Arenakostnaderna uppe i 8 miljarder

Arenatrenden har rullat över fotbolls-Sverige. Kommunpolitiker har tagit beslut om att bygga arenor för över 8 miljarder kronor.
Många åskådare har fått det bra på läktarna. För bra, ibland... Men att man man till och med somnar kan ju också bero på underhållningen.


Idrottens Affärer och Fotboll Direkt har sammanställt fakta för fotbollens arenasatsningar sedan 2005.

I takt med ståtliga byggen har utvecklingen skenat. Det som började med Borås Arena för nästan tio år sedan, då till en kostnad om 115 miljoner, har vuxit lavinartat år från år.

Just nu beräknas arenasatsningarna ha nått en kostnad mellan 8 och 9 miljarder kronor.

Två flaggskepp

De senaste storsatsningarna är flaggskeppen Friends och Tele2 som har blivit verkliga till mångmiljardbelopp. Båda de så storslagna projekten går redan hundratals miljoner kronor back.

Lägg där till hur både Malmö och Kalmar FF tyngs hårt av sin egenägda arenor och har driftskostnader på mellan 20-50 miljoner om året.

Ovanpå allt det här har flera klubbar fått se sina arenaplaner stoppas, som Helsingborg, Häcken och Halmstad. Tunga besked där inblandade fått kalla fötter och kalkyler spruckit.

Här är fakta och kostnader för landets fotbollsarenor:

Friends Arena
Stad: Solna.
Invigd: 2013.
Kostnad: 2,8 miljarder kr.
Hemmalag: AIK (Allsvenskan), Sveriges landslag.
Kapacitet: 50 000.
Underlag: Naturgräs.
Övrig Fakta: Sveriges nationalarena för fotboll. Utrustad med stängningsbart tak.
 
Tele2 Arena
Stad: Stockholm.
Invigd: 2013.
Kostnad: cirka 2,7 miljarder kr. (ej färdigräknat)
Hemmalag: Djurgården (Allsvenskan), Hammarby (Superettan).
Kapacitet: 30 001.
Underlag: Konstgräs.
Övrig fakta: Utrustad med stängningsbart tak.

Myresjöhus Arena
Stad: Växjö
Invigd: 2012
Kostnad: 204 miljoner kr.
Hemmalag: Östers IF herr (superettan) och dam (div 1 damer).
Kapacitet: 12 000.
Underlag: Naturgräs.
Övrig fakta: Går internationellt under namnet Växjö Arena. Uefa-klassad för europeiska matcher och var en av spelplatserna för dam-EM 2013.
 
Guldfågeln Arena
Stad: Kalmar.
Invigd: 2011.
Kostnad: 250 miljoner kronor.
Hemmalag: Kalmar FF (Allsvenskan).
Kapacitet: 12 200.
Underlag: Naturgräs.
Övrig fakta: Godkänd av Uefa för internationella matcher och värd för matcher i dam-EM 2013. Arenan har aldrig varit helt fullsatt. Publikrekordet är på 11 852 från Kalmar-Djurgården 11 april 2011.
 
Swedbank Stadion
Stad: Malmö.
Invigd: 2009.
Kostnad: 695 miljoner kr.
Hemmalag: Malmö FF.
Kapacitet: 24 000.
Underlag: Naturgräs.
Övrig fakta: Har fyra av fem stjärnor när det gäller Uefas klassning. Tvingas sänka publikkapaciteten till 21 000 i samband med Europamatcher.

Gamla Ullevi
Stad: Göteborg
Invigd: 2009
Kostnad: 350 miljoner kr.
Hemmalag: IFK Göteborg (Allsvenskan), Gais (Allsvenskan), BK Häcken (Allsvenskan), Nationalarena för svenska damlandslaget.
Kapacitet: 18 400.
Underlag: Naturgräs.
Övrig fakta: Fick samma namn som sin föregångare trots att arenan är nyare än "Nya Ullevi"
 
Swedbank Park
Stad: Västerås
Invigd: 2008
Kostnad: 500 miljoner kr för fyra arenor i samma område.
Hemmalag: Västerås SK (Division 1, Syrianska IF Kerburan, Division 2, IFK Västerås (Division 4 herr och dam) och BK 30 (Division 1 dam)
Kapacitet: 7 000.
Underlag: Konstgräs.
Övrig fakta: Ingår i ett komplex med totalt fyra arenor (ABB Arena Syd för bandy, ABB Arena Nord för ishockey, Bombardier Arena för handboll).
 
