Här är Sveriges nästa superarena

Olympia ska bli en supermodern anläggning. Helsingborgs politiker har gett klartecken till att satsa 290 miljoner kronor på en omfattande ombyggnad.
Så här ska nya Olympia se ut. Och arbetet ska ske så fort det bara är möjligt. Foto: HIF:s hemsida


- Vi är oerhört glada över nyheten. Vår önskan är att vi kan komma igång så fort som möjligt, säger Helsingborg IF:s ordförande Claes Ohlsson på klubbens hemsida.

Snabb byggnadsprocess

Nu är tanken att allt ska ske med blixtens fart.

- Vi får låta det ha sin gång, men vår önskan är att vi kan komma igång så fort som möjligt, säger HIF:s ordförande Claes Ohlsson.

Idealet är om byggnationerna kan starta i höst och för att störa seriespelet så lite som möjligt. Den tidspressen har nu planerarna.

16 år sen senast

Det är 16 år sedan Olympia fick en ansiktslyftning. Det skedde 1997 och arenan har ändå stått sig ganska länge och är bland spelare och ledare en av de mest omtyckta. Men nu har man kommit till vägs ände, det är både politikerna och HIF-arna överens om.

Beslutet är också framkallat av att många allsvenska klubbar har nya arenor eller är på väg att bygga nytt. Det var liksom Helsingborgs tur...

Arkitekten Jonas Carlström, själv anhängare till HIF, står bakom skisserna för Olympia. Förberedelserna har varit omfattande och studiegrupper från Helsingborg har gjort besök lite varstans.

Många studiebesök

- Vi har tittat på arenor i Hamburg, Malmö, Stockholm och Kalmar. Utöver det har vi hämtat information från arenor över hela världen. Dessutom har vi varit i kontakt med stora eventföretag som driver arenor ibland annat Tyskland och Frankrike, säger Paul Myllenberg, klubbdirektör i HIF.

Nu har också sponsorer, medlemmar och ledande politiker i Helsingborg fått ta del av skisserna.

Arenan ska ha plats för lika mycket publik som i dag (16 500) men den största förändringen i utseende blir den grytliknande formen.

Här är förändringarna

= Med utskjutande tak runt arenan skyddas åskådarna från regn och blåst.

= Fler sittplatser

= En helt annan service, med restauranger, kiosker och pubar

= redan vid ankomsten möts åskådaren av en öppen miljö utan staket

- Vi förväntar oss ökade intäkter från försäljningen på arenan. Med större bekvämlighet, mer försäljningsställen och bättre logistik kan vi öka vår omsättning. Det visar erfarenheten från andra nybyggda arenor, säger Paul Myllenberg.

Pengar in, pengar ut...

Samtidigt vet han att med ökade intäkter så önskar kommunen en högre hyra. Vinsten består av att åskådarnas ökade komfort och vilja att återkomma.

I dag ligger HIF:s hyra på 3,7 miljoner kronor, samtidigt som klubben sköter driften som uppgår till 6 miljoner kronor.

Klubben omsatte för andra året i rad mer än 100 miljoner kronor. Totalt 2012 110,7 miljoner kronor exklusive transfers.

- HIF har sålt i rekordformat tidigare, men nu stannade den summan på 8,1 miljoner och det innebar att transfernettot blev negativt för första gången på flera år.

- 12,6 miljoner är vad som återstår i eget kapital, mot 28,1 miljoner året innan. Men så betalade klubben också av 17,6 miljoner på gamla skulder till främst Helsingborgs stad och andra.Fakta

Ur Helsingborgs IF:s årsredovisning (mkr)

Driftsresultat 10,3

Kostnad spelartrupp 43,6

Transfernetto -8,1

Kostnad övrig personal 11,5

Omsättning exklusive transfers 110,7

Eget kapital 12,6 (28,1 under 2011)

Publikintäkter 22,7

Marknadsintäkter 47,5 (33,7 + 13,7) (reklam + tv)

Vågar jag? (inte verifierad)

lör, 2013-03-30 12:46

1. det kan dom bygga vid berga

det kan dom bygga vid berga industri där går ju tåg dit i dag ligger det fel mitt ine i sitty ,,där är nära till häkten i berga för di som vill slåss o fördärva för andra så slipper vi ha di i sitty slå i sönder rutor o annat i stan

Alla 24 nationer som kvalificerar sig till EM 2020 får 100 miljoner kronor från Uefa. Sveriges 2-0 mot Rumänien betyder 100 miljoner till Svenska fotbollförbundet. För VM-platsen i Ryssland fick SvFF 86 miljoner.

Att Ola Serneke är en byggherre på offensiven och står bakom en unik multihall i Göteborg där han också är på väg att uppföra en skyskrapa är känt vid det här laget.  Nu är han också på väg att liera sig med Fotbollförbundet och Järfälla kommun i syfte att göra en extrem fotbollssatsning av internationellt snitt.

En nyckelroll har förre landslagsspelaren Patrik ”Bjärred” Andersson, som numera är affärsutvecklare på Serneke Projektutveckling.

I veckan tillkännagav Svenska Spel hur kampanjen Gräsroten ger svensk idrott 50 miljoner. Men inte nog med det. Sedan 2016 har Svenska Spel bidragit med 10 000 kr per månad under fotbollssäsongen till olika samhällsinsatser i de allsvenska klubbarna via prispengar från Månadens spelare. Under 2019 har också Månadens spelare i Superettan fått skänka sina prispengar till samhällsengagerande projekt. Totalt handlar det om 300 000 kr

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsföreningen Gatans Lag fick ta emot Volvo Car Sveriges och Svenska Fotbollförbundets stipendium ”Number 10” på en miljon kronor under Fotbollsgalan – Det känns helt fantastiskt . Gatans Lag finns till för de som vill ta sig ur missbruk, hemlöshet och kriminalitet och med det här stipendiet kan vi hjälpa så många fler, säger Sofie Nehvonen, tillträdande verksamhetsansvarig.

Bandyfinalerna fortsatt i SVT

Lördag 21 mars 2020 spelas bandyns SM-finaler på Studenterna i Uppsala. Nu är det klart att det blir direktsändning i SVT, inte bara 2020 utan även ytterligare tre år framåt (2020-2023). "En svensk idrottsklassiker och vi vill satsa här, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.