En svensk klassiker kräver 500 000

Nu uppstår bråk i motions-Sverige. En svensk klassiker vill ha ensamrätt på beteckningen klassiker och stämmer Malmöklassikern med krav på 500 000 kronor i vite för namnintrång.
Att klara färden på skidor mellan Sälen och Mora är ett styrkeprov som många motionärer antar för att klara En svensk klassiker. Foto: Ulf Palm, Scanpix


- Innan det går för långt måste vi agera för att hålla vårt varumärke högt, säger Michael Thorén, vd på En svensk klassiker till Dalarnas Tidningar.

Liknande arrangemang

Den person som klarar kraftproven Vasaloppet, alternativt Engelbrektsloppet, Vansbrosimningen, Vätternrundan och Lidingöloppet inom tolv månader har också klarat av En svensk klassiker, en hedersbetygelse.

- Vi har byggt upp vårt varumärke sedan 1971, men nu är det väldigt många som kommer upp med klassiker i sina arrangemang, säger Michael Thorén.

En svensk klassiker har sökt patent på sitt namn och klassikerbenämningen, men från Patent- och registreringsverket har det ännu inte kommit något beslut.

"Vi ska ta de andra också"

Men En svensk klassiker går vidare och stämmet Malmöklassikern och nu är också kontakt tagen med representanter för Göteborgsklassikern.

- Vi ska ta de andra också, säger Michael Thorén.

Malmöklassikern omfattar motionsloppen Malmömilen, Malmösimmet och cykelloppet Malmö Velo Classic.
Michael Thorén menar att det är naturligt att man vill skydda sittvarumärke.

- Vi vet ju inte vad det är för filurer, som vill tjäna pengar på klassikerbegreppet.

Peter (inte verifierad)

tors, 2012-09-13 10:42

1. En ÄKTA svensk klassiker

Helt rätt att ta strid för detta. Att ha gjort en KLASSIKER skall vara synonymt med En Svensk Klassiker. Begreppet riskerar att urvattnas om det används till höger och vänster. Göteborgsklassikern är dessutom nästan löjlig med sina tre grenar och så långt ifrån En Svensk Klassiker man kan komma. Missförså mig inte, all uppmaning till motion är jättebra men snylta inte på klassikerbegreppet.

Erik (inte verifierad)

tors, 2012-09-13 12:03

2. Fräckt att först nu agera

Först låter man massa lokala klassiker bygga upp klassikerbegreppet runt om i Sverige i 20 år. Sedan, när det är ett begrepp ska man stämma. Så fungerar inte varumärkeslagen. Man vinner nog inte heller Skåningar eller Göteborgares hjärtan. Läs mer på www.malmoklassikern.se om detta fall inkl Tingsrättsinfo o Orv:s info

Linus (inte verifierad)

tors, 2012-09-13 21:10

3. Ja, en Svensk klassiker..

En Svensk klassiker är alltid en klassiker, men en klassiker måste inte vara en Svensk klassiker. Uttrycket en klassiker har i stort sett blivit ett begrepp som termos eller triathlon. En Svensk Klassiker kommer alltid vara en Svensk klassiker, men varför ska det hindra att det finns andra, mindre klassiker runt om i riket?

Nella (inte verifierad)

fre, 2012-09-14 18:11

4. ESK vinner på att det finns

ESK vinner på att det finns en massa lokala klassiker som man börjar med innan man tar steget till Vasaloppet, Lidingöloppet,Vansbro å Vätternrundan. Dessutom blir det bättre och mera vana tävlande på detta vis. ESK tänker helt fel, de skulle istället supporta de lokala småbröderna, det är deras plantskolor! Vad är planen, stämma alla sveriges olika Klassiker? kan det gynna intresset för ESK? ESK som t o m tar betalt för att utfärda diplomet.....

Stefan (inte verifierad)

mån, 2012-09-17 21:11

5. Citat

"- Vi vet ju inte vad det är för filurer, som vill tjäna pengar på klassikerbegreppet." Behöver jag ens skriva en kommentar?

Eva (inte verifierad)

mån, 2012-09-17 21:36

6. Bättre citat

"- Vi ska ta de andra också", säger Michael Thorén. Kom igen Micke - vi MÅSTE bara slå ut alla andra motionslopp. Det skall inga andra motionslopp finnas jämte mina! Vad hände med motionsidrott och förbrödring?

Löpar-Lena (inte verifierad)

mån, 2012-09-17 22:06

7. Varför Malmö?

Michael Thorén - varför stämma Malmöklassikern och inte Göteborgsklassikern eller någon av de andra klassikern som "snyltat" så många flera år?? Vad har ni för urvalskriterium för er stämning? Har inte En Svensk Klassiker 4 discipliner, men Malmöklassikern enbart 3? Samt helt ojämförbara distanser? Eller är det jämställt att springa 10km på asfalt med 30 km kuperad naturstig? Att blanda ihop Malmöklassikern med ESK är HELT OMÖJLIGT! Det är trams det ni håller på med, dra tillbaka stämningen , nu har du fått din publicitet.

Magnus (inte verifierad)

tis, 2012-09-18 08:01

8. Amerikansk Klassiker?

Verkar mer som Michael Thorén gör en Amerikansk Klassiker och stämmer. Finns ju inte en sund människa som kan blanda ihop Malmöklassikern med "En svensk klassiker" (får jag lov att skriva "En svensk klassiker" eller riskerar jag bli stämd för intrång nu också?). Känns som ett Applesyndrom sprider sig över världen där man istället för att bevisa att ens produkt är den bästa, försöker förstöra för andra istället.

Bengt (inte verifierad)

tis, 2012-09-18 11:41

9. Varför behöver vi egentligen ens ESK?

Grattis! Du har nu genomfört en Svensk Klassiker. Ge oss pengar så får du det på svart och vitt! Inte det? Ge oss mer pengar så får du en liten skitmedalj för besväret. Vad gör egentligen ESK som är så bra? ESK borde lägga mer tid på att hålla koll på vilka som genomfört alla loppen inom godkänd tid och premiera ESK-utövare via utskick istället. Ska ESK också börja förbjuda andra motionslopp att ha högersväng på sin banprofil?

Lotta (inte verifierad)

ons, 2012-09-19 20:44

10. Klassiker mer än bara motion

Googlar man på ordet klassiker finns det så mycket mer än bara långloppen, det finns böcker, musik mm som är klassiker.. Jag förstår att ni bör skydda "En svensk klassiker" om detta inte är gjort, för det finns bara en sådan, men att skydda "klassiker"!!! Att göra en klassiker på hemmaplan är något som vem som helst kan delta i, att genomföra En svensk klassiker finns oftast inte på kartan som första tävling för de allra flesta. Långsiktigt medverkar lokala klassiker till att fler gör En svensk klassiker. Detta gynnar både föreningslivet lokalt och på sikt även En svensk klassiker.

Löpar-Lena (inte verifierad)

ons, 2012-09-19 21:09

11. Var är ESK representanten??

Michael Thorén - vågar du inte stå till svars?? Vore kul att höra er strategi!!

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.