Borås Arena
Stad: Borås.
Invigd: 2005.
Kostnad: 112 miljoner kr.
Hemmalag: Elfsborg (Allsvenskan), Norrby IF (Division I Södra).
Kapacitet: 16 280.
Underlag: Konstgräs.
Övrig fakta: Den ursprungliga publikkapaciteten har sänkts för att klara Uefa-kraven. Publikrekordet är på 17 083 mot Kalmar 2005.
 
Nya Parken
Stad: Norrköping
Invigd: Efter en omfattande renovering 2008-09 för 291,5 miljoner kronor invigdes Nya Parken, tidigare Idrottsparken. Med början 2010 övertog IFK Norrköping arenan till ett pris av 308,5 miljoner via bolaget Norrköpings Idrottspark AB.
Kostnad: enligt ovan, men nu planeras även bostäder på området.
Hemmalag: IFK Norrköping (samt Sleipner, Sylvia och IFK Norrköping DFK).
Kapacitet: 17 234
Underlag: konstgräs.
Övriga fakta: redan vid EM 1992 togs löparbanorna bort och de då nybyggda läktarna flyttades närmare planen. 

Behrns Arena
Stad: Örebro
Invigd: sedan 2003 ideliga nybyggnationer.
Kostnad: hela området med fotbollsanläggningen, bandyhall, hockeyhall, bostäder och kontor har förvandlats för över en halv miljard kronor.
Hemmalag: Örebro SK samt KIF Örebro och Örebro Black Knights.
Kapacitet: 12 674
Underlag: konstgräs
Övrig fakta: Behrn Fastigheters Per Johan Behrn har köpte namnrättigheterna 2006.
 
Södertälje Fotbollsarena
Invigd: 2005
Kostnad: 120 miljoner kronor
Hemmalag:  Assyriska FF och Syrianska FC
Kapacitet: 6 400
Underlag: konstgräs
Övriga fakta: ägare är Södertälje kommun som står för underhåll.

Stad: Sundsvall
Invigd: 2002.
Kostnad: har byggs ut i etapper och var en av de första arenorna i modern tappning. Största förändringen skedde 2001-2002. Då med bl a konstgräs vilket ingen annan arena hade vågat satsa på.
Hemmalag: GIF Sundsvall
Kapacitet: 8 500
Underlag: konstgräs
Övriga fakta:
Renoverad: 2001-2002
Övriga fakta: Sundsvall Arena blev Norrporten Arena den 6 augusti 1903. Fastighetsbolaget Norrporten hade då köpt anläggningen av Sundsvalls kommun.Norrporten Arena

Kommande arenor

Sätraåsen Fotbollsarena (arbetsnamn)
Stad: Gävle
Invigd: Planerad invigning 2015.
Kostnad: 130 miljoner kr (beräknat).
Hemmalag: Gefle IF (Allsvenskan).
Kapacitet: 6 500.
Underlag: Konstgräs.
Planstorlek: - "större än Strömvallen" enligt uttalande från klubben.
Övrig fakta: Kommer att byggas utifrån senaste Uefa-krav och blir tillåten för Europaspel.

Aktuella projekt

Olympia, Helsingborg, ombyggnad, men inte beslutat i vilken omfattning. Kostnadsförslagen anses för höga.
 

Örjans Vall, Halmstad, om- eller nybyggnad. Halmstads BK:s förslag är en ny arena med kapacitet för 11 500 åskådare och en beräknad kostnad på 175 miljoner kronor. Alliansen av politiker bestämde i stället att rusta Örjans Vall för 75 miljoner kronor.

Mindre projekt

Kopparvallen, Åtvidaberg, med en kapacitet om 8 000 åskådare. Ägs av Kopparvallen i Åtvidaberg AB och har renoverats 2010 och fick en ny läktare 2012.

Strandvallen, Hällevik, med en kapacitet om 7 000 åskådare och med Sölvesborgs kommun som ägare. Mjällbys hemmaplan renoverades 2002 och byggdes ut 2010 och 2012.

