Falun räknade fel på 220 miljoner...

När 80 miljoner kronor plötsligt blev 300 miljoner höjde förstås en och annan på ögonbrynen. Det jäser i Falun inför skid-VM. Ingen kan heller förklara miljonrullningen.
VM-generalen Sven von Holst har en tuff uppgift att försvara skid-VM 2015. Foto: Andes Wiklund, Scanpix


"Underlaget var för dåligt, men det är oklart var ansvaret ligger", menar politikerna.

Det räcker inte som förklaring. Men det finns ingen annan.

VM skulle kosta 80 miljoner kronor, så hette det i ansökan och det är också de siffrorna som har kommunicerats hela tiden. Ljög ni medvetet?

Försöker förklara

- Nej, snarare tvärtom skulle jag vilja säga. Utifrån att vi öppet ville redovisa det vi kunde fanns inget sådant syfte. Underlaget har helt enkelt varit för dåligt, säger Jonny Gahnshag  till Dalarnas Tidning.

Faluns ledande politiker, Jonny Gahnshag (S) och Mikael Rosén (M) försöker nu behålla den öppenhet de har haft hela tiden, enligt deras egen uppfattning.
300 miljoner är mycket, väldigt mycket för en kommun av Faluns storlek.

Men Lugnet idrottsanläggningar var i stort behov av en ansiktslyftning. Därför har kostnaderna stigit och stigit.

Ingen ordning

Innan allt är klart går det åt ytterligare 200 miljoner kronor.

De kostnaderna ska täckas med sponsoravtal och bidrag, heter det.

Men de båda politikerna medger att man från kommunens sida inte har haft ordning på siffror i en rad olika projekt.

Tappade greppet

Därmed har det läckt lite varstans. Från ansvarigt håll tappade man greppet.

- Här kan man konstatera att vi inte bedömde underlaget tillräckligt bra.

- Det handlar också i slutändan om att vi måste bedöma rimligheten i underlaget, det är en av de förtroendevaldas uppgifter.

Olyckligt med de sifforna

Vreden hos många kommuninvånare växer inte minst därför att det länge har hetat att skid-VM inte ska belasta ekonomin så hårt. 80 miljoner skulle räcka.

- Det var högst olyckligt att det kom en sådan här siffra i snurr och det är många som fortfarande hänger upp sig på den. Som ser det som något definitivt och ett löfte vi hade, säger Jonny Gahnshag.

- Men det var den siffran vi kunde förhålla oss till och det är olyckligt att vi hamnat i ett läge där man först har en avsatt summa som sen visar sig felaktig.

Ökad inflyttning

Mikael Rosén håller fast vid att arrangemanget är positivt ur flera aspekter. Han påstår att han vet det av ”praktisk erfarenhet av världen.”

- Jag kan konstatera att vi haft en ökad inflyttning i Falun över tid. Samtidigt som det är svårt att säga vad det beror på. Vi vet inte hur ett Falun utan idrottssatsningar sett ut, säger Rosén.

Även Jonny Gahnshag är positiv.

- Jag har mött många som valt att flytta hit på grund av den frilufts- och evenemangsnäring som finns här. Jag vill också se en högre takt på bostadsbyggandet. Falun har en högre potential att växa än vad vi nyttjar i dag, säger han till Dalarnas Tidningar.

Många kommuninvånare är av en annan uppfattning. 

Häggis (inte verifierad)

lör, 2013-05-25 09:29

1. Fullt normal kommunal matematik vid sådana projekt (?)

Optimistfaktorn Pi (3,14) lämnas till redovisning av slutnotan. I detta fall lyckades man dock dra över med ytterligare 50 milj.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.