Handikappidrotten får synas ännu mera

Jonas Jacobsson har det. Anders Olsson, Petra Pettersson och de flesta andra idrottare med funktionsnedsättningar likaså. Vilja av stål. Nu får de ytterligare välförtjänt uppmärksamhet.

Lördagen den 24 oktober öppnar Riksidrottsmuseet i samarbete med Svenska Handikappidrottsförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté en utställning om idrott för personer med funktions-nedsättning där besökarna kan prova på olika idrotter som goalball, showdown och rullstolsslalom.

- Våra idrottare har höga mål och därför vill vi att det ställs höga krav även på dem. Vägen till elit kanske är något längre än för elitidrottare i allmänhet, och därför krävs det verkligen viljor av stål. Att de flesta också vet hur man vänder motgång till framgång är också en styrka, , säger Helene Stjernlöf, kommunikationsansvarig på Svenska Handikappidrottsförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté.

- Det vill vi sprida genom våra idrottare och vi är övertygade om att den insikten skulle gynna fler delar av vårt samhälle inom både näringsliv och politik

Det var först på 1950-talet som idrottsrörelsen började uppmärksamma idrott för personer med funktionsnedsättning och 1969 bildas Svenska Handikappidrottsförbundet. Idag finns över trettio olika idrotter som utövas av personer med olika funktionsnedsättningar (rörelsehinder, synskada, utvecklingsstörning).

Viljor av stål – en interaktiv utställning om handikappidrott presenterar handikappidrottens historia i text, statistik, bild och film. Men framför allt finns olika prova-på-stationer som kommer att växla under utställningens gång. Bland annat kan besökarna prova att köra rullstol i en snitslad bana, eller testa sin förmåga i goalball där det gäller att höra vart bollen är på väg och hindra den från att gå i mål.

På invigningen lördagen den 24 oktober kan du bland annat delta i en temavisning av utställningen samt lyssna på idrottshistorikern Hans Bolling som gör nedslag i handikappidrottens historia. För den som vill testa sina kunskaper om idrott för personer med funktionsnedsättning finns även en tipspromenad.

Idrottsälskare (inte verifierad)

tors, 2009-10-22 11:50

1. Viljor av stål

Har inte ALLA elitidrottare viljor av stål? Min uppfattning är att handikappidrottare skall uppskattas för den idrottsprestation de gör, inte för att de trots ett handikapp idrottar. Dessutom är det så att vägen till elit oftast är kortare inom handikappidrott. Konkurensen ÄR inte lika tuff som i "friskidrott" helt enkelt.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.