Nya planer för Scandinavian Masters

Med ett och samma tävlingsnamn, Scandinavian Masters, och med sex ledande sponsorer i stället för en huvudsponsor ska svensk golfs proffstävling få ny profil. Dessutom, satsningen på att få Ryder Cup innebär att Svenska Golfförbundet behåller ägarskapet.

Avsikten var att SAS Masters på Barsebäck i juli var Svenska Golfförbundets avsked som ägare och att Björn Örås, ägaren och den drivande bakom Bro Hof Slott GC, skulle bli ytterst ansvarig från 2010.

Men nu har parterna enats om en annan struktur och det innebär att SGF arrangerar Europatourtävlingen även 2010 på Bro Hof. Masters vd, Fredrik Nilsmark, förklarar på golf.se:

En ny avsiktsförklaring

- Vår ambition kvarstår att Björn Örås ska äga den här tävlingen enligt den avsiktsförklaring som är gjord men nya Masters hänger ihop med den svenska Ryder Cup-ansökan. Nu sköt man upp den processen och efter en diskussion med Björn så tyckte han att det var rimligt att SGF fortsätter och det har vi accepterat. Björn kommer dock att gå in som styrelseordförande i bolaget med omedelbar verkan och det kommer att bildas en delvis ny styrelse.

Golfförbundet har lagt ut ett antal miljoner för att Sverige ska få en stor proffstävling årligen. Nu står det klart att Björn Örås i utbyte för en förlustgaranti tar över som ägare av tävlingen från nästa år.

SAS är kvar som huvudsponsor även 2010 och har sedan en option på ytterligare två år. Planerna inför framtiden är omfattande. Prissumman ska höjas från 10 till 20 miljoner kronor. Fredrik Nilsmark behåller jobbet som vd och med Jesper Parnevik vid sin sida:

Ska behålla ett och samma namn

- Björn Örås och jag har skrivit ett visionsdokument som vi båda kommer att jobba mot. Masters har bytt namn väldigt många gånger de senaste åren och det är omöjligt att bygga ett varumärke om man byter tävlingsnamn hela tiden. Den långsiktiga tanken är att det ska heta Scandinavian Masters, och istället för en titelsponsor ha sex patrons/huvudsponsorer.

- Sedan gillar vi båda US Masters väldigt mycket, utan att bli stursk och säga att vi ska bli som dem så har US Masters väldigt många saker som de gör bra och som vi har tittat på. De är konsekventa och det vill vi också vara. De är genomtänkta in i minsta detalj och det har väl inte vi varit alla gånger. Ska man bygga ett starkt varumärke så kan man snegla på US Masters, för de har gjort det mycket framgångsrikt, säger Fredrik Nilsmark till golf.se där han också avslöjar delar av arbetet med Ryder Cup:

- Det sker ett jättejobb bakom kulisserna för att få till en så stark ansökan som möjligt och den ska vara inne i april nästa år. Det krävs en oerhörd massa parametrar som måste infrias för att vi ska få Ryder Cup. Just nu läggs det ner mycket kraft från olika håll och det väntar ett tufft jobb de närmaste sex-sju månaderna för att få till det.

- Diskussionerna inleddes vid distriktsträffen i Norrbotten i helgen och sedan blir det en lång dialog med Golfsverige om hur ett eventuellt Ryder Cup ska byggas upp och finansieras.

Anonymous (inte verifierad)

ons, 2009-08-26 09:40

1. Drömmar

Näringslivsklimatet för att få 6 bolag att lägga upp emot 10 MSEK per år i 6 år är inte det bästa. Juli i Stockholm är för näringslivet lika ödé som Båstad i november. Konkurrensen från Tyskar, fransmän och spanjorer är mördande. Lycka till

Karlskrona kastas ut från hockeyallsvenskan. Tvångsnedflyttningen borde få Svenska ishockeyförbundet att känna sig som boven i dramat. När Karlskrona gick upp i SHL efter säsongen 2015 kom kravet från Förbundet: Ni måste ha en läktare som rymmer 5 000 åskådare. Läktarbygget knäckte klubben.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Trefaldiga mästarna Smederna från Eskilstuna drog sig ut BAHAUS-ligan (tidigare Elitserien) vilket gav eko i svensk speedway. Orsak: ingen publik i coronatider, inga inkomster. Men klubben kör vidare – i division 1.

-  Så länge vi inte kan ha publik som är 50 procent av våra intäkter kan vi inte köra, förklarade Tobias Spångberg, ordförande, avhoppet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mikael Fahlander var starkt pådrivande när klubben inledde marschen mot en tillvaro i högsta serien. Då i flera roller, som sportchef, ordförande och storsponsor för Örebro hockey.   

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Brynäs är på väg att lyckas med sin donationkampanj som ska göra det möjligt att värva två ¨högklassiga nyförvärv. Pengar strömmar stadigt i och många vill bidra till att förstärka laget. Men det krävs flera miljoner.