Kompisar bygger badmintons Gothia Cup

Två kompisar. Samma passion och samma revanschlusta att sätta svensk badminton på kartan igen. Därför satsar Rune Sörman, 75, och Bruno Wackfelt, 55, på att etablera en ungdomsturnering med 80 000 kronor i potten – och med Gothia Cup som förebild.

I början av 90-talet var det svenska badmintonlandslaget rankat etta i Europa och femma i världen. Nu platsar inte längre det svenska laget bland de 20 bästa i världen.

Lidit i det tysta

Många har lidit i det tysta. De gamla kompisarna Rune Sörman och Bruno Wackfelt är två av dem. Rune med ett gediget idrottsförflutet med spel i IFK Norrköpings B-lag, och aktiv elitspelare i Norrköping Badmintonklubb på 60-talet.

- Jag var bra på träning, men hade dåliga tävlingsnerver och fick gummiarm på tävling. Men framför allt var, och är, badminton roligt. Du kan spela långt upp i åren, mellan generationsgränserna och leka boll, säger Rune Sörman.

Han har vikt en stor del av sitt liv åt försäkrings- och finansbranschen och driver eget framgångsrikt företag i Täby strax norr om Stockholm, Sörman Konsulter AB.

Satsade 100 000 kronor

Bruno Wackfelt är tvåfaldig Europamästare för juniorer 1975 och Nordisk Mästare 1974-75, och driver i dag en lika framgångsrik Peugeot-återförsäljare, Peugeot-Center, på tre ställen i Göteborg.

Tillsammans har vännerna satsat 100 000 kronor för att skapa Sveriges genom tidernas penningmässigt största ungdomsturnering, tillika en av de största i världen: International Top Ranking Under 22.

De har bjudit in tolv av världens bästa ungdomsspelare till Täby Racketcenter 12-13 mars, plus ett par ytterst lovande Täby-spelare – varav en av dem gör debut i A-landslaget i Lag-EM i Holland 14-19 februari: Karolina Kotte, 22.

Varför egna pengar och varför en ungdomsturnering?

- Jag har nu uppnått mogen ålder. Ett bra sätt att använda pengar är att medverka till utvecklingen av badminton i Sverige. Och vad kan vara bättre än att satsa på ungdomarna, de är framtiden, säger Rune Sörman och fortsätter:

Var ska jag annars göra med pengarna?

- Vad ska jag annars göra med pengarna, förresten, köpa en helikopter?

Bruno Wackfelt fyller i:
- Jag blev värvad av Täby IS under 70-talet, och vann mitt första SM-tecken där 1975, innan jag flyttade tillbaka till Göteborg. Min ambition var att bli nummer ett i världen. En skada gjorde att jag avslutade min karriär 1977, och jag har sedan dess följt badminton från sidan.

- Trots att badminton blev en OS-sport i Barcelona 1992 har den inte lyckats hamna på kartan ordentligt. Vi är många som tycker att det är synd, och när Rune kom med idén att dra igång en ungdomstävling, svarade jag ”Ja”.
Gothia Cup förebilden

Locka spelare från hela världen

Bruno Wackfelt tog fram ett förslag hur de skulle ta gå vidare för att förverkliga ungdomsturneringen.

- Min styrka är att bygga varumärke och få ett lag, eller en organisation, att ”springa åt rätt håll”. Ambitionen är att bygga varumärket badminton utifrån den här turneringen, och få den att växa från år till år.

- Gothia Cup i fotboll är förebilden. Även om vi inte blir lika stora, så ska vi i alla fall med hjälp av prispengarna locka de bästa ungdomarna från hela världen till Sverige för en stor ungdomsturnering varje år. Planen är att den ska växla mellan Stockholm och Göteborg. 

Passar in i förbundets satsning

Thomas Angarth, t f förbundschef i Svenska Badmintonförbundet, som agerar under nya namnet Badminton Sweden, lovordar förstås initiativet och ser dessutom att det passar bra in i svensk badmintons comeback:

- Vi har sedan knappt ett år omorganiserat elitverksamheten. Det är Badminton Swedens långsiktiga ambition att snart vara tillbaka i världseliten och konkurrera om medaljer på EM, VM och OS.

Nyligen har en person anställts för att arbeta med talangutveckling av juniorer och ute bland Svenska Badmintonförbundets föreningar.

Kan lyfta svensk badminton

- Bruno Wackfelts och Rune Sörmans satsning på den här typen av ungdomstävling passar därför in ypperligt i strategin för vår satsning på ungdomar, säger Thomas Angarth och avslutar:

- Vi vill öka satsningen med internationellt motstånd på både träning och tävling, så förhoppningsvis kan detta hjälpa till att lyfta svensk badminton. Denna tävling ligger också perfekt i tid för några av de bästa svenska spelarna som försöker kvalificera sig till vårt egna Europamästerskap i Karlskrona, den 16-21 april.

Fotnot: Badminton Sweden består i dag av 236 föreningar och cirka 3 000 licensierade spelare. Ytterligare cirka en kvarts miljon människor beräknas utöva badminton som motionsform minst en gång i månaden.


lasse björck (inte verifierad)

sön, 2012-03-18 19:46

1. bra, badmintonsporten vinner på utvecklas !

alldeles utmärkt, badmintonsporten behöver utvecklas, såväl elit, ungdoms- som breddidtottsligt ! speciellt viktigt därför att just badmintonsporten förmedlar ett stort samhällsvärde- sett ur ett folkhälsoperspektiv - något som framgår med all önskvärd tydlighet inom min studie just vad gäller idrpttens samhällsvärde !

Vita Hästen gör sin bästa säsong på länge i Hockeyallsvenskan. Men de ekonomiska villkoren är hotfulla och förtar delar av glädjen..

 "Det är tuffa siffror", säger klubbchefen Dan Björkman.

Klubben måste ha in 5 miljoner kronor innan sista april för att klara elitlicensen, det är den bistra verkligheten.

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

Det var som en saga. Lilla Åby-Tjureda gjorde på tre år en blixtresa till elitserien i bandy. Byggde rekordsnabbt och rekordbilligt en hall för 43 miljoner kronor som stod klar till premiären. Allt var glädje, hurrarop och applåder. Men alla sagor slutar inte lyckligt. Laget kom toksist i elitserien.

Så frågan är vad som händer? Blir det en snabbresa nedåt nu?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elias Pettersson genombrott i NHL är välkänt. Att hans stjärnglans stärks stadigt kommer det nu ytterligare bevis på. Han har skrivit ett personligt kontrakt med Vitamin Well där han ska bli en av varumärkets ambassadörer. Han  blir företagets första ambassadör inom ishockey.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.