mustasch, Kalle Moraeus, Danny Saucedo, Sven-Ingvars, Rikard Wolff, Orphei Drängar, Peter Mattei, Sofia Jannok, Eagle-Eye Cherry, Frida Öhrn, Stenhammarkvartetten, solister från Svenska Teatern i Helsingfors uppsättning av Kristina från Duvemåla och Norrköpings symfoniorkester under ledning av Hans Ek.

Det blir en 90 minuter lång föreställning som kostar åtskilliga miljoner och som direktsänds i SVT1.

Sen kan svettiga fotbollsspelare släppas in. Den 14 november möts Sverige-England i den första matchen.

Lugnet före stormen... Eller baksidan av Sveriges största arenabygge någonsin. För det är ju så att Friends Arena gränsar till Råckstasjön. Lika lugnt som på bilden är det inte inne i arenan. Foto: Pontus Lundahl,Scanpix

Ett bygge för 3 miljarder

Friends Arena, ursprungligen Swedbank Arena, i området Arenastaden i Solna, blir Sveriges nya nationalarena för fotboll med plats för 54 000 åskådare vid fotbollsmatcher, och 67 500 platser vid konsertarrangemang.

Den 7 december 2009 togs det första spadtaget och nära tre år senare står arenan klar.

Det utgör första etappen av Arenastaden och kostnaderna så härlångt uppgår till cirka 3 miljarder. Från början fanns en kalkyl om 1,9 miljarder men en omfattande pålning var ett av skälen till att bygger blev dyrare.

Om tre veckor är det dags för nästa höjdpunkt. Den 14 november spelar fotbollslandslaget den första matchen i arenan. Motståndare är England.

Vid arenan fortsätter byggnationen. Här ska det blir landet största köpcentrum, Mall of Scandinavia, med plats för 250 butiker på tre våningar, som beräknas vara färdigbyggt 2015. Dessutom ska hotellet färdigställas.

Fakta

Så blir invigningen som bär titeln Svenska Ögonblick:

• 100 minuter lång
• 22 akter
• 179 artister och musiker
• 600 körsångare
• 100 dansare
• 80 MC-förare
• 925 klädombyten
• 119 instrument står för live-musiken
• 450 mikrofoner som styrs med 9 mixerbord
• 200 ton utrustning som hänger i arenataket
• Stora scenens yta är 803 kvm
• Tre scener används för föreställningens uppträdanden; en huvudscen och två satellitscener.
• 40 000 i publiken lyser upp arenan med sammanlagt 30 km ljusstavar.

Tobbe Lundin (inte verifierad)

lör, 2012-10-27 12:12

1. Obalans i tillgänglighet för idrottsutövande

För mig som skattebetalare i Sthlm är det obegripligt att staden väljer att satsa på ett arenabygge vid Globen då man känner till planerna av nya arenan i Solna. Att vi har en stor arena i Stockholm borde väl räcka? Detta kostsamma projekt klubbas igenom samtidigt som tusentals barn och ungdomar lider stor brist på hallar och planer för att kunna idrotta. Det luktar även misstänkta mutor i Globenprojektet. Stockholm får 4 gånger mindre idrottsliga anslag per ungdom jämfört med t.ex. Malmö. Dags för våra politiker i Stockholm att inse vilka kostnader man bygger upp i framtiden när man inte förstår konsekvenserna av att inte skapa möjligheter för barn, ungdommar och äldre att idrotta. Det måste göras något nu annars får vi stora konsekvenser inom kriminalitet, folkhälsa och integration i framtidens svenska huvudstad.

Rikard (inte verifierad)

lör, 2012-10-27 17:25

2. Instämmer helt och hållet

Kan inte annat än hålla med Tobbe. Men tycker att ordet skandal passar bättre på denna miljardrullning som några verklighetsfrämmande pampar gör för våra skattepengar. Domen kommer att bli hård när konkursen är ett faktum. Alla kommer att undra hur det kunde bli så galet. Det kunde väl alla inse..osv. Tänk vad hur många mindre hallar och konstgräsplaner man kunde fått för hälften av denna summa. Resten kunde gått till sjukvård och skola. Skrytbygge som blir skandalbygge!
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.