Grimsta Idrottsplats i Vällingby är BP:s hemmaplan med plats för 8 000 åskådare. De storslagna planerna med en ny arena vid Solvalla är skrotade och dagens anläggning har renoverats i etapper, framför allt 1986 och 2006–2007, senast förstärktes publikkapaciteten och belysningen till en kostnad av nära 20 miljoner kronor.

lasse b (inte verifierad)

tors, 2013-12-26 11:32

1. intressant ...

intressant med dessa enorma arenakostnader, tvivels utan ! detta speciellt eftersom jag bl a sysslar med "idrottens samhällsvärde - sett ur ett folkhälsoperspektiv" ... för mej är det höjden av livskvalité ta ut skidorna ur garaget och skida ut på ängen i egentillverkat spår; med eller utan publik ...

mr Christer (inte verifierad)

tors, 2013-12-26 15:13

2. Boden Arena

Ni har glömt/missat Boden Arena... Har för mig att den är rätt så sparsamt byggd.

Pelle (inte verifierad)

fre, 2013-12-27 10:56

3. Linköping?

Saknar även Linköpings nya skrytbygge, fast den räknas kanske inte eftersom man bara spelat dam-EM!

Bengt Skagerström (inte verifierad)

lör, 2013-12-28 21:29

4. Miljarder i arenabyggen

Kanske borde även nya allsvenska Falkenbergs FF nämnas, även om sejouren bara skulle bli ettårig? Där har de styrande i kommunen beslutat om en ny arena för budgeterade 150 miljoner , att stå klar 2015. Så dispens måste ju till för 2014.

Bengt Skagerström (inte verifierad)

lör, 2013-12-28 22:03

5. Miljarder i arenabyggen

När det gäller Falkenbergs FF:s nya arena blev de 150 miljonerna ett för högt belopp. Hälften eller dryga 65 miljoner får det kosta, om det nu kommer att räcka med detta. En blygsam, struntsumma i jämförelse med de stora allsvenska konkurrenterna, men känns mycket för den lilla föreningen. 32WP3P

Hockeyförbundets årsmöte sade ja till enmansutredaren Ola Lundbergs förslag om  ny modell för ned – och uppflyttning i SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Beslutet ökar klyftorna i hockey-.Sveriges och togs i strid med Hockeyallsvenskan och Hockeyettans totalt 50 klubbar.

Vänsterpartiet vill införa miljardstöd till idrotten för att modernisera idrottsplatser och idrottshallar som byggdes under miljonprogramsåren. Det kan bli den katalysator som behövs för att möta ett stort behov hos majoriteten av Sveriges kommuner och skapa plats för framtidens idrott, är en bedömning från RF.

Hockeyallsvenskans 14 klubbar och Hockeyettans 46 klubbar går mot två tunga nederlag då ledamöter till Svenska Ishockeyförbundets årsmöte samlas på lördagen. Bakslag som ytterligare ökar sprickan i svensk ishockey, och som försvagar den grundsten som svensk ishockey vilar på – breddverksamheten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Basketföreningen Dolphins har ett mycket förmånligt avtal med sportvarukedjan Stadium – och nu har parterna enats om en förlängning. Men så är också båda hemmahörande i Norrköping. 

Stadium förlänger samarbete med Dolphins och fortsätter som namnsponsor till Stadium Arena, en av basket-Sveriges finaste hallar. Avtalet sträcker sig tio år framåt i tiden, till och med 2028.

Det hann bara gå några dagar med misstankar om matchfixing runt det allsvenska mötet Kalmar-Elfsborg så kommer rapporten från RF. Vardagen med spelmissbruk och matchfixning bland ledare och aktiva är mycket värre än befarat, visar en ny studie från Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska Institutet. 

Nu är han i farten igen, Stephan Wilson, som utan någon som helst kunskap eller vana antog uppgiften att åka Vasaloppet. Nu ska han leda andra nybörjare i Min klassiker på TV6.

Ajax 19-årige lagkapten Matthijs De Ligt är världens mest eftersökta fotbollsspelare. Enligt spanska tidningen Sport är läget så här: Barcelona bjuder 65 miljoner kronor i årslön. Juventus 108 miljoner om året och Paris Saint Germain fyra miljoner i veckan, 192 miljoner om året under fem år. Något svar finns ännu inte.