Ett tragiskt arenamonument

Den står där som ett tragiskt monument för arena-Sverige. Kall, nedsläckt och bortglömd. Ett av de allra första och största arenabyggena. Här finns utrymme för fotboll, konserter och mässor. Men ingen är intresserad.
SVT:s program Dansbandskampen spelades in under 2008 och 2009 i Mälarforum. Sedan slog man igen dörrarna, vatten och el stängdes av och ingen vet när och om förfallet ska stoppas. Foto: Leif R Jansson, Scanpix

 

Det blev fel från början. Tanken med placeringen i Strängnäs var att i navet av Mälardalen bygga en hall och fånga människors intresse.

Finns egentligen allt

Här har fotbollslandslaget varit på besök, dansgalor och mässor har arrangerats, men det har tjänat som tomtebloss. I övrigt har det varit mörker.

Mälarforum, Rikets Sal, Svenska Hem Arena – arenan har skiftat namn utan att det har blivit bättre.

I början på 80-talet kom den till. Elegant, påkostad, jättelik och med plats för minst 8 000 åskådare, omgiven av en enorm parkering och därtill ett nytt hotell alldeles intill Mälaren.

Vad kunde gå fel?

I väntan på vad...

Och så kostade den bara 46 miljoner.

I dag meddelar ägaren Svenska Hems vd, Mats Svensson, att hallen för tillfället ”är parkerad”. Den har varit det ett längre tid och innebär att den inte utnyttjas över huvud taget. Såväl värme som vatten är avstängt och han säger att företaget inte heller aktivt letar efter några hyresgäster.

- Just nu händer ingenting. Vi har inga planer eller idéer om vad som ska hända med hallen, därför står den parkerad just nu, säger Mats Svensson.

Det har varit svårt att hitta hyresgäster – sedan 1984.

Hallen skulle rivas!

Hösten 2011 beslutade Svenska Hem att stänga av vatten och värme i anläggningen för att spara pengar. Då var inga evenemang inbokade förrän tidigast 2012.

I stället planerade Svenska Hem att bygga bostäder där arenan stod och inväntade en detaljplan för området.

Arenan skulle rivas, utraderas och kvar skulle möjligen bara bli ett minne av en misslyckad satsning.

Byggrätten skulle innefatta 30 000 kvadratmeter och planerna var att bygga mellan 200 och 300 bostäder med närliggande faciliteter.

- Nu finns inga som helst planer på att bygga bostäder, medger Mats Svensson.

Marknaden är inte sådan, efterfrågan saknas helt enkelt.

Kostade bara 46 miljoner

30 oktober 1984 stod Tipshallen Mälarforum, klar till stor del finansierad av Svenska Fotbollsförbundet och dåvarande Tipstjänst. Den 16 978 kvadratmeter stora hallen var toppmodern och rymde en fotbollsplan med internationella mått. Förutom sportarrangemang var det tänkt att hallen skulle bli platsen för olika mässor.

Kostnaden landade totalt på 46 miljoner kronor, varav 35 miljoner var rena byggkostnader. Med dagens arenapriser bara växelpengar...

Men redan 1984 ville företaget Diös, som stod bakom bygget, sälja hallen. Beläggningen var dålig, då ”fel personer” varit inblandade i projektet, läget tvivelaktigt och intresset  minst sagt bristande.

Fem år av förvirring

Kostnaderna hade dragit iväg och arenan hade inte skapat de pengar eller det flödet av arrangemang som prognoserna utlovade.

- I och för sig är det normalt att en hall som Mälarforum inte går ihop de första åren, sade dåvarande VD för Diös, Nils Nilsson, till Dagens Industri 1984.
Såldes vidare för struntsumma

Därpå följde fem år i förvirring och konkurs. Företaget som förvaltade hallen hette Sveaborg och drabbades av konkurs 1990 och Mälarforum såldes då till reapris på exekutiv aktion. Priset stannade vid blott 22 miljoner kronor, trots en värdering om närmare 50 miljoner kronor.

Köpte hallen för 16 miljoner

Tillsammans med det närliggande hotellet ska Mälarforum ha varit belånat till 150 miljoner kronor. Köpare var Diös, samma företag som hade byggt hallen sju år tidigare.

Hallen fortsatte att gå med förlust eftersom ingen hade intresse av att förlägga arrangemang hit.

1992 gjorde Jehovas vittnen anspråk på hallen och det slutade med att ett kontroversiellt köp. Jehovas planer var att göra om kombinationshallen till en rikskyrka, något absolut inte Strängnäs kommun önskade.

Kommunen, som ville ha kvar funktionen som sporthall, övervägde att utnyttja sin förköpsrätt, men så blev det inte. Mälarforum tillföll, efter beslut från regeringen, Jehovas vittnen för endast 16 miljoner kronor.

Fotbollsmattan slängdes ut

Efter ägarbytet byggde Jehovas vittnen om Mälarforum till Rikets Sal och förvandlingen var omfattande.

