Bandyn mot tidernas PR-succé

Vid senaste bandy-VM i Sverige kom 750 åskådare för Sverige-Norge och 581 tappra tittade på Sverige-Kazakstan. Fyra år senare är 15 000 VM-biljetter sålda i förväg och bandyn är på väg mot tidernas största PR-succé.
Hans Andersson, Edsbyn, prövar den minikamera som TV4 vill använda för att berika matcherna. Foto: Björn Larsson Rosvall, Scanpix

 

- Utvecklingen går framåt och det är kul att visa upp det, så det känns jätteroligt att det faktiskt har sålts så pass mycket biljetter, säger Sveriges lagkapten Andreas Westh.

VM, SM-slutspel och final

Just nu är det högsäsong för bandy. På söndag inleds VM-slutspelet med Vänersborg som huvudord, men med det klassiska Sverige-Ryssland på Heden i Göteborg.

Vänersborg satsade på att köpa VM-arrangemanget och tycks lyckas fullt ut. 15 000 biljetter är sålda i förväg och ekonomiskt är turneringen redan i hamn. Därtill hoppas de ansvariga på bra propaganda vid TV4:s hårdsatsning.

I mars är det dags för SM-slutspel och finalpremiär på nya Friends Arena i Solna. Ett evenemang där Bandyförbundet siktar på publikrekord.

Bandy inne i Sveriges nya stora pampiga nationalstadion blir något alldeles extra. Ett evenemang som både spelare och ledare ser fram emot.
VM, SM-slutspel och tiderna mest oförglömliga final har fått bandyns PR-ansvariga att se början till en gigantisk PR-fullträff och har därför presenterat diverse kuriosa runt sporten:

- I Sverige finns ca 200 bandyklubbar och 20 000 aktiva bandyspelare.

- En bandyspelare kan komma upp i hastigheter runt 50 km/h

- En bandyspelare kan åka upp emot tre mil under en match.

Skott i 180 kilometer

- En bandymålvakt räddar skott som kommer i 180 km/h.

- Bandy-VM spelades för första gången 1957.

- Sverige har hittills blivit världsmästare elva gånger.

- Allsvenskan (nuvarande Elitserien) startade säsongen 1930/31.

- Traditionen med annandagsbandyn startade 1957. Innan dess startade bandyallsvenskan på trettondagen.

- Bandybollen är gjord av en speciell sorts plast och innehåller en kork-kula. Färgen är cerise, omkretsen är 62,4 mm och väger 60 gram.

28 848 är publikrekord

- Bandy började spelas på 1800-talet i Sverige.

- Första bandyfinalen spelades 17 mars 1907 d.v.s. på dagen 106 år sedan för årets final den 17 mars 2013 på Friends Arena.

- Fösta bandyfinalen spelades på Gavleån vid Boulognerskogen i Gävle

- Publikrekordet för bandy i Sverige är 28 848 åskådare (SM-final 1959).

- 16-17 mars 2013 spelas första finalen någonsin under stängt tak på Friends Arena i Solna och Bandyförbundet jobbar frenetiskt för att överträffa publikrekordet.

Vågar jag? (inte verifierad)

lör, 2013-01-26 08:43

1. Finns det några damer i den

Finns det några damer i den här sporten?

Argon (inte verifierad)

lör, 2013-01-26 13:40

3. PR

Bandyn är illa ute,bredden är på väg att försvinna. Det hjälper inte med hallar,finns det inga ungdomslag så kommer vi heller inte få några seniorer på sikt. Den där i Ramsin borde starta projekt på gräsrotsnivå. Istället för att prata om att hallar är bandyns räddning.

Jocke Dunka (inte verifierad)

lör, 2013-01-26 16:34

4. Bandy VM

Hej Argon, Jag håller med om bredden är extremt viktig. Hallar är en del i att skapa förutsättningar för bandy men samtidigt måste vi värna om att ha klubbar och en bred ungdomsverksamhet. DVS inga krav på hallar utan även ute-bandy är ok. För att skapa intresse hos ungdomar är Bandy VM i Vänersborg extremt viktigt och att media hakar på. VBGs satsning som gått hem ekonomiskt (trots alla olyckskorpar) kan skapa ytterligare positiva effekter om SM finalen blir lyckad. Med ett lyckat VM som är tv sänt(!) (Guld till Sverige) skapas intresse för både det avslutande omgångarna i Elitserien, slutspel och final. Då tror jag att ungdomarna kommer och vi kan bygga fler hallar. Allt hänger ihop och jag hoppas att stundande VM kan ge bandyn en positiv skjuts (i media)

Annika (inte verifierad)

sön, 2013-01-27 12:32

5. Nyfiken på hur ni lyckats

Hej, jag blir väldigt nyfiken på vad ni gjort för att lyckas öka biljettförsäljningen och nå sådana siffror på så kort tid. Vad är de bästa tipsen som ni kan dela med er av?

Argon (inte verifierad)

sön, 2013-01-27 22:07

6. Hej Jocke, Jag håller helt

Hej Jocke, Jag håller helt med dej angående att det aldrig får bli ett krav med hallar.Då vi fär en automatisk utslagning redan där.Jag tycker också att det är riktigt kul att det sålts så pass mkt biljetter till detta VM.Vad som gör mig orolig är att i sk. starka distrikt.Så har jag hört att det bara finns 3-4 lag i vissa åldersgrupper. Då pratar vi om 15-åringar,vad händer i framtiden då ? Om inte de större klubbarna ens kan dra ihop fler lag trots hallar.Därför är det oerhört viktigt att de små klubbarna får medel så att de kan vara med och bidra till rekryteringen så gott det går.

Joel (inte verifierad)

tis, 2013-01-29 09:41

7. Det finns bredd också!

Elitbandy, hallar osv är givetvis väldigt viktigt för sportens spets etc. Men bandyn har fortfarande trots, ett vikande föreningsunderlag ( samtidigt, vilka av de klassiska lagidrotterna har inte det, ex fotboll, hockey mfl.) ganska bra bredd, åtminstone inom vissa regioner. Ett härligt exempel är Fredriksbergs BK ifrån Ronneby i Blekinge. En förening som höll på att gå under för 6-7 år sedan pga avsaknad av en riktig konstfrusen is att träna och spela på. Idag med tillkomsten av Lugnevi-Ronneby Isarena har man 230 aktiva spelare, pojkar som flickor, från de yngsta upp till representationslag och man växer så det knakar. Under den gågna veckan har man bjudit Blekinge borna på dels en "landskamp" när hemmaföreningen mötte Canadas bandylandslag och dessutom spelades det i Lördags den första bandy elitmatchen i denna delen av landet, då arrangörföreningen lyckats bjuda ner elitserieledande Hammarby och klassiska Vetlanda BK för en uppvisnings/träningsmatch. En match som fått mycket stort medialt utrymme i regionen och som sågs av en stor publik. Så visst finns det positiva inslag, även utanför bandyns finrum.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.