Arena 7: Här är undantaget i Sverige

Kan hockeyns och fotbollens klubbar hämta influenser från handbollen. Kristianstad Arena byggd för 337 miljoner och ägd av kommunen är den procentuellt mest välfyllda av alla anläggningar i landet.
Kristianstads handbollsfans älskar matcherna. Stämningen i arenan är hög och klubben får allt större resurser i takt med att publiken hela tiden återvänder.


IFK Kristianstad är undantaget från regeln. När alla, ja åtminstone många klubbar oavsett idrott har sjunkande publiksiffror, då är det trängsel vid entrén när det är handboll på gång i stan.

Imponerande publiksnitt

Handbollsklubben redovisar ett imponerande publiksnitt och det enorma stödet fortsätter att förbrylla Idrottssverige. Vad är det som gör IFK Kristianstad till denna enorma publikmagnet?

- Det är många olika faktorer, IFK Kristianstad har en lång historia som handbollsklubb och det finns en handbollskultur i staden som gett oss en grogrund att bygga på, säger marknadschefen Nikolas Larsson.

- Men framför allt, vi fick ett nytt verktyg att arbeta med när vi flyttade in i Kristianstad Arena även om vi visste att det skulle bli en utmaning att fylla arenan som tar 5 000 åskådare.

Arena med fyra planer

Kristianstad kommun står för den dagliga driften och äger arenan, med fastighetsbolaget ABK:s dotterbolag Sikab som fastighetsförvaltare och Yllan AB som operativt huvudansvarig för evenemang, restauranger och kiosker i arenan.

Byggkostnaden stannade på 337 miljoner kronor. Hyran och driften uppgår till ungefär 30 miljoner årligen.

Kristianstad Arena mäter totalt 21 000 kvm och rymmer fyra fullmåttsplaner och 18 omklädningsrum. En verklig multiarena, där det också anordnas andra evenemang.

Publiksnittet ligger nära 5 000 personer vilket är maxgränsen. Fler åskådare än så går det inte att ta in av säkerhetsskäl. Med det är klubben överlägsen i Handbollssverige och föreningen har dessutom den högsta årskortsbeläggningen i landet sett till procent av arenans kapacitet.

300 företag står bakom

- Vi arbetar efter en publikstrategi, det handlar om att se helheten och inse att IFK Kristianstad är lika mycket ett varumärke som en handbollsklubb. Vi arbetar inifrån och ut med att utveckla våra målgrupper och försöker få alla som är engagerade i föreningen att bli involverade i matcheventet på olika sätt.

- Till exempel deltar föräldrar från ungdomssektionen på A-lagsmatcherna istället för att sälja adventskalendrar och vi har också en bred sponsorflora på omkring 300 företag som vi försöker engagera på olika sätt, säger Nikolas Larsson.

IFK Kristianstad värnar om sin profilering. Förutom att uppmana åskådarna till att bära oranga tröjor placerade de bland annat ut jättetigrar (i papper) i Kristianstad natten innan hemmapremiären. Efter mycket tålamod har de även hittat en hymn till laget som släpptes digitalt och tog sig in på Digilistan.

Attraherar åskådarna

- Vi arbetar mycket med upplevelser. Vi vill överraska publiken. Som när vi presenterade och döpte vår nya maskot i samband med matchen mot Guif. En annan detalj är att ingen i laget har nummer åtta eftersom den åttonde spelaren sitter på läktaren.

Larsson framhäver också att handbollen är en lättsåld sport, det händer mycket, det är högt tempo, många mål och lagom tidslängd. Detta underlättar när IFK Kristianstad ska attrahera sekundära målgrupper som inte är varken sportnördarna eller de mest hängivna supportrarna. Detta bidrar också till att föreningen har en bra spridning mellan tjejer och killar såväl som gamla och unga.

- En match som slutar 25-24 i handboll kan vara dramatisk och lättare att ta till sig än en 0-0 match i fotboll för de som inte är så insatta i idrott.

16-sidig bilaga inför varje match

Hanna Oredsson är en trogen supporter och återkommande besökare på IFK Kristianstads matcher. Hanna lyfter fram den speciella känslan av att gå på matcherna och hon ser möjligheter för andra föreningar att ta lärdom av Kristianstads arbete att locka tjejer.

- Det är alltid en bra stämning här. Alla är taggade och det finns inget hat mot motståndarlaget som annars är ganska vanligt inom idrotten. Det tycker jag är väldigt skönt.

IFK Kristianstad lägger resurser på sin marknadsföring, både på nätet och med mer traditionella medier som tv- och radioreklam. Klubben ger också ut en 16-sidig bilaga inför varje match som finansieras med annonsförsäljning. Trots framgångarna tänker IFK Kristianstad inte sluta att utvecklas.

Studiebesök i Kiel

- Vi hoppas kunna sjösätta ett nytt biljettsystem i slutet av året där säsongskortsinnehavare kan släppa sin plats om de inte kan komma på matchen. Den som har säsongskortet kan på så sätt få kickback på sin biljett och vi kan sälja den till en annan åskådare, berättar Nikolas Larsson.

- Vi hämtar också inspiration från andra föreningar, till exempel från HV71 som har ett framgångsrikt nätverk på sponsorsidan och Malmö FF med sin supporterkultur. Vi har även varit i Tyskland och tittat på Bundesliga och sett exempelvis hur Kiel jobbar.

Målsättningen inför säsongen var att öka publiksnittet från 4100 till 4300. Det var snart gjort.

Marcus Mattsson

Fakta

"Vi arbetar efter en publikstrategi, det handlar om att se helheten och inse att IFK Kristianstad är lika mycket ett varumärke som en handbollsklubb. Vi arbetar inifrån och ut med att utveckla våra målgrupper och försöker få alla som är engagerade i föreningen att bli involverade i matcheventet på olika sätt", säger Nikolas Larsson, marknadschef i IFK Kristianstad.

Daniel Sirensjö (inte verifierad)

tors, 2014-01-02 20:29

1. Byggkostnaden

Kostnaden ni skriver var kalkylen. NCC pressade byggkostnaden rejält till 270 miljoner kronor.

skanska (inte verifierad)

tors, 2014-01-02 22:21

2. sirensjö

Jobbar du på NCC? Vart fan man läser är du och berättar hur bra NCC är? #besserwisserW

Daniel Sirensjö (inte verifierad)

tors, 2014-01-02 22:35

3. NCC

Nej, jag jobbar inte på NCC och har aldrig gjort. Brukar definitivt inte lyfta fram NCC, men i det här sammanhanget var det relevant. Däremot vågar jag stå för vad jag skriver och är inte anonym.

Vågar jag?Göran Larsson (inte verifierad)

tors, 2014-01-02 23:19

4. Handbollspublik

Hej! Mycket intressant läsning. Hoppas verkligen att Eskilstuna GUIF kan dra nytta av Kristianstads lyckade satsning när den nya arenan tas i bruk.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.