Den gröna filmmattan som täckte 110 x 65 meter slängdes ut, en stor del av fotbollsgolvet fick väggfasta stolar, fotbollsmålen rycktes upp, läktarna på långsidorna byggdes in och den stora arenarestaurangen förvandlades till tvättstuga (!).

En av landets första stora fotbollshallar, den kanske präktigaste, blev något helt annat. Många reagerade och beklagade ”förstörelsen”, men insåg att det egentligen inte fanns något alternativ.

Största Rikets sal i världen

Nu blev det plats för 10 000 personer och plötsligt var hallen den största sammankomsthallen i världen för Jehovas vittnen. Golvytan blev tre gånger så stor som i Globen, dit Jehovas Vittnen hade förlagt andra arrangemang.

Fram till 2006 höll Jehovas vittnen sina sammankomster i hallen under sommartid. Resterande tid stod den tom eftersom Jehovas vittnens stadgar inte tillåter uthyrning av fastigheter.

Men kommunen hade lärt sig att uppskatta Jehovas vittnen. Arrangemangen genererade intäkter på runt 7 miljoner för handel och krogar i Strängnäs i samband med alla arrangemang.

Men det hjälpte inte.

När kontraktet gick ut 2006 meddelade Jehovas ledning att det inte skulle förnyas, framför allt eftersom driftskostnaden var alltför hög.

Dansbandskampen sist

Nu gjorde fastighetsföretaget Svenska Hem AB anspråk på arenan, som de också köpte under 2007. Varken Svenska Hem eller Jehovas vittnen ville uppge någon summa, men enligt lagfarten från Lantmäteriverket hamnade summan på enbart 8 miljoner kronor.

Sedan dess har arenan förvaltats av Svenska Hem. Det mest uppseendeväckande var att tv-programmet Dansbandskampen avgjordes i Mälarforum under 2008 och 2009. Sedan förlorade Strängnäs kampen om produktionen till förmån för Norrköping.

Nu tycks hallens öde vara beseglat. Genomfartstrafiken passerar inte här längre, få människor ser hallen, grannarna har vant sig vid den jättelika byggnaden som står där ensam och övergiven.

Freja Andersson/Thomas Ejderhov

Fotnot: Mats Svensson vill inte uttala sig om varför företaget inte vill utnyttja hallen eller varför de inte längre har planer på att bygga bostäder.

Zlatan (inte verifierad)

tis, 2013-01-08 11:00

1. En intressant och bra

En intressant och bra artikel, vad tycker klubbarna och förbundet om denna satsning?

Linda Stääv (inte verifierad)

tis, 2013-01-08 11:02

2. Hmm var kommer dessa

Hmm var kommer dessa uppgifter i från?, under våren 2013 kommer minst 3 stora arrangemang att gå av stapeln i Svenska Hem Arena! Denna artikel är ingen bra PR för de organisationer som investerat i att hyra hallen. Bättre fakta koll kanske?

Okänt geni (inte verifierad)

tis, 2013-01-08 11:15

3. Förbundet borde köpa tillbaka

Förbundet borde köpa tillbaka hallen och hyra ut den billigt till klubbarna. Eller IKEA går in och sponsrar svensk fotboll genom att köpa hallen och låna ut den gratis?

Lenny (inte verifierad)

tis, 2013-01-08 12:45

4. Inomhus speedwaybana !

Den skulle absolut fungera som en inomhus speedway bana , man skulle kunna köra där året om och det skulle sätta Strängnäs på kartan mer !

thomasejd

tis, 2013-01-08 12:49

5. Vi har ställt frågan

Du Linda, vi har ställt frågor till Svenska Hem utan att få svar. Då kan ju du berätta vilka tre evenemang det handlar om. /Thomas Ejderhov, IA

Linda Stääv (inte verifierad)

tis, 2013-01-08 13:05

6. Södermanlands Kennelklubb

Södermanlands Kennelklubb kommer att ha en stor Internationell hundutställning där (och vi har ett 5 års kontrakt)i mars, ett publikt evenemang och vi räknar med mellan 4000-4500 anmälda hundar. Sen vet jag att två större organisationer kommer att ha sin rikskonvent där under maj månad.

Linda Stääv (inte verifierad)

tis, 2013-01-08 13:13

7. Det hade räckt om ni hade

Det hade räckt om ni hade tittat på Svenska hem arenas hemsida det står där.

thomasejd

tis, 2013-01-08 14:23

8. Om vi ringer den ytterst

Om vi ringer den ytterst ansvarige och ställer frågor bör man få information. /TE

Thompa (inte verifierad)

tis, 2013-01-08 21:36

9. Handboll, innebandy,

Handboll, innebandy, gymnastik, fotboll, taekwondo, skateboard, gym.... Träningsläger, cuper, övriga evenemang.... Behövs det sägas mer??
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.