Nej, det blir inte en hall till...

I många kommuner och i många föreningar längtar man efter en bandyhall. Sandviken har en av Sveriges finaste. Där kom förslaget att bygga en bandyhall till! Nu är ärendet avgjort.
I maj 2009 invigdes Göransson Arena – en gigantisk inomhusarena med plats för ca 10 000 personer och en yta tre gånger större än Globen. Och den förblir Sandvikens enda bandyhall...

 

Samma vecka som Sandvikens AIK står inför en ny SM-final blir historien aktuell igen.

Det som började 2006 med nyheten som många knappt trodde var sann.

- Varsågoda, vi bygger en hall för bandyn, sa representanter för två stiftelser ursprungligen från familjen Göransson, huvudägare av koncernen Sandvik i nästan 100 år.

Varsågoda!

Göran Fredrik Göransson grundade Sandvik år 1862 och sedan dess har företaget växt till en koncern med verksamhet runt om i världen.

Ättlingar till familjen Göransson ville främja barn- och ungdomsverksamhet på hemorten och det var ett skäl till att stiftelserna tillkom. Tillgångarna bestod till stor del av Sandvik-aktier och varje år bidrar stiftelserna med totalt ca 60 miljoner kronor till olika ändamål.  

Drygt 100 miljoner kostade hallen att bygga och när den 2009 stod klar överlämnades nycklarna till kommunen.

- Ni får den, för en symbolisk krona.

Men driften då...

Det följde med ett årligt bidrag om 1 miljon kronor till driften.

Men det var just det. Driften blev så mycket större och plötsligt var hallen ett problem.

En fantastisk arena, men den kostade för mycket. Sedan dess har denna multiarena om 12 940 kvm för 10 000 åskådare varit omdiskuterad.

Och kommuninvånarna har inte gjort något hemlighet av att de hellre föredrar artister och andra event än bandy. Ortens nationalsport var inte så eftertraktad...

Bygg en hall till

Det fanns förslag om att bandyklubben skulle få lämna hallen. Det lanserades också en idé om att bandyn bara skulle ha en av tre vinterperioder.

Men sportens anhängare var trots allt tillräckligt många för att sådana drastiska propåer skulle vinna gehör.

Överraskningarnas tid var ändå inte förbi.

I höstas lämnade Per-Ola Grönberg in förslaget:

- Bygg en ny bandyhall och frigör arenan!

Inte värd en utredning

Han är fp-politiker i kommunfullmäktige och har också ett förflutet som målvakt i Sandvikens bandylag. Nu såg han en lösning framför sig:

- Bygg en ny bandyhall på gamla VM-arenan. Flytta kylanläggningen från Göransson Arena, sluta med isidrotter där och frigör i stället utrymme för andra idrotter som i dag är trångbodda.

Nu är saken avgjord. Sandviken blir inte en exceptionell kommun i Sverige med två bandyhallar.

En överväldigande politisk majoritet i kommunstyrelsen avfärdade förslaget. Ledamöterna var överens om att inte ens lägga tid och resurser på en utredning.

KentW (inte verifierad)

tis, 2015-01-13 10:34

1. När verkligheten kommer ikapp......

Friends Arena, Tele2 Arena, Göranssons Arena, Vänersborgs Arena........ Dessa är resultatet av Ramsin's drömmar om att göra bandy till en "nationalsport" större än fotboll och ishockey, och detta med hjälp av hans "vision" om att allt går att "skapa" om man sätter upp kraven på hur "upplevelsen paketeras"! Och detta paket omvandlades till KRAV, inte bara på att samtliga elitserielag MÅSTE ha en inomhushall utan också på hur stor, för hur många åskådare den skulle kunna ta emot, tv-studio, restauranger, toaletter och ståplats för motståndarlaget avskilt från övriga....listan var lång. Många var de experter på logistik och ekonomi som ifrågasatte hur det skulle vara möjligt att växla mellan Vintersport och Sommarsport, Vinternöje och Sommarnöje i dessa extremt stora byggnader utan att det skulle leda till extremt stora kostnader. Nu efter ett antal vintrar och sommrar har vi svaret det är inte möjligt utan enorma kostnader! Idag har många kommuner satsat och lagt stora summor skattepengar på att "förverkliga Ramsin's dröm". Idag är dessa "monument" inget annat än kvarnstenar runt dessa kommuners ekonomi, klubbarna har fått ökade kostnader men det finns inte fler personer som betalar dyrare inträden till matcherna än tidigare. Skandalerna runt byggena är numera vardagsmat hänvisade till sida 3 i ortstidningarna. Förslaget i Sandviken om att bygga en hall enbart för bandy, med storlek anpassad för den publik som finns och utrustad för bandy i första hand är helt rätt, då skulle föreningarna också få en "möjlighet" att skapa en sund ekonomi.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.