25 miljoner bara i utgifter i Göteborg

Intäkterna är på cirka 25 miljoner kronor. Bara det att utgifterna är lika stora. Nu framkommer tidigare hemliga siffror på hur Got Event och Sport & Evenemang AB lyckades sy ihop drömmatchen FC Barcelona-Manchester United - och hur budgeten ser ut.
Sport & Evenemang AB etablerar sig allt mera och senaste satsningen var på Europas största TV-skärm (stor som en 25-metersbassäng) i samband med Sveriges tre matcher i EM. 17 000 personer tittade på.

 

Idén föddes för ett halvår sedan. Thomas Torkelsson, VD på Got Event, och Affe Akbari, vd vid Sport & Evenemang AB, kunde inte motstå lockelsen. Inte heller Ullevis arenachef Jonas Georgsson som fick uppdraget att kolla förutsättningarna.

Lika begärlig som hopplös

En omöjlig uppgift egentligen. En drömmatch, lika begärlig som hopplös, för alla arrangörer.

- Göteborg tänker alltid stort kring evenemang. Både storklubbar och världsartister vet att vi är duktiga på genomförande, säger Jonas Georgsson som lett förhandlingarna från idépresentation till konkret affärsavtal med klubbarna.

Via hans möten med representanter för Barcelona och United  växte förhoppningarna. Det var visst möjligt att i Göteborg ordna en repris på fjolårets Champions League-final.

En glödhet sommar

För 14 dagar sedan förstod de tre göteborgarna att Barcelonas och Uniteds klubbledningar gillade förslaget och att ett undertecknande var nära. I veckan skrev alla på kontraktet och den 8 augusti springer stjärnorna ut på Nya Ullevi inför 50 000 åskådare.

Göteborg befäster ytterligare positionen som en av Skandinaviens viktigaste besöksorter. Sommaren blir glödhet, först med både Madonna och Bruce Springsteen som nu alltså följs av världsstjärnor som Lionel Messi, Danny Welbeck, Andrés Iniesta och Wayne Rooney.

Got Event och företaget Sport & Evenemang är nu partners och de som riskar i affären. Budgeten är klar, om än ifrågasatt åtskilliga gånger innan beslut fattades.

Flyg, arvode, hotell, ja, allt

Om de inte vore så säkra på att det blir fullsatt på Nya Ullevi hade de aldrig vågat gå in i affären.

Idrottens Affärer kan avslöja att utgifterna ligger på ca 10 miljoner kronor per klubb. Det är vad de kräver för att komma och spela. Till det kommer flyg i första klass, fem-stjärnigt hotell, mat, transport, och andra kringkostnader.

De slutliga utgifterna hamnar på nära 25 miljoner. Det är precis vad intäkterna beräknas ge – 50 000 åskådare multiplicerat med 500 kr i snitt för biljetterna.

- Vi tjänar pengar på det och de tjänar pengar på det. Det är en bra affär för alla parter, medger Thomas Torkelsson.

En supermatch per år

Det är på marginalerna som arrangörerna ska hämta hem en vinst. Framför allt via de dyraste biljetterna, sponsoravtal och på att sälja TV-rättigheten.

- Vår förhoppning är att Supermatchen kan utvecklas till ett återkommande evenemang, säger Max Markusson på Göteborg & Co som tror att ett stort antal utländska fans lockas till stan.

Sport & Evenemang har stor del i event, såväl ekonomiskt som praktiskt. Företaget bygger också om Nya Ullevi till en tajt fotbollsarena med läktare om ca 100 meters längd på båda kortsidorna för 18-20 000 personer.

Många uppdrag

Sport & Evenemang etablerar sig allt mera på eventsidan i landet. De står bakom utomhusmatcherna i ishockey på olika orter, för STCC bygger de om Solvallas travbana och Östersunds flygfält på Frösön till racingbanor och de står bakom planerna på Världscup-slalom inne på Ullevi 2014.

- Allt är möjligt. Och sånt här gillar folk, säger Affe Akbari som har ytterligare ett stort projekt aktuellt.

- Det har aldrig gjorts något liknande. Inte heller det, säger Akbari med ett skratt och förblir hemlighetsfull.

Det gäller ytterligare en idrott, det ska ske mitt i stan, det är helt unikt och det kommer garanterat att samla tiotusentals åskådare.

Europas största skärm

Akbari berättar glatt om Arena Sweden och byggandet av Europas största TV-skärm i samband med Sveriges tre EM-matcher.

- 17 000 personer köpte biljetter till tre fotbollsfester inne på Gamla Ullevi. Vi hade en sagolik stämning under Sveriges matcher. Men så hade vi också en jätteskärm för att sända matcherna.

 255 kvm stor! Motsvarande 554 stycken 42-tums TV-apparater eller stor som en 25-metersbassäng med tio banor!

- Med underhållning, artister, ett jättelikt cateringområde blev det en jättesuccé. Nu planerar vi att sända minst fem matcher från fotbolls-VM i Brasilien, avslutar Akbari.

Här nedan kan du se filmen som marknadsförde Arena Sweden och som visar skärmens storlek.

Thomas Ejderhov 

svenska folket (inte verifierad)

mån, 2012-07-02 09:16

1. bra artikel

bra artikel
Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.