Kompisar bygger badmintons Gothia Cup

Två kompisar. Samma passion och samma revanschlusta att sätta svensk badminton på kartan igen. Därför satsar Rune Sörman, 75, och Bruno Wackfelt, 55, på att etablera en ungdomsturnering med 80 000 kronor i potten – och med Gothia Cup som förebild.

I början av 90-talet var det svenska badmintonlandslaget rankat etta i Europa och femma i världen. Nu platsar inte längre det svenska laget bland de 20 bästa i världen.

Lidit i det tysta

Många har lidit i det tysta. De gamla kompisarna Rune Sörman och Bruno Wackfelt är två av dem. Rune med ett gediget idrottsförflutet med spel i IFK Norrköpings B-lag, och aktiv elitspelare i Norrköping Badmintonklubb på 60-talet.

- Jag var bra på träning, men hade dåliga tävlingsnerver och fick gummiarm på tävling. Men framför allt var, och är, badminton roligt. Du kan spela långt upp i åren, mellan generationsgränserna och leka boll, säger Rune Sörman.

Han har vikt en stor del av sitt liv åt försäkrings- och finansbranschen och driver eget framgångsrikt företag i Täby strax norr om Stockholm, Sörman Konsulter AB.

Satsade 100 000 kronor

Bruno Wackfelt är tvåfaldig Europamästare för juniorer 1975 och Nordisk Mästare 1974-75, och driver i dag en lika framgångsrik Peugeot-återförsäljare, Peugeot-Center, på tre ställen i Göteborg.

Tillsammans har vännerna satsat 100 000 kronor för att skapa Sveriges genom tidernas penningmässigt största ungdomsturnering, tillika en av de största i världen: International Top Ranking Under 22.

De har bjudit in tolv av världens bästa ungdomsspelare till Täby Racketcenter 12-13 mars, plus ett par ytterst lovande Täby-spelare – varav en av dem gör debut i A-landslaget i Lag-EM i Holland 14-19 februari: Karolina Kotte, 22.

Varför egna pengar och varför en ungdomsturnering?

- Jag har nu uppnått mogen ålder. Ett bra sätt att använda pengar är att medverka till utvecklingen av badminton i Sverige. Och vad kan vara bättre än att satsa på ungdomarna, de är framtiden, säger Rune Sörman och fortsätter:

Var ska jag annars göra med pengarna?

- Vad ska jag annars göra med pengarna, förresten, köpa en helikopter?

Bruno Wackfelt fyller i:
- Jag blev värvad av Täby IS under 70-talet, och vann mitt första SM-tecken där 1975, innan jag flyttade tillbaka till Göteborg. Min ambition var att bli nummer ett i världen. En skada gjorde att jag avslutade min karriär 1977, och jag har sedan dess följt badminton från sidan.

- Trots att badminton blev en OS-sport i Barcelona 1992 har den inte lyckats hamna på kartan ordentligt. Vi är många som tycker att det är synd, och när Rune kom med idén att dra igång en ungdomstävling, svarade jag ”Ja”.
Gothia Cup förebilden

Locka spelare från hela världen

Bruno Wackfelt tog fram ett förslag hur de skulle ta gå vidare för att förverkliga ungdomsturneringen.

- Min styrka är att bygga varumärke och få ett lag, eller en organisation, att ”springa åt rätt håll”. Ambitionen är att bygga varumärket badminton utifrån den här turneringen, och få den att växa från år till år.

- Gothia Cup i fotboll är förebilden. Även om vi inte blir lika stora, så ska vi i alla fall med hjälp av prispengarna locka de bästa ungdomarna från hela världen till Sverige för en stor ungdomsturnering varje år. Planen är att den ska växla mellan Stockholm och Göteborg. 

Passar in i förbundets satsning

Thomas Angarth, t f förbundschef i Svenska Badmintonförbundet, som agerar under nya namnet Badminton Sweden, lovordar förstås initiativet och ser dessutom att det passar bra in i svensk badmintons comeback:

- Vi har sedan knappt ett år omorganiserat elitverksamheten. Det är Badminton Swedens långsiktiga ambition att snart vara tillbaka i världseliten och konkurrera om medaljer på EM, VM och OS.

Nyligen har en person anställts för att arbeta med talangutveckling av juniorer och ute bland Svenska Badmintonförbundets föreningar.

Kan lyfta svensk badminton

- Bruno Wackfelts och Rune Sörmans satsning på den här typen av ungdomstävling passar därför in ypperligt i strategin för vår satsning på ungdomar, säger Thomas Angarth och avslutar:

- Vi vill öka satsningen med internationellt motstånd på både träning och tävling, så förhoppningsvis kan detta hjälpa till att lyfta svensk badminton. Denna tävling ligger också perfekt i tid för några av de bästa svenska spelarna som försöker kvalificera sig till vårt egna Europamästerskap i Karlskrona, den 16-21 april.

Fotnot: Badminton Sweden består i dag av 236 föreningar och cirka 3 000 licensierade spelare. Ytterligare cirka en kvarts miljon människor beräknas utöva badminton som motionsform minst en gång i månaden.


lasse björck (inte verifierad)

sön, 2012-03-18 19:46

1. bra, badmintonsporten vinner på utvecklas !

alldeles utmärkt, badmintonsporten behöver utvecklas, såväl elit, ungdoms- som breddidtottsligt ! speciellt viktigt därför att just badmintonsporten förmedlar ett stort samhällsvärde- sett ur ett folkhälsoperspektiv - något som framgår med all önskvärd tydlighet inom min studie just vad gäller idrpttens samhällsvärde !

Alla 24 nationer som kvalificerar sig till EM 2020 får 100 miljoner kronor från Uefa. Sveriges 2-0 mot Rumänien betyder 100 miljoner till Svenska fotbollförbundet. För VM-platsen i Ryssland fick SvFF 86 miljoner.

Att Ola Serneke är en byggherre på offensiven och står bakom en unik multihall i Göteborg där han också är på väg att uppföra en skyskrapa är känt vid det här laget.  Nu är han också på väg att liera sig med Fotbollförbundet och Järfälla kommun i syfte att göra en extrem fotbollssatsning av internationellt snitt.

En nyckelroll har förre landslagsspelaren Patrik ”Bjärred” Andersson, som numera är affärsutvecklare på Serneke Projektutveckling.

I veckan tillkännagav Svenska Spel hur kampanjen Gräsroten ger svensk idrott 50 miljoner. Men inte nog med det. Sedan 2016 har Svenska Spel bidragit med 10 000 kr per månad under fotbollssäsongen till olika samhällsinsatser i de allsvenska klubbarna via prispengar från Månadens spelare. Under 2019 har också Månadens spelare i Superettan fått skänka sina prispengar till samhällsengagerande projekt. Totalt handlar det om 300 000 kr

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsföreningen Gatans Lag fick ta emot Volvo Car Sveriges och Svenska Fotbollförbundets stipendium ”Number 10” på en miljon kronor under Fotbollsgalan – Det känns helt fantastiskt . Gatans Lag finns till för de som vill ta sig ur missbruk, hemlöshet och kriminalitet och med det här stipendiet kan vi hjälpa så många fler, säger Sofie Nehvonen, tillträdande verksamhetsansvarig.

Bandyfinalerna fortsatt i SVT

Lördag 21 mars 2020 spelas bandyns SM-finaler på Studenterna i Uppsala. Nu är det klart att det blir direktsändning i SVT, inte bara 2020 utan även ytterligare tre år framåt (2020-2023). "En svensk idrottsklassiker och vi vill satsa här